En Sıcak Konular

Baykal’ın en zor seçimi

25 Mart 2011 09:47 tsi
Baykal’ın en zor seçimi

CHP eski Genel Başkan Deniz Baykal, siyasi hayatının en zor seçim sürecini yaşıyor.

Bir dönem "tek adam" konumu ile milletvekili listesinin tek belirleyicisi olan Baykal, pazar gününe kadar seçim çalışmalarını Antalya'da gerçekleştirecek. Baykal, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Antalya listesini" belirlemeyi kendisine bırakmasının ardından "nabız yoklamaları" yapacak. Bu kapsamda 100 kadar aday adayı ile görüşme yapması beklenen Baykal, pazar günü Ankara'da Kılıçdaroğlu'nun aday adaylarına yönelik yapacağı konuşmayı dinlemek üzere Antalya'dan dönecek.

VEKİL SAYISI 4'E DÜŞEBİLİR

Baykal'ın Antalya temasları, bir dönem "tek adam" konumunda bulunan ve milletvekili listelerinin tek belirleyicisi Baykal'ın, kendisi açısından zor mesaisini de gözler önüne serdi. Antalya son seçimlerde 13 milletvekili çıkardı. YSK'nın son kararı ile bu sayı 14'e çıktı. CHP de diğer partiler gibi YSK'nın kararı doğrultusunda 14 vekillik için isim bildirecek. Baykal, görüşmeleri 14 ismi belirlemek için yapacak. Ancak Antalya'daki mevcut sandalye dağılımı, 5 CHP, 4 AK Parti ve 4 MHP şeklinde. CHP'nin yaptırdığı anketlerde Antalya'daki oylarda düşmenin olduğu kamuoyuna yansımıştı. Bu nedenle CHP'nin bu kez 5 yerine 4 milletvekili çıkarabileceği tahminleri yapılıyor.

2 İSİM GARANTİ

Listede yer alacak ilk 4 dışındaki isimlerin seçilme şansının düşük olduğu tahminleri yapılıyor. Baykal, son dakika değişikliği olmazsa Antalya 1. sıra milletvekili adayı olacak.

CHP'nin Antalyalı Kadın Kolları Genel Başkanı Zuhal Samlı'nın da bu ilden aday olması bekleniyor. Samlı, Baykal'a da yakın bir isim. Bu durumda Baykal, kendisi ve Samlı dışında, seçilme garantisi olan iki vekillik için isim belirleyecek.

CHP eski liderinin, kendisine yakın ancak seçim çevresi Antalya olmayan Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş gibi isimleri listeye koyup koymayacağı merak konusu. Baykal'ın, bu yöndeki tercihe soğuk baktığı, listeye sadece Antalya'dan isimlere yer vereceği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu da, Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav ekibinden isimlerin yeniden listede yer almasına soğuk bakıyor. Bu nedenle Baykal'ın Antalya tercihinde yer almaması durumunda Baykal ekibinden pek çok isim Meclis dışı kalacak.

“GÖRÜCÜYE ÇIKMIŞ GELİN VE DAMAT”

Antalya'daki aday adayları hakkında bilgiler veren ve ''Bu seçimde çok esaslı aday adaylarımız var'' diyen Baykal, kendisinin de dahil olduğu milletvekili aday adaylarını yaptığı espriyle, ''görücüye çıkmış damat ve gelin adayları'' olarak tanıttı.

KADİR ÖZBEK DE  CHP'YE BAŞVURDU

CHP'de milletvekili adaylık başvuruları bugün sona erecek. Genel Merkez'e dün de dikkat çeken isimler başvuru yaptı. Emekli Yargıtay Üyesi Kadir Özbek, CHP eski İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, sanatçı Yılmaz Güney'in erkek kardeşi Yaşar Pütün, Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, İstanbul Şehit Anaları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Pakize Alp Akbaba ve gazeteci Hulki Cevizoğlu başvuru yapan isimler arasında yer aldı. Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınıp serbest bırakılan Türk Metal Sendikası eski Genel Başkanı Mustafa Özbek, Kırıkkale'den, Deniz Harp Okulu eski komutanı Tuğamiral Türker Ertürk de, İstanbul'dan adaylık için başvuru yaptı.

Kadir Özbek, başvurusunu gerçekleştirirken, ''Yargı bağımsızlığının yeniden kazanılması ve yargının dünkünden daha ileri gidebilmesi için yapılabilecek ne varsa ve o imkanı bulabilirsem, bu konuda çalışmalar yapacağım'' dedi.

İstanbul eski İl Başkanı Şimşek de, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in "başörtülü milletvekili olursa zorluk çıkarmayız" açıklamasını, "Şu anda bir yasa var. Bu yasa değişmeden, 'hadi buyurun böyle girsin' diyerek kişisel olarak ifade edilmesi mümkün değil" sözleriyle değerlendirdi.

bugün



Bu haber 1,161 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,751 µs