En Sıcak Konular

Ankara şimdi de idamı tartışılıyor

29 Mart 2011 15:01 tsi
Ankara'nın bugün yeni bir gündemi var. Siyasiler, çocuklara karşı şiddetin cezası olarak idamı tartışıyor.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "İdam cezasına karşı değilim" derken, Meclis Başkanı Şahin, "Geri gelmesi zor" dedi ama karşı olup olmadığını açıklamadı. BBP lideri Kuzu'yu desteklerken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, "Onun cezası idamla mı karşılanır, emin değilim" dedi. MHP de idamın geri gelmesinden yana.

Tartışmanın fitilini Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ateşledi.

Komisyon toplantısı öncesinde gazetecilerle sohbet eden Kuzu, Kayseri'de kaybolan çocukların ve İstanbul'da bir çocuğun öldürülmesinin kamu vicdanında rahatsızlık yarattığını söyledi.

"Toplumda çocukları öldüren kişilerin af ya da başka şekilde dışarıya çıkabileceği düşüncesinin olduğu, bunun ardından idam cezasıyla ilgili tartışmaların geldiğinin" belirtilmesi üzerine Kuzu, yasalarda idam cezasının olmasını her zaman savunduğunu belirtti.

"Zaman zaman bu insanların idam edilmesi gerektiği sizin içinizden de geçti mi?" sorusuna karşılık Kuzu, "Bunlar bir kenarda durur ama uygularsın ama uygulamazsın. O başka bir şey. Çok sınırlı da olsa... Ama AB sürecinde sınırı da kabul etmiyor. Dolayısıyla Türkiye Birlik içinde olmak istiyorsa, bu yoldan geçmek durumunda. Şahsi kanaatimi sorarsanız, idam cezasının olmasını her zaman savundum. İdam edilmeyi savunmadım, o başka bir şey. Ama bir kenarda dursun diye her zaman söyledim" dedi.

Kuzu, "Hukukçu olarak verdiğim beyanat tonlarca, yazdığım yazılar çok sayıda bu konuda. Ama benim şahsi kanaatimle olan bir şey değil. Toplumsal tatmin bazen gerektiriyor. Ama yaygın uygulaması doğru olmaz. Çok dikkatli, çok hassas bir konu. Yeniden gelme şansı yok" dedi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de konuyla ilgili olarak, "Failler yaşamamalı diye insanın içinden geçiyor ama idamın geri gelmesi zor" dedi.

MHP ve BBP de idamdan yana

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Aldülkadir Akcan da, "Burhan Kuzu yokken, mensubu olduğu partinin o günkü versiyonu olan partideki milletvekilleri, MHP'nin direnmesine karşılık, 2002'de idamı kaldırdılar. Biz idamın kaldırılmasına özellikle karşı olduk. Kader kurbanı olmak ayrı, bir şeyi bilinçle işlemek ayrı şey. Bilinçle bu suçların işlenmesi, asla affedilemez, edilmemelidir" diye konuştu.

BBP lideri Yalçın Topçu da, idam cezasının geri getirilmesine yönelik bir imza kampanyası başlattıklarını belirterek, "TCK bu milletin ne fıtratına ne geleneğine ne medeniyetimize ne misyonumuza uygun. Elin adamı dayattı, bizim partilerin hepsi sıraya geçti, AB hayal tüneline girdiler ve başımıza bu belaları çıkarttılar" dedi.

Topçu, "Tebrik ediyorum Burhan hocayı, olması gereken budur, insan fıtratına, vicdanına uygun olan budur" dedi.

İdam cezası tartışmalarıyla birlikte "bazı elitlerin, tuzu kuruların feryat etmeye başladıklarını, insan hakları savunuculuğuna soyunduklarını savunan Topçu, "Çağdaş hukuktan bahsediliyor. Millet idamın geri gelmesini istedikçe bu elit grup hemen diyor ki 'bunlar hezeyandır'. Ama şu bir gerçektir ki 5 yaşındaki Bedrettin'in hırpalanmış bedenini sabah çöpçüler Haliç Köprüsü'nde buldukları günden bu tarafa çocuklarımız cinsel istismara tabi tutularak öldürülüyor. Çocuklarımız ya üvey anne vaya üvey baba elinde katlediliyor. Neticede ortada bir şey var ki devlet geleceğimize sahip çıkamıyor" diye konuştu.

BBP dışındaki partilerin kiminin "oy vererek" kiminin de "göz yumarak" idam cezasının kaldırılmasına katkı sağladığını savunan Topçu, devletin değil ailelerin af yetkisi olabileceğini vurguladı.

Bakan Eker idama karşı

İdam cezası tartışması, Ankara Üniversitesi'nde bir açılışa katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e de soruldu.

Eker, anayasayla idam cezasının kaldırıldığına işaret ederek, "Tekrar niye gündeme geldi?" diye sordu. Özellikle Kayseri'deki olaydan sonra gündeme geldiğinin anımsatılması üzerine Eker, "Acaba onun cezası, bir tek idamla mı karşılanır; doğrusu ondan emin değilim" dedi.

CNN TÜRK




Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,872 µs