En Sıcak Konular

Libya'da flaş gelişme

25 Mart 2011 13:49 tsi
Libya'da Kaddafi'ye karşı başlatılan halk hareketi ve operasyonun yankıları sürüyor...

12.49: AFRİKA BİRLİĞİ KOMİSYONU BAŞKANI PİNG: "DURUM SON DERECE CİDDİ"

Afrika Birliği, Libya'daki krize çözüm bulmak amacıyla Libya hükümetinden bir heyetin de katılımıyla toplandı.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping, açılış konuşmasında, "durumun Libya ve bölgenin tamamı için son derece ciddi" olduğunu belirtti.

Ping, bu toplantının, Libya'daki durumla ilgili eylemlere yönelik görüş alışverişini destekleme ve krizden hızla çıkış olanaklarını arama amacını taşıdığını söyledi.

Toplantıya Libyalı muhaliflerden delege katılmadığı kaydedildi.

12.10: NATO KAYNAKLARI: "LİBYA'YA HAVA OPERASYONUNUN KOMUTASI İZMİR'DE OLACAK"

NATO kaynakları, Libya'ya hava operasyonunun komuta merkezinin İzmir'de olacağını söyledi.

Aynı kaynaklar, NATO'da dün alınan uçuşa yasak bölgenin İttifak bünyesinde uygulanması kararının bu aşamada sadece planlamaya yönelik olduğunu belirtti.

Kaynaklar, BM'nin 1973 sayılı kararının tüm unsurlarının tamamıyla NATO'ya devrinin pazar ya da pazartesi günü olacağını, bu konuda siyasi irade bulunduğunu kaydetti.

NATO kaynakları, operasyonun gelecek haftadan itibaren bütünüyle İttifak'ın komutasına geçmiş olacağını ifade etti.

11.54: FRANSIZ VE İNGİLİZ SAVAŞ UÇAKLARI GECE LİBYA'DAKİ HEDEFLERİ VURDU

Yetkililer, Fransız ve İngiliz savaş uçaklarının dün gece Libya'ya koordineli hava saldırısı çerçevesinde Ecdebiye kenti çevresindeki hedefleri vurduğunu açıkladı.

Fransa Genelkurmay Başbakanı Edouard Guillaud, bir savaş uçağının bir topçu bataryasını imha ettiğini söyledi.

İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, Tornado GR4 tipi uçakla, Libya'daki zırhlı araçlara güdümlü füzeler atıldığını anlattı.

AP ajansına göre, Ecdebiye kentinin merkezi isyancıların kontrolünde, kent bir haftayı aşkın süredir de hükümet birliklerinin kuşatması ve saldırısı altında bulunuyor.

Fransa Genelkurmay Başkanı ayrıca, Fransız kuvvetlerinin dün Libya içlerinde de bir askeri üssü, mühimmat deposunu ve muhafaza tesislerini imha ettiğini ifade ederek, "(Libya) Hava sahası kontrol altında" dedi.

11.15: AFRİKA BİRLİĞİ LİBYA'DAKİ DURUMU GÖRÜŞMEYE BAŞLADI

Afrika Birliği, Libya'daki krize çözüm bulmak amacıyla toplandı.

AFP muhabiri, Libya hükümetinden de bir heyetin katıldığı Addis Ababa'daki toplantının başladığını aktardı.

10.27: UGANDA, LİBYA'NIN MAL VARLIĞINI DONDURUYOR

Uganda, BM'nin yaptırım öngören kararı çerçevesinde Libya'nın ülkedeki 375 milyon dolarlık mal varlığını donduracağını bildirdi.

Ulusal basında çıkan habere göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Okello Oryem, parlamentoda yaptığı açıklamada, "Libya hükümetinin Uganda'daki tüm mal varlığının BM kararına uygun olarak dondurulacağını" belirtti.

Uganda'nın Libya lideri Muammer Kaddafi'nin bir dönem yakın müttefiki olan Devlet Başkanı Yaveri Museveni, uluslararası koalisyonun Libya'ya operasyonlarını eleştirmişti. Ancak Uganda hükümeti, BM'nin Libya'ya yaptırım kararına uyacağını açıkladı.

Oryem, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'a mektup yazarak, yaptırımları nasıl uygulayacaklarına ilişkin bilgi istediklerini söyledi.

Libya'nın Uganda Telekom, Ulusal İskan ve İnşaat Kurumu, Tropikal Bankası, Lake Victoria Oteli ve Tamoil'de hisseleri bulunuyor.

07.48: BAE, LİBYA İÇİN UÇAK GÖNDERİYOR

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Libya'ya müdahale eden uluslararası koalisyona 12 uçakla katkı sağlayacağı bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkili, BAE'nin koalisyonun emrine 12 savaş uçağı teslim edeceğini söyledi.

Yetkili, BAE'nin hangi tip uçakları göndereceğini söylemedi, ancak CNN kanalı söz konusu uçakların 6 adet F-16, 6 adet Mirage olduğunu bildirdi.

05.17: BEYAZ SARAY, OBAMA'NIN LİBYA'DAKİ MİSYON KONUSUNDA KONGREYİ VE HALKI YETERİNCE BİLGİLENDİRMEDİĞİ ELEŞTİRİLERİNİ REDDETTİ

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın Libya'ya operasyon konusunda Kongreyi ve halkı yeterince bilgilendirmediğine yönelik eleştirileri reddetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, gazetecilere yaptığı açıklamada, Amerikan yönetiminin bu konuda Kongre üyeleriyle defalarca istişarede bulunduğunu söyledi.

Carney, "Böyle bir konuda Kongre üyeleriyle istişarede bulunmak Başkan Obama'nın sorumluluğunun bir parçası ve bunu yaptı. Buradaki üst düzey personeline bu yönde talimat verdi ve Kongre ile büyük ölçekli istişarelerde bulunduk, bunu yapmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

"Amerikan halkının, ne kadar istişarelerin yapıldığını bilmesi önemli" ifadesini kullanan Carney, Obama'nın, Libya konusunda yakında ve sıklıkla halka da sesleneceğini kaydetti.

Obama'nın, "bu hafta çalışmalarına ara vermiş durumda olan Kongrenin tekrar çalışmaya başlamasını beklemesinin mümkün olmadığını, çünkü Libya lideri Muammer Kaddafi'nin muhaliflerini Bingazi'de katledilmesini önlemek için hızlıca harekete geçmesi gerektiğini" belirten Carney, "Amerikan askeri harekatı, uluslararası askeri harekat son beş günde çok sayıda hayat kurtardı ve bu, Amerikalıların gurur duyması gereken bir şey" dedi.

Cumhuriyetçiler Obama'yı, Libya'daki operasyon başlamadan önce, Kongre ve Amerikan halkına oradaki misyonu yeterince anlatmamakla eleştiriyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, dün Obama'ya bu konudaki sert eleştirilerini içeren bir mektup göndermişti. Demokrat Partinin içindeki birçok liberal de Afganistan ve Irak'tan sonra "Müslüman dünyasında üçüncü bir savaşa" karşı çıkıyor.

TEMSİLCİLER MECLİSİ ÜYELERİNE BRİFİNG VERİLECEK

Öte yandan, aralarında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Savunma Bakanı Robert Gates'in da bulunduğu, Amerikan yönetiminden üst düzey dört yetkilinin gelecek çarşamba günü Temsilciler Meclisi üyelerini Libya konusunda bilgilendireceği bildirildi.

Uluslararası haber ajanslarında yer alan haberlere göre, kapalı kapılar ardında düzenlenecek brifinge, Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper ve Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen da katılacak. Brifingin, Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner'in talebiyle düzenleneceği belirtildi.

05.06: ÇİN'DEN LİBYA'DA ATEŞKES ÇAĞRISI

Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçi, Libya'ya karşı düzenlenen askeri harekatın büyük can kaybına yol açmasından derin endişe duyduklarını belirterek, ilgili taraflara derhal ateşkes yapmaları çağrısında bulundu.

Çin basınında yer alan haberlere göre, Dışişleri Bakanı Yang dün Alman mevkidaşı Guido Westrwelle ile yaptığı telefon görüşmesinde, Çin'in Libya krizi konusundaki tutumu hakkında bilgi verdi. Yang, krizin Libya'nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunması temelinde diyalog gibi barışçı yollardan çözülmesi gerektiğini yineledi. Yang, ayrıca Çin'in, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ki mun'un Libya sorunuyla ilgili özel elçisi ile Afrika Birliği ve Arap Birliğinin krizin çözümü için harcadığı çabalarını desteklediğini söyledi.

Çin'in BM'deki Daimi Temsilcisi Li Baodong da yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin kararının Libya'da daha büyük insanlık trajedisine yol açmak yerine Libya halkına insani yardım sağlamayı amaçladığını ileri sürdü.

"KAOS'TAN FİLİSTİN-İSRAİL BARIŞ SÜRECİ ETKİLENMEMELİ"

Öte yandan, Çin'in Ortadoğu sorunuyla ilgili özel elçisi Vu Sikı, Ortadoğu bölgesindeki kaosun Filistin-İsrail barış sürecini etkilememesi gerektiğini ifade etti. Vu, Çin'in, Filistin ile İsrail arasındaki doğrudan barış görüşmelerinin ilerlemesi için çaba göstermeye devam edeceğini söyledi.

Vu, dün Telaviv'de, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'la görüştü. Özel temsilci görüşmeden sonra Çin Uluslararası Radyosu'na verdiği demeçte, Ortadoğu'da bazı değişimler olmasına rağmen, kaosun beraberinde fırsat da yaratarak barışın değerini daha fazla hissettirdiğini savundu. Vu, İsrail'in siyasi akıl yoluyla yerleşim merkezi gibi konularda esneklik göstermesini, doğrudan müzakerelerin bir an önce başlamasına katkı yapmasını istedi.

Çin temsilcisi, Ortadoğu gezisi kapsamında İsrail'in ardından Filistin, Suriye, Lübnan ve Katar'ı ziyaret edecek.

04.56: ABD DIŞİŞLERİ BAKANI CLINTON: "UÇUŞA YASAK BÖLGE UYGULAMASININ KOMUTA VE KONTROLÜNÜ NATO'YA DEVREDEREK YENİ ADIMI ATIYORUZ"

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasının komuta ve kontrolünü NATO'ye devrederek, ülkesinin bu ülkeye yönelik askeri operasyonlarda yeni adımı attığını söyledi.

Clinton, NATO'da varılan anlaşmanın ardından ABD Dışişleri Bakanlığında yaptığı açıklamada, "Bugün (operasyonlarda) yeni adımı atıyoruz. NATO müttefiklerimizle birlikte, Libya üzerindeki uçuşa yasak bölge uygulamasının komuta ve kontrolünün NATO'ye devredilmesi hususunda anlaştık. NATO'daki 28 müttefikin tamamı şimdi ayrıca, askeri yetkililere, NATO'nun, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1973 sayılı kararı altında, sivillerin korunmasına yönelik daha geniş çaptaki misyonu üstlenmesi için operasyon planı geliştirme yetkisi verdi" diye konuştu.

NATO'nun bu uluslararası çabayı koordine etmek ve tüm katılımcı ülkelerin ortak hedefler doğrultusunda etkin çalışmasını sağlamak için uygun bir yapı olduğunu ifade eden Clinton, bu koalisyonun, Arap partnerler de dahil olmak üzere NATO'nun ötesindeki ülkeleri de içerdiğine işaret etti.

Clinton, "Arap liderliği ve katılımının çok önemli olduğunu her zaman söyledik. Arap Birliği, Libya ile ilgili önemli açıklamasıyla bu liderliği gösterdi. Onların devam eden katkılarından derin takdir duyuyoruz" dedi.

Katar'dan sonra Birleşik Arap Emirlikleri'nin de koalisyona katılacağını açıklamasından memnuniyet duyduklarını kaydeden Clinton, "Önümüzdeki günlerde, NATO komuta ve kontrol sorumluluklarını üstlenirken sivillerin refahı bizim en önem vereceğimiz konu olacak. Bu operasyon zaten çok sayıda hayat kurtardı ancak tehlike henüz bitmiş olmaktan çok uzak. Kaddafi rejimi kendi halkını tehdit ettikçe ve BM'ye meydan okudukça, tetikte ve odaklanmış olmaya devam etmeliyiz" diye konuştu.

Libya'ya yönelik strateji ve askeri operasyonların koordinasyonu için gelecek Salı günü Londra'da düzenlenecek uluslararası konferansa katılacağını bildiren Clinton, Amerikan ordusunun, BMGK'nın 1970 ve 1973 sayılı kararlarının uygulanmasını temin etmeye dönük çabalara olan desteğini sürdüreceğini de kaydetti.

Clinton ayrıca, Libya'ya operasyonlar sonucunda Kaddafi'ye bağlı güçlerin geriye itildiğini, Bingazi'de bir insani felaketin önlendiğini ve Kaddafi'nin hava güçleri ve hava savunma tesislerinin büyük oranda etkisiz hale getirildiğini belirtti.

02.27: PENTAGON YETKİLİSİ KORAMİRAL GORTNEY: "OPERASYONUN KONTROLÜNÜ HAFTA SONUNA KADAR DEVREDEBİLMEK İÇİN ÇOK SIKI ÇALIŞIYORUZ"

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) üst düzey yetkilisi Koramiral Bill Gortney, ülkesinin, Libya'ya yönelik askeri operasyonunun kontrolünü hafta sonuna kadar devretmeyi hedeflediğini bildirdi.

Gortney, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, "Askeri taraf olarak, hafta sonuna kadar operasyonun öncülüğünü başka bir koalisyon komuta yapısına devredebilmek için çok sıkı çalışıyoruz" dedi.

Koramiral Gortney, ABD'nin, operasyonun kontrolünü devrettikten sonra da ihtiyaç duyulduğunda muharip uçuşlar düzenlemeye devam edeceğini ancak ana rolünün, müttefik uçakların yakıt ikmali ve havadan keşif uçuşları gibi destek misyonlarını içereceğini söyledi.

Libya üzerinde uçuşa yasak bölge uygulayan koalisyonun, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlere Tomahawk seyir füzeleri ve hava saldırılarıyla darbe vurduğunu belirten Gortney, Kaddafi'nin destekçilerine, savaşmayı ve sivillere saldırmayı durdurması için baskılarını artırdıklarını kaydetti.

Gortney, koalisyon güçlerinin gece boyunca 14 Tomahawk seyir füzesi attığını ve 130 sorti yaptığını bildirdi.

Uçuşa yasak bölge uygulamasına ilaveten, Trablus yakınındaki bir hava savunma tesisi, güneydeki bir Scud füze bataryası ve Misrata ile Ecdebiye yakınlarında faaliyet gösteren Kaddafi'ye bağlı birlikleri hedef aldıklarını ifade eden Gortney, sortilerin 49'unun belirli hedeflere yönelik hava saldırıları, geri kalanların ise uçuşa yasak bölge uygulamasına dönük devriye uçuşları olduğunu, koalisyonun düzenlediği toplam sortilerin yaklaşık yarısının ABD uçaklarınca yapıldığını söyledi.

Gortney, harekatın 350'den fazla uçak, 38 gemi ve binlerce kişilik askeri personeli içerdiğini, uçuşa yasak bölge uygulamasını desteklemeye yönelik devriye uçuşlarının yüzde 75 kadarını ABD'ye ait olmayan uçakların düzenlediğini belirtti.

Koalisyonun hem ebat hem de kapasite bakımından her geçen gün büyüdüğünün söylenebileceğini kaydeden Gortney, koalisyonun, Kaddafi güçlerini ateşkese ve sivillere saldırılarına son vermeye ikna etmek için elindeki her türlü imkanı kullandığını ancak şimdiye kadar bu taleplere kulak verildiğine dair bir bilginin kendilerine ulaşmadığını anlattı.

Gortney, koalisyonun, "Libya halkının yaşamlarını tehdit eden, Kaddafi rejimine bağlı güçlere koordineli saldırılar düzenlemeye devam edeceğini" vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Rejime bağlı güçler ne zaman ve nerede kendi vatandaşlarını yaşamlarını tehdit ederse ne zaman ve nerede muharip uçaklar uçurursa ya da koalisyon uçaklarına ateş açarsa saldırıya uğrayacaklar. Rejim güçlerine mesajımız açık: Savaşmaya, kendi halkınızı öldürmeye, Kaddafi'nin emirlerini yerine getirmeye son verin. Bu taleplere meydan okuduğunuz müddetçe, sizi vurmaya devam edeceğiz ve yaptıklarınıza devam etmenizi daha zor hale getireceğiz".

Libya'da sivil kayıpları önlemek amacıyla belirli kısıtlamalar uyguladıklarını, bu bağlamda Kaddafi güçlerine kentlerde taktik uçaklarla saldırmadıklarını anlatan Gortney, şu ana kadar sivil kaybın olduğu yönünde bir bilgi almadıklarını sözlerine ekledi. 

01.03: "BU NEDENLE UÇUŞA YASAK BÖLGE KONUSUNDA SORUMLULUK ALMAYA KARAR VERDİK"

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasının NATO'ya devriyle ilgili "Tüm NATO müttefikleri BM kararlarından doğan yükümlülüklerini yerine getirmeye kararlı. Bu nedenle uçuşa yasak bölge konusunda sorumluluk almaya karar verdik" dedi.

Rasmussen, NATO büyükelçilerinin Libya toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Kaddafi rejiminin saldırılarına karşı sivilleri korumak için geniş uluslararası çabanın parçası olarak eyleme geçiyoruz. Bölgedeki ortaklarımızla işbirliği yapacağız ve onların katkılarını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadesini kullandı.

NATO'nun bu aşamada sadece uçuşa yasak bölge icrasında bulunacağını anlatan Rasmussen, şimdilik uluslararası koalisyon operasyonunun ve NATO operasyonunun birlikte yürütüleceğini ve ilerleyen dönemde tüm sorumluluğun NATO'ya geçebileceğini belirtti.

Rasmussen "(1973 sayılı) BM Güvenlik Konseyi kararına uygun olarak NATO'nun daha geniş sorumluluk alıp almayacağını değerlendiriyoruz ama henüz bir karara ulaşamadık" dedi.

Bu durumda NATO, uçuşa yasak bölge uygulaması kapsamında sadece meşru müdafaada bulunabilecek. Sivillerin korunması gerekçesiyle yer hedeflerine ateş edemeyecek.

00.40: LİBYA'DA UÇUŞA YASAK BÖLGE UYGULAMASINI NATO YÜRÜTECEK

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasının NATO sorumluluğunda yürütüleceğini duyurdu.

Rasmussen, NATO büyükelçilerinin toplantısının ardından yaptığı açıklamada, İttifakın Libyalı sivilleri korumak için harekete geçeceğini belirtti.

NATO'nun uçuşa yasak bölge uygulamasını yürütmesi konusunda altı günden bu yana süren tıkanıklık, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bugün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ile telekonferans üzerinden yürüttüğü müzakerelerle aşılmıştı. (AA)



Bu haber 753 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,326 µs