En Sıcak Konular

Rusya'da ''üçüncü adam'' tartışması

30 Mart 2011 09:41 tsi
Hükümet yanlısı düşünce kuruluşu Stratejik Araştırmalar Merkezi(SAM) yayınladığı analizde Rusya'nın 2012 seçimlerinde ülkeyi siyasi krizden çıkarmak için şu anki liderlerin dışında üçüncü ismin seçilmesine ihtiyaç duyulduğunu yazdı.

Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından yayınlanan 32 sayfalık 'Rusya'da siyasi kriz ve olası gelişme mekanizmaları' adlı çalışmada Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve ülkenin Başbakanı Vladimir Putin'in reytinglerinin düşüş gösterdiğini ve bu düşüşün devam etmesi halinde ülkenin 1980'in sonlarında eski Sovyetler Birliği'nde yaşanan krizin benzeri yaşanabileceği öngörüsünde bulundu.

Son günlerde yapılan anket sonuçlarının 1987 yılının anketlerini andırdığı belirtilen belgede "O dönemlerde de insanlar iktidarın oldukça monoton ve gerçek hayatla alakası olmayan Sovyet liderlerin söylemlerinden sıkıldıkları görülmüştü" denildi.

Kamuoyu Araştırma Vakfı'nın(FOM) son yaptığı araştırmasına göre Devlet Başkanına güvenin yüzde 58'den yüzde 51'e düştüğünü, Başbakan'a güvenin ise yüzde 71'den yüzde 57'e gerilediğini, iktidar partisi Birleşik Rusya'ya olan destek ise yüzde 11 oranında azaldığı görüldü. FOM'un bu araştırmasına atıfta bulunan SAM uzmanları öte yandan özellikle 'üçüncü şahısa oy veririm' fikrinin ülke genelinde artış sergilediğini kaydetti.

Mart sonunda SAM tarafından 600 kişi üzerinde yapılan reyting anketinde de Putin diyenlerin oranı yüzde 33, Medvedev diyenlerin oranı yüzde 22 ve 'üçüncü şahıs' diyenlerin oranı da yüzde 14 olduğu ortaya çıktı.

Çalışmayı hazırlayan uzmanlar belgede, "Reyting düşüşleri 10-15 ay daha sürmesi halinde derin siyasi krizin yaşanmasına yol açabilir. Ülkede etkili iktidarın olmaması en kötü ve yıkıcı senaryoların gerçekleşmesine zemin hazırlayabilir" ifadeleri kullandı.

Olumsuz senaryoları önleyebilmek için SAM uzmanları 'ne pahasına olursa olsun' Parlamento seçimlerinde 'Birleşik Rusya' çoğunluk kazansın fikrinden vazgeçilmesi gerektiğini teklif ediyor. Ve seçimden sonra iki ya da üç parti desteği ile koalisyon oluşturarak iktidarın kurulmasının daha doğru olacağını kaydediyor.

SAM think-tank merkezi 1999 yılında Putin Başbakan görevinde iken kurulmuştu. Kurum Rusya ekonomisinin stratejisini hazırlama ile görevlendirilmişti. Putin 2002 ve 2004 yılında Devlet Başkanı seçim kampanyalarında kurumun çalışmalarından belirli tekliflerinden istifade etmişti.

cihan



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,412 µs