En Sıcak Konular

CHP'den 10 bin önerge!

0 0 0000 00:00 tsi
CHP'den 10 bin önerge! Anayasa değişikliği ve erken seçim tarihinden rahatsız olan CHP, Meclis'in çalışmalarını sabote etmek için ilginç yöntemlere başvuruyor. Paketteki 7 madde için 10 bin önerge hazırlayan CHP, sadece 4. madde için bin 600 önerge verdi.

CHP, bazı Anayasa maddelerini değiştirmek isteyen Meclis'in önünü tıkamak için her yolu denemekten çekinmiyor. Meclis'in yetkisini Anayasa Mahkemesi'ne taşıyarak Köşk seçimini kilitleyen CHP, aylardır erken seçim talebinde bulunmasına rağmen 22 Temmuz olarak tespit edilen seçim tarihini erteletmeye çalışıyor. Plana göre bugün yapılacak Köşk oylaması iptal ettirilerek erken seçim ötelenecek. Önceki gün Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapıldı. CHP bir yandan da cumhurbaşkanını halkın seçmesini içeren Köşk paketini sabote etmeye çalışıyor.

CHP'li vekiller, "Cumhurbaşkanını halk seçsin" yönündeki sadece 4. madde için bin 600 önerge verdi. Paketteki 7 madde için 10 bin önerge hazırlandı. CHP'liler önergelerde hiçbir hukukî iddia öne sürmüyor. Bir önergede cumhurbaşkanının yaşının 40, bir diğerinde 41, ötekinde 41,5 olması isteniyor. Bu şekilde 90 yaşına kadar yüzlerce önerge verildi. Komisyonda tansiyon da hiç düşmedi. Bazı vekiller birbirlerine cep telefonu fırlattı. CHP'li Oya Araslı, "Anayasa'yı katlettiniz." diyerek arkadan yaklaştığı Burhan Kuzu'nun kafasına vurdu. Araslı kendisini yatıştırmak isteyen AK Partili milletvekilini de yakasından tutarak itti.

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, AK Partili vekile, "Ateş olsan cürmün kadar yer yakarsın. Delikanlıysan gel, dışarıda görüşelim." diye seslendi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da ilginç bir tehditte bulundu: "Bu maddeler bu şekilde geçerse, yarattığınız fiili durumun altında kalırsınız. Fiili durum yaratıyorsunuz." Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, sıralara ve mikrofonlara vuran CHP'lileri, "Devletin malına zarar vermeyin." diye uyarırken CHP Grup Başkan Vekili Ali Topuz, gerekirse 10 bin önerge daha hazırlayabileceklerini söyledi. AK Partililer buna "Devletin ormanlarına, matbaasına yazık ediyorsunuz." karşılığını verdi.

Aynı madde içindeki 'Cumhurbaşkanlığına TBMM içinden veya dışından aday gösterilebilmesi 20 milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür.' hükmü için de 500 önerge verildi. Bu hüküm için, sadece '20' yerine '21, 22 , 23...' deniliyor. Aynı maddenin, 'Ayrıca, en son yapılan milletvekili seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde 10'u geçen partiler ortak aday gösterebilir.' hükmüne ilave olarak da şaşırtıcı taleplerde bulunuldu: 'Veteriner Odası, Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası, meslek odaları... aday gösterebilsin.'

AK Partili üyeler, CHP'yi komisyonu çalışamaz hale getirmekle suçladı. Bu sebeple komisyonun hızlı çalışmasını sağlayacak bir değişiklik yapıldı. Kabul edilen önerge, maddeler üzerinde konuşma süresini 5 dakika, her bir madde için de bir önergeden fazla verilmemesini içeriyor. Böylece, CHP'nin önerge hamlesi boşa çıkarıldı. Ancak bu durum tansiyonu daha da yükseltti.

AK Parti'nin önergesiyle, 11. cumhurbaşkanının seçimine ilişkin düzenleme de yer aldı. Buna göre, ilk tur kanunun Resmî Gazete'de yayımını takip eden 40. günden sonraki ilk pazar yapılacak. CHP'liler daha sonra komisyonu terk etti. Tartışmaların ardından 'Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve 5 artı 5 sistemi'ni öngören Anayasa değişikliği teklifi AK Partililerin oylarıyla kabul edildi.



Bu haber 228 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,822 µs