En Sıcak Konular

Myanmar'da cunta ''resmen'' sona erdi

30 Mart 2011 11:48 tsi
Myanmar'da yeni hükümetin yemin ederek göreve başlamasının ardından, demokrasiye geçiş sürecinin son safhası olarak genellikle bir utanç olarak görülen cunta, resmen sona erdi.

Devlet televizyonu, Devlet Başkanı Thein Sein'in başkent Naypyitaw'deki parlamentoda yemin ederek göreve başladığını duyurdu. Thein Sein, cunta yönetiminin son başbakanı ve önceki askeri hükümetin en üst düzey yetkilisiydi.

Kapalı kapılar arkasında gerçekleşen yemin töreni, cuntanın gizli yönetim şekline uygun bir şekilde ancak gerçekleştikten sonra duyuruldu. 1962'den beri cunta idaresinde olan Myanmar'da 20 yıl aradan sonra ilk seçimler geçtiğimiz Kasım ayında yapılmıştı. Ancak buna rağmen gerçek demokrasiye geçiş noktasında sıkıntılar olduğu belirtiliyor.

Yeni hükümetin kurulması, 1988'den beri iktidarda olan cuntaya ait Devlet Barış ve Kalkınma Konseyi'nin (SPDC) sona ermesi anlamına geliyor. Devlet medyası da haberi "SPDC resmen feshedildi" şeklinde duyurdu. Feshetme emrinin ise 1992'den beri mutlak yönetimde olan cunta lideri General Than Shwe tarafından bizzat verildiği kaydedildi.

Devlet medyası, Than Shwe'nin ne olduğu konusunda ise bilgi vermedi. Konseyin feshedilmesi Shwe'nin otomatikman emekli olması anlamına geliyor; ancak Shwe'nin yine de yönetimdeki baskın rolünü sürdürmesi bekleniyor.

78 yaşındaki Than Shwe, SPDC Başkanlığı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı görevinden de resmen ayrılmış oldu. Myanmar Silahlı Kuvvetler Komutanlığı'na General Min Aung Hlaing'in atandığı duyuruldu.

30 üyeli kabineden oluşan yeni hükümette, Kasım ayında istifa etmiş çok sayıda eski askeri komutan da bulunuyor. Bakanlardan en az 12'sini eski cunta üyeleri oluşturuyor. Sadece 4 bakanın tamamen sivil kökene sahip olduğu belirtiliyor.

Eleştirmenler, geçen yılki seçimlerin cunta tarafından askeri idareyi ebedileştirmek için yönetildiğini savunuyor. Parlamentodaki sandalyelerin dörtte birini ordu tarafından atanan isimler oluşturuyor. Geri kalan sandalyelerin büyük kısmını da ordunun desteklediği partinin üyeleri kazandı. Bu yüzden ordunun hala "iktidarda" olduğu yorumları yapılıyor.

1990 yılındaki seçimleri kazanan ancak ordu tarafından yönetime gelmesi engellenen Nobel ödüllü Aung San Suu Kyi'nin partisi, adil olmadığı gerekçesiyle Kasım ayındaki seçimleri boykot etmişti. Uluslar arası kamuoyu da seçim sonuçlarını cuntadan yana çıkmasından dolayı reddetmişti.

Şu anda parlamentoda muhalefeti Suu Kyi yönetimindeki Ulusal Demokrasi Birliği oluşturuyor. Kyi, yeni hükümetle ilişkilerinin iyi olmasını umduğunu ifade ediyor.

cihan



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,955 µs