En Sıcak Konular

Esad: Reformlar kararlılıkla uygulanacak

30 Mart 2011 21:17 tsi
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Halk Meclisin'de yaptığı konuşmada açıkladıkları reform paketinin daha önceden alınan kararlar olduğunu belirtti.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Halk Meclisin'de yaptığı konuşmada açıkladıkları reform paketinin daha önceden alınan kararlar olduğunu belirtti. Beşşar Esad, sözü edilen reformların kararlılıkla sürdürüleceğini söyledi. Esad, reformlar ile ilgili bir zaman cetveli istendiğini belirten Esad, hızlanmak istiyoruz. Ancak acele etmek istemiyoruz" dedi.

Hem bölgenin hemde Suriye'nin kritik bir süreçten geçtiğini ifaden Esad, "Size istisnai bir zamanda sesleniyorum. Son yaşanan olaylar birlik ve dirliğimize yönelik bir sınavdır. Allah'ın yardımıyla bu komplolara karşı her zaman başarılı olacağız. Tüm bunlar bizi daha fazla güçlendirecek" diye konuştu.

Halkın geçen haftadan bu konuşmayı beklediğini bildiğini dile getiren Esad,"Ben kafamda fotoğraf tam oluşana kadar bekledim. Çünkü yapacağım açıklamalar duygusallıktan uzak olsun istedim." ifadelerini kullandı.

Bölgedeki aylardır devam eden olayları "önemli ve büyük" gelişmeler olarak değerlendiren Suriye lideri, tüm bunlar gerek bölge ülkelerini gerekse diğer ülkelerini yanısıra Suriye'yi de ilgilendirdiğini belirtti.

Arap coğrafyasında yaşanan son olaylar ile ilgili olarak Suriye bakış açısını değerlendiren Esad," Eğer bir halk toplamış ve bir şeyler talep ediyorsa, ister razı olalım ister olmayalım bunu rahat ve olumlu bir şekilde karşılamamız gerekir." dedi.

"İÇTE VE DIŞTA BİR KOMPLO İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Son süreç ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Esad,"Suriye bu gün büyük bir komplo ile karşı karşıya. Bunun uzantısı uzak ve yakın kimi ülkelere uzanırken içte de bağlantıları var. Bu komplolar bazı Arap ülkelerindeki son gelişmeleri dayanak noktası olarak alırken; fitne, düzen ve halkın günlük ihtiyaçları gibi üç unsuru kullandılar. Ayrıca protestolara çıkanların bir kısmı iyi niyetliydi. Açık olmamız lazım.' ifadelerini kullandı.

"BASIN SALDIRILAR OLMADAN BİR SAAT ÖNCE HABER GEÇİYORDU"

"Bizde diğerleri gibi, yıkım ve öldürmeler yaşanana kadar olayların gerçek mahiyetini ilk başlarda anlayamadık" diyen Suriye lideri,"Kimi basın yayın organları bazı yerler yakılıp yıkılmadan bir saat önce bu yerlerin yakılıp yıkıldığını duyurdu. Peki bunları nasıl bildiler? Bu bir çok defa gerçekleşti. Biz ilk başlarda bunlarla mücadelemizde zorlandık. Çünkü halk bizim fitne ile mücadelemiz ile düzenle mücadelemizi karıştıracaktı. Biz düzenden, ıslahattan yanayız. Ancak fitnenin yanında değiliz. Halk bunu anladığında yaşananlara karşı tepkisi devletten daha fazla oldu" diye konuştu.

Olaylardaki asıl amacın Suriye'yi aşağı çekip,İsrailgündemini empoze etmek olduğunu ifade eden Esad, tüm bunların başarısızlıkla sonuçlanacağını ve komploları kuranların bundan dersler çıkaracağını aktardı.

"MEZHEPSEL ÇATIŞMA ÇIKARILMAK İSTENDİ"

Komploların uydu kanallarında internette organize edildiğini savunan Suriye lideri," Daha sonra bilgi kirliliği yanlış bilgiler yayıldı. Ardından mezhep ayrışması ortaya çıktı. Farklı mezhepler arasında sms'ler yoluyla bir düşmanlık yaratma çabası oldu. Bu bazı bölgelerde küçük çapta olsa da etkili oldu. Bizler mezhepsel alanda oluşturulmak istenen çatışmaya engel olduk." şeklinde konuştu.

Dera sınır ketin olması itibariyle olayların yaşandığını ifade eden Esad,"Dera tüm Suriyelilerin kalbindedir" ifadesini kullandı.

Esad,"Dera bütün Suriyelilerin saadetinin merkezidir. Dera'nın tarihi de böyledir. Mevcut koşularda da durum böyledir. İsrail ve düşmanların karşısında durmuş bir kent, ulusu savunmuş bir kent. " diye konuştu.

"KAYGILIYIZ ÇÜNKÜ AKAN KAN SURİYELİLERİN KANIDIR"

Hiç bir Suriyeli vatandaşın kanının akmaması üzere talimat verdiklerini kaydeden Esad,"Alınan kararlar öncesinde evet kan döküldü. Suriyelilerin kanı döküldü. Hepimiz kaygılıyız. Çünkü ölenler kurbanlar hepimizin ailesi kardeşi. Bu yaşananların arkasındaki sebepleri bulmak, soruşturmak ve sorumlu olanları adalet önüne çıkarmak çok önemli. Ülkede kan döküldü bunu ulusun birliği kullanalım. Ayrışma için kullanmayalım" çağrısında bulundu.

"FİKİRLERİMİZİ HALKA ANLATMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ"

Açıkladıkları reform paketi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Suriye Devlet Başkanı Esad,"Her zaman halk ile iletişim halinde olmamız lazım. Bunda başarısız oluyoruz. Fikirlerimizi halka anlatmak ve ikna etme konusunda başarısız oluyoruz. Ülkede bir sorun ve sıkıntı olduğu için mi bu reformu yapıyoruz? Eğer sorun olmasaydı bizim reform yapmayacağımızı söylüyorlar. Hükümet baskıya boyun eğiyor gibi bir algı oluşuyor"diyerek oluşan yanlış değerlendirmeleri aktardı.

"REFORM KARARLARI DAHA ÖNCE ALINMIŞTI"

Reform kararlarının daha önce alındığına dikkat çeken Esad,"Bir karar bir defa açıklanır. Ancak biz bu kararları 2005 yılında aldık. Perşembe günü yapılan açıklamalar o zaman alınan kararlar değildi. 2005 yılında ulusal yönetim daha önce kararıydı. Bunu neden açıklıyoruz. Evet bir kısmı süreçle ilgiliydi ama diğer kısmı süreçle ilgili değildi. 2005 yılında bu reformları gerçekleştirmemiz gerekiyor demiştim. Reformların sebebi baskılar değil halk içerisinde oluşan bilinçtir. " şeklinde konuştu.

"REFORMUN ETKİSİNİN HİSSEDİLMESİ ZAMAN ALABİLİR"

Reform kararlarının sonuçlarının hemen hissedilemeyebileceğine değinen Suriye lideri,"Reform sürecini sonuçları görülmesi için zaman gerekebilir. Asıl mesele devletin bu reformları gerçekleştirmedeki iradesidir." dedi.

Reformları hayata geçirme konusunda geç kaldıklarını kabul eden Esad, çıkarları olan yolsuzluktan istifade eden azınlıkların buna engel olmaya çalıştıklarını belirtti. Reformlarının geçen 10 yıl ve gelecek 10 yılı kapsadığını aktaran Esad, bu kriz döneminin süreci hızlandırıp yavaşlatabileceğini Tunus ve Mısır'daki olaylardan dersler çıkarmaları gereğine vurgu yaptı.

Reform paketinde açıklanmayan kimi kararların olduğunu ve bunların önümüzdeki bir ay içinde açıklanacağını ifade eden Esad,"Kimileri benden bir zaman cetveli açıklamamı istediler. Zaman cetveli açıklamak teknik bir iştir. Biz Suriye halkına en iyisini sunmak istiyoruz. En hızlı olanı değil. Hızlanmak istiyoruz. Ancak acele de etmek istemiyoruz" diye ekledi.

cihan



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,629 µs