En Sıcak Konular

Suriye'de tarihi reform sokağa döktü

25 Mart 2011 08:43 tsi
Suriye'de tarihi reform sokağa döktü 

Suriye yönetimi tarafından reform kararları ilan edildi. İşte halkı sokağa döken büyük değişim...

SURİYELİLER SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Onbinlerce Suriyeli, Şam ve Halep başta olmak çeşitli kentlerde sabahın ilk saatlerine kadar reform sevincini yaşadı.

Suriye'nin Der'a kentinde geçtiğimiz hafta Cuma günü başlayan ve 34 kişinin hayatını kaybettiği gösteriler nedeniyle birçok kentte gergin ve sessiz bir belirsizlik hakim olmuştu. Ancak dün akşam saatlerinde Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın siyaset vemedyadanışmanı Buseyna Şaban, siyasal ve sosyal hayatta reform yapılmasını öngören bir dizi karar alındığını duyurdu. Alınan kararlar arasında ülke halkını en çok rahatsız eden 48 yıldır uygulanan olağanüstü hal yasasının kaldırılması, tek partili sisteme dayalı siyasi partiler yasasının yeniden düzenlenmesi ve yolsuzlukla mücadele edilmesi gibi maddelerin bulunması Suriye halkı tarafından sevinçle karşılandı.

Onbinlerce Suriyeli, akşam saatlerinden itibaren bazı kentlerdeki meydanlarında toplanarak reform haberini kutladı. Her yaştan insanın katıldığını sevinç gösterilerinde, reformlardan dolayı duyulan memnuniyetin yanısıra Cumhurbaşkanı Beşşar Esad lehine atılan sloganlar dikkat çekti.

Resmi haber ajansı SANA, günlerdir gösterilerin yapıldığı Der'a kentinde de reform haberinin kutlandığını, kent merkezinde havai fişeklerle yapılan kutlamaya Der'a kırsalından da çok sayıda kişinin katıldığını bildirdi. Haberde, Der'a sakinlerinin yanısıra kentte görev yapan güvenlik görevlilerinin de rahatlamış ifadelere sahip olduklarının belirtilmesi dikkat çekti.

Resmi devlet televizyonu ise Der'a başta olmak üzere birçok kentte yapılan sevinç gösterilerini canlı yayınladı.

-KALABALIK ESAD'IN KONUTUNA KADAR YÜRÜDÜ-

Başkent Şam'da ise yüzlerce araçtan oluşan konvoylardaki Suriyeliler kentin en önemli kavşakları olan Emeviye ve Ebu Rummani meydanlarının yanısıra ana caddelerde saatlerce dolaşarak sloganlar attı. Araç konvoylarına şehir içi yolcu minibüsü ve ticari taksi gibi araçlardan lüks araçlara ve motosikletlere kadar birçok araç katıldı.

Her yaştan ve toplumun her kesiminden insanların katıldığı konvoylarda, Suriye marşlarının yanısıra "Allah, Suriye, Beşşar Esad, hepsi bu kadar" sloganları atıldı.

Suriye bayrakları ve Beşşar Esad'ın resimlerinin taşındığı sevinç gösterileri nedeniyle kentin en önemli kavşak ve ana caddelerinde trafik zaman zaman durdu.

Emeviye Meydanında gösteri yapan Suriyeliler meydana yakın bir mesafede bulunan Beşşar Esad'ın konutuna kadar yürüdü. Konuta yakın bir noktada toplanan kalabalık gece saat 03.00 civarı olmasına rağmen sloganlar atarak, marşlar söyledi.

Arap dünyasında meydana gelen olayların ardından güvenlik önlemlerinin arttırıldığı Şam'da, sevinç gösterileri süresince çok az sayıda polisin görev yapması ve Esad'ın konutuna yürüyen topluluğa engel olunmaya çalışılmaması dikkati çekti.

SURİYE'DE REFORM ADIMLARI

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile Baas Partisi yetkililerinin bugün yaptıkları toplantı sonucunda, ülkede sosyal ve siyasal yaşama ilişkin çeşitli adımların atılmasına karar verildi. Bu çerçevede, ülkede 48 yıldır uygulamada olan olağanüstü hal yasasının kaldırılması için çalışmalar yapılacak, yolsuzlukla mücadele için etkin mekanizmalar kullanılacak, siyasi partilere ilişkin yasada düzenleme yapılacak, gelişigüzel tutuklamalara engel olunacak.

''Reform adımları'' olarak değerlendirilen kararlar, Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban tarafından düzenlenen bir basın toplantısında açıklandı.

Şaban, ülkedeki siyasal yaşama ilişkin alınan kararlar çerçevesinde, "ülkede uygulanmakta olan olağanüstü hal yasasının kaldırılması için çalışmalar yapılacağını, ülkenin ve vatandaşların güvenliğini teminat altına alacak yeni yasalar çıkarılacağını" söyledi.

"Yeni bir siyasi partiler yasası hazırlanması ve basın kanununun değiştirilerek daha şeffaf ve özgür bir basın ortamının oluşturulmasına" ilişkin kararlar da alındığını belirten Şaban, "Yolsuzlukla mücadele konusunda yeni ve etkin mekanizmaların kullanılacağını ve bunun için gerekli yasaların çıkarılarak kurumların oluşturulacağını" kaydetti.

Şaban, "Yargının otoritesinin güçlendirilmesi, gelişigüzel tutuklamaların engellenmesi ve mahkemelerdeki davaların en kısa sürede karara bağlanması için çalışmalar yapılacağını" söyledi.

MAAŞ ZAMMI VE İSTİHDAM

Suriye yönetiminin sosyal hayata ilişkin aldığı kararlar ise beş madde altında toplandı.

Bu kararlar çerçevesinde, Cuma gününden beri yapılan gösterilerde 34 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı Der'a kentine gönderilmek üzere bir yüksek komisyon oluşturulacak.

Komisyon, Der'a kentindeki vatandaşların taleplerini değerlendirerek, kentte yaşanan olayların nedenleri ve gösteriler sırasında görevini kötüye kullanan ya da tam olarak yapmayanlar hakkında yerinde inceleme yapacak.

Devlet memurlarının maaşlarına zamlar yapılarak, çalışanlarınsağlık sigortalarının günümüz ihtiyaç ve şartlarını karşılayacak hale getirilmesi için kaynak bulunacak.

Halkın önemli talepleri arasında yer alan işsizliğin azaltılması için istihdam yaratılması ve kadrosuz çalışanlara kadro verilmesine ilişkin kaynak oluşturulacak.

Ayrıca idari kurumlar ile yerel idarelerin performanslarına mercek tutularak, ihtiyaçları karşılayacak biçimde reforme edilmeleri yönünde kararlar alınacak.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın politika ve medya danışmanı Buseyna Şaban, "Esad, emniyet güçleri ölse bile göstericilere ateş edilmemesi talimatı verdi" dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Esad'ın Baas Partisi üst düzey yetkilileri ile yaptığı toplantının ardından ülkedeki siyasi ve sosyal hayatta reformlara gidilmesine ilişkin kararlar, politika ve medya danışmanı Buseyna Şaban tarafından açıklandı.

Şaban, kararları açıkladığı basın toplantısına Esad'ın, Der'a kentinde Cuma gününden beri süren gösterilerde hayatlarını kaybedenlere başsağlığı dilediği mesajı okuyarak başladı.

Der'a kentinde güvenlik güçlerinin göstericilerin üzerine ateş açtığına ilişkin iddiaları değerlendiren Şaban, "Sayın Esad, hangi şartlar altında olursa olsun, güvenlik güçleri ölse bile göstericilere gerçek mermilerle ateş edilmemesi talimatı verdi" dedi. Esad'ın bu talimatına rağmen Der'a kentinde "bazı hataların olduğunu reddetmeyen" Şaban, "Yanlış uygulamalar veya kişiler ile Cumhurbaşkanı'nın Suriye yönetimi ile birlikte Suriye'yi refah ve parlak bir geleceğe taşıma amacı arasındaki farkı görmeliyiz" diye konuştu.

-"DER'A KENTİ SINIRA YAKIN OLDUĞU İÇİN SEÇİLDİ"-

Şaban, bazı Arap ülkelerinde gerçekleşen devrimlerin "bazı çevrelerce Arap milletinin çıkarlarına aykırı biçimde kullanılmaya çalışıldığını" belirterek, "Suriye'nin bölgede direnişi desteklediği için hedef olarak seçildiğini söyledi.

Konuşmasında bazı uluslararası haber ajanslarını suçlayan Şaban, "İsrail ve batı medyasını takip edenler Suriye'nin ne derece hedef alındığını rahatlıkla görebilir" dedi.

Der'a kentinde yaşayanlarla yönetim arasında bir sorun bulunmadığını belirten Şaban, kentin coğrafi konumu nedeniyle silah ve mühimmat transferine uygun olması nedeniyle seçildiğini söyledi.

Suriye'de istikrarın sarsılması halinde bundan bütün Suriyelilerin zarar göreceğini belirten Şaban, "ülkenin etnik ve mezhep temelli bir çatışmaya çekilmeye çalışıldığını" söyledi.

-YABANCI KAYNAKLI FİNANSAL DESTEK-

Şaban, Der'a kentine silah ve para aktaran grup ve kişilere ilişkin çalışmaların sürdüğüne dikkati çekerek, "kentte silah kaçakçılığı, bazı kişilere silah verilmesinin yanısıra yabancı kaynaklı finansal desteğe ilişkin kanıtlar bulunduğunu ancak bu konuda soruşturmaların tamamlanmasına kadar detaylı bilgi veremeyeceğini" kaydetti.

Der'a kentinde başlayan gösterilerin ardından Suriye'ye çeşitli çağrılarda bulunan ülkelere üstü kapalı gönderme yapan Şaban, "Bize özgürlük çağrısı yapanların, bize bıraktıkları özgürlük modellerini Irak'ta gördük. 1 milyon insanın ölümünü, güvenlik ve istikrarın yok oluşunu gördük" dedi.

Şaban, "Suriye halkının çeşitli konulardaki taleplerinin yönetimin masasında olduğunu ve tartışılması imkansız hiçbir konunun bulunmadığını" söyledi.

Ülkede siyasi ve sosyal hayata ilişkin reform yapılmasını öngören ve bugün açıklanan kararların "bugün uygulamaya girdiğini" belirten Şaban, "Önümüzdeki hafta içinde bugün uygulamaya giren kararlarla birlikte başka kararlar da yürürlüğe girecek. Herkes haftaya bu kararların uygulandığını görecek" dedi.

-JET UYGULAMA-

Suriye'de 48 yıldır uygulamada olan olağanüstü hal yasasının kaldırılması dahil olmak üzere sosyal ve siyasal hayata ilişkin reform adımları sayılan ilk kararlar bugün açıklandı.

Kararların Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban tarafından açıklandığı sırada, gösteriler nedeniyle gözaltına alınan veya tutuklananların tamamının serbest bırakıldığı duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Beşşar Esad bugün çalışan veemeklimemur maaşlarına zam yapılmasını öngören dört kararnameyi de imzaladı. Buna göre, maaşı 10 bin SP'den (1USD=47 SP) düşük olanların maaşlarına yüzde 30, 10 bin SP'nin üstündeki maaşlara ise yüzde 20 oranında zam yapılacak.

Sivil ve askeri kurumlardan emekli olanların maaşlarına yüzde 25 zam yapılırken maaşlarda yapılan vergi gibi kesintiler yeniden düzenlenerek azaltıldı.

aa



Bu haber 1,311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs