En Sıcak Konular

Yıldız: Petrol aramalarına 4,6 milyar dolar para yatırdık

25 Mart 2011 18:57 tsi
Enerji Bakanı Taner Yıldız, petrol arama çalışmalarına toplam 4,6 milyar lira yatırdıklarını söyledi.

Karadeniz'de daha önceden yürütülen çalışmalarda petrol bulunmadığını ama umutlarının devam ettiği için arama çalışmalarının süreceğini aktaran Yıldız, "Belki petrolü bulamayız ama ümit ettiğimiz için bu faaliyetlere devam ediyoruz. Bu minvalde daha önce iki faaliyet yürüttük bir sonuç alamadık. Fakat 8 senedir Orta Asya ülkelerinden elde ettiğimiz enerji gelirlerini petrol aramalara harcadık. Aramalara toplam 4,6 milyar dolar para yatırdık." dedi.Türkiye Petrolleri Anonim Ortalığı (TPAO) ve Exxon Mobil'in Karadeniz'de yürüttüğü petrol arama faaliyetleri sondaj gemisi Deepwater Champion İstanbul Boğazı'ndan geçiş yaptı. Geçiş dolayısıyla tertip edilen törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Petrol İşleri Genel Müdürü Erdal Gülderen ve Exxon Mobil İnternational Limited Arama Direktörü Russel Bellıs katıldı.

Törende konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye OECD ülkeleri içinde en süratli büyüyen ülke konumunda. İstikrarın ülkeye, sektörlere önemli yararları var. Enerji sektörü de bunların içinde. Son 8 senede yapılan arama faaliyetlerine ayırdığımız yatırım miktarı en az 1'e 10 kattır. 1'e 12 civarında yatırımlarımız da söz konusu." dedi.

Petrol ve doğalgazda ithalat yapıldığını vurgulayan Yıldız, bunların yerli kaynaklar haline gelmesi için gerekeni yapacaklarını dile getirdi. Yıldız, "Karadeniz'de belki petrolü bulamayız ama ümit ettiğimiz için bu faaliyetlere devam ediyoruz. Bu minvalde daha önce iki faaliyet yürüttük bir sonuç alamadık. Fakat 8 senedir Orta Asya ülkelerinden elde ettiğimiz enerji gelirlerini petrol aramalara harcadık. Aramalara toplam 4,6 milyar dolar para yatırdık." ifadelerini kullandı.

Taner Yıldız, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme iddiasını enerji sektöründe de esas aldıklarını anlattı. Önemli adımlar atmayı ülkenin enerji kaynaklarında öngörülen seviyeye gelmesi için gerekeni yaptıklarını belirtti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, "Umutluyuz ama nihayetinde bu bir sondaj. Olumlu ya da olumsuz her iki soncu da yan yana olan bir faaliyet. Kanımca dünyanın en gelişmiş teknolojisini elinde bulunduran platform ile ülkemizin yararına bir sonuç yakalayacağız." temennisinde bulundu.

PETROL ARAMAYA NİSANDA BAŞLAYACAK

Exxon Mobil İnternational Limited Arama Direktörü Russel Bellıs ise Deepwater Champions ile Karadeniz'e zarar vermeden petrol arama faaliyetlerinde bulunacağını savundu. Bellıs, Türkiye ve TPAO ile karlı bir anlaşmaya imza attıklarını da sözlerine ekledi.

Taner Yıldız ve Russel Bellıs daha sonra gazetecilerin sondaj gemisi ile ilgili sorularını cevapladı. Deepwater Champion'a yapılan yatırımın ve geminin günlük maliyetlerinin sorulması üzerine Yıldız, "750 milyon dolarlık bir yatırım anlaşması yaptık. Maliyete gelince geminin Kore'den buraya gelene kadar 180 milyon dolar harcadı. Pahalı bir operasyon umarım değer." dedi.

Geminin boyutlarına dair bir soruyu da Exxon Mobil İnternational Limited Arama Direktörü Russel Bellıs, "98 metre olan boyu 68 metreye indirdik. Burada Boğaz Köprüsü'nü göz önünde bulundurduk." diye cevapladı.

Gazetecilerin "Gemi ne zaman faaliyetlerin başlayacak?" sorusuna da Bellıs, "Muhtemelen nisan ayında devreye girecek. İki ay içerisinde önemli sonuçlar alabiliriz." karşılığını verdi.

Soruların ardından Deepwater Champion'u İstanbul Boğazı'ndan geçiş yaptı. Bakan Yıldız, gemiyi Karadeniz'e el sallayarak uğurladı.

cihan



Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,510 µs