En Sıcak Konular

Davutoğlu: F16'larımız bombalamayacak

30 Mart 2011 09:44 tsi
Davutoğlu: F16'larımız bombalamayacak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Londra'da katıldığı 'Uluslararası Libya Konferansı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında konuştu...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'ya yönelik Türkiye'nin kesinlikle bir bombardımana katılmasının söz konusu olmadığının altını çizerek "F16 uçaklarımızın sadece silah ambargosu yapan gemileri korumak üzerine üstlenilmiş bir görevi var" şeklinde konuştu.Londra'da katıldığı 'Uluslararası Libya Konferansı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Libya sorununa aktif olarak katkıda bulunarak her iki taraf ile de görüşmelerini sürdürdüklerini söyledi.

Büyükelçilik binasında Türk medya mensuplarına basın açıklaması yapan Davutoğlu, Türkiye'nin Libya'ya düzenlenen herhangi bir bombardımana katılması söz konusu olmadığını ifade etti. "Eğer gerçekten Libyalı sivilleri tehdit eden bir unsur varsa, tabii ki ona karşı tedbir alınır." diye konuşan Davutoğlu, böyle bir tehdit unsuru olmaksızın yapılacak bir operasyonda bombardımanın söz konusu olamayacağını kaydetti.

Konferansın içeriği hakkında genel bir bilgi veren Davutoğlu, toplantıya katılımın bölgesel anlamda kuşatıcı bir katılım olduğuna dikkati çekti. Uluslararası aktörlerin ortak bir çaba içinde olmalarına büyük önem verdiklerini belirten Davutoğlu, toplantıda ele alınan konular ve geniş katılımın olması açısından konferansın başarılı geçtiğini ifade etti.

Konferansta üç ana noktaya vurgu yaptıklarını aktaran Davutoğlu, bunların ilkinin BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararının uygulanması olduğunu belirtti. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir an önce sivil kayıpları engelleyecek şekilde ve bütün tedbirlerin alınması süratiyle ateşkesin sağlanması ve güvenliğin temin edilmesini istiyoruz. Libyalı kardeşlerimizle ebediyete kadar dostluğumuz sürecek. Dolayısıyla Libyalı kardeşlerimizin güvenliğine büyük önem veriyoruz, bu noktaya ısrarla vurgu yaptık. NATO'da tek komuta altında süren çalışmaların, bu güvenliği sağlayıcı mahiyette seyretmesi ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararı çerçevesinde kalması ve o kararı uygulaması noktasındaki kanaatimizi vurguladık. İnsani yardımların ulaştırılması noktasında yapılan bütün çalışmalara Türkiye'nin destek vereceğini söyledik."

Önem verdikleri ikinci hususun güvenlik ortamının sağlanması olduğunu belirten Davutoğlu, "Ateşkes çalışmaları istenen düzeye geldiğinde Libya halkının iradesine ve isteklerine dayalı siyasi bir reformun gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bunun barışçıl yolla gerçekleşmesi bizim için büyük öne taşıyor." diye konuştu.

Davutoğlu ayrıca Misrata'da hastaneye dönüştürülmüş Türk gemisinin yaralıların tahliyesi konusunda faaliyette bulunduğuna dikkat çekerek, "Bütün insani yardımlar konusunda Türkiye devrede olacak.Yine silah ambargosu konusunda Türkiye'nin yapacağı katkılar var karar çerçevesinde." dedi.

Davutoğlu, vurguladıkları üçüncü önemli noktanın ise Libya'daki gelişmelerin bölgenin genelinde yaşanan değişim sürecine ve bölge istikrarına pozitif katkı yapacak şekilde seyretmesi olduğunun kaydetti. Mısır ve Tunus'un Libya'nın iki önemli komşusu olduğunu ve ciddi bir geçiş süreci yaşandığını dile getiren Davutoğlu, "Biz istiyoruz ki Libya'daki gelişmeler bölgedeki bu değişim sürecine pozitif katkıda bulunsun. NATO'nun yürüttüğü operasyon ve burada oluşan temas grubunun faaliyetlerinin koordineli bir şekilde yürütülmesine verdiğimiz önemi vurguladık. BM'nin de etkin bir rol alması gerektiğini düşünüyoruz. Görüşlerimiz toplantıda çok kabul gördü. Tabi önemli olan bunların hayata geçirilmesi." dedi.

Konferansta çok sayıda ikili görüşmeler yaptığını kaydeden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Birleşmiş Millet (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Libya'daki genel durum ve olası gelişmeler hakkında çok kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade ederek Türkiye'nin kaygılarını paylaştıklarını iletti.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'le ikili bir görüşme yaptıklarını belirten Davutoğlu, NATO'nun üstleneceği pozisyonun çerçevesi ve uygulama alanlarını ele aldıklarını söyledi. Komutanın tek NATO'nun kontrol sistemi altında olması gerektiğine ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararı çerçevesinde faaliyet göstermesine büyük önem verdiklerini Rasmussen'e ilettiklerini aktardı.

Davutoğlu sözlerinin devamında, "Bu noktada NATO gerekli tecrübeye sahiptir ve inşallah sivil kayıplara yol açmayacak ve kayıpları engelleyecek çalışmalarını sürdürür ve bir an önce Libya'da güvenliği sağlar" dedi.

Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Store ile de bir görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen Davutoğlu, NATO içinde ve diğer dış politika konularında Norveç ile çok benzer düşüncelere sahip olduklarını ve birlikte çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

cihan



Bu haber 1,008 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,596 µs