En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu’nun 12 yıllık hesabı

25 Mart 2011 08:05 tsi
Kılıçdaroğlu’nun 12 yıllık hesabı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yaklaşan seçim öncesi Türkiye ile ilgili 2023 yılı ekonomik hedeflerini de açıkladı.

Kılıçdaroğlu, iktidarlarında ortalama yüzde 7 büyüme ile 2.6 trilyon dolar toplam milli gelir ve 31 bin 500 dolar kişi başına milli gelir öngördü. Başkan yardımcılarıyla birlikte, önceki gece Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) toplantısına katılan Anamuhalefet Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dikkat çekici açıklamalar yaptı.

Doğu için büyüme % 9.5

CHP'nin, Cumhuriyetin 100'inci yılına yönelik hedeflerinin istikrarlı ve sürdürülebilir büyüme olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, üzerinde çalıştıkları ekonomi raporuna ilişkin şu bilgileri verdi:

* Ortalama yüzde 7 büyüme hızı hedefliyoruz. Doğu ve Güneydoğu için büyüme hızını yüzde 9,5 olarak öngördük.

* GSYH'yi 2023'te 2,6 trilyon dolara çıkarmayı, kişi başına geliri 31 bin 500 dolara çıkarmayı hedefliyoruz.

İhracat 650 milyar dolar

* İhracatın miktarı 650 milyar dolar, ithalat da 750 milyar dolar hedeflendi.

* Cari işlemler açığının, GSYH'nin yüzde 2,5'ine inmesini düşünüyoruz ve her yıl 800 bin kişiye yeni istihdam yaratmayı düşünüyoruz. işsizlik yüzde 6'ya inecek.

Asgari ücrete % 1 verdi

Kılıçdaroğlu, bu hedefleri gerçekleştirdiklerinde Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine gireceğini belirtti. Hedeflerine ulaşmak için iktidarları döneminde hem istihdama hem yenilik ve teknolojiye dönük özel teşvikler vereceklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, eleştiren ama bunun gereğini de söyleyen bir parti olduklarını vurguladı. Kılıçdaroğlu, "Maliyetler yüksek. Bu fiyatla elektrik olmaz. Vergi politikası değişmeli. Örneğin istihdam vergisini düşüreceğiz. Asgari ücretin vergisi yüzde 1'e kadar düşürmeyi planlıyoruz. Gerekirse Doğu'da devlet de yatırım yapabilir. Yine her organize sanayi bölgesinde yatılı meslek lisesi kuracağız" dedi.

Türkiye'nin kaynağı var

Bu vaatlerinin finansal kaynağının sorulması üzerine de Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Napolyon'un dediği 'gibi para, para, para'... Türkiye'nin kaynakları var ama bu yüzde 50 kayıtdışılıkla gelir toplanmaz. Toplumsal çabayla, ESK'yı çalıştırarak bunu çözmeliyiz. Vergi oranı düşerse daha çok gelir toplanır. Vergi ödenebilir olmalı. Gelir İdaresi de bağımsızlaşmalı.

İş dünyası ile mesafe azalıyor

CHP'nin kurallı piyasa ekonomisinden yana olduğunu açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, iş dünyasının her zaman CHP'ye mesafe durduğunu, kendilerinin ise bunu kapatmaya çalışacaklarını söyledi. Bu amaçla 81 ilde iş dünyası ile toplantılar yaptıklarını belirten Kılıçdaroğlu, 'Bunları her şey konuşulsun diye basına açmıyoruz" dedi.

Emekliller için intibak yasası

Emeklilerin bekledikleri intibak yasasını çıkarmayı da vadeden Kılıçdaroğlu, ayrıca bu kesime milli gelirden refah payı da vereceklerini söyledi. Her çalışanın sendikalı olması için uğraş vereceklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Ancak biz ücret sendikacılığına karşıyız" dedi. Kılıçdaroğlu, ayrıca gazetecilerin yıpranma hakkını yeniden tesis edeceklerini vurguladı.

bugün

 

 



Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,943 µs