En Sıcak Konular

E-devletin dantel örtülü siteleri!!!

0 0 0000 00:00 tsi
E-devletin dantel örtülü siteleri!!! Şark usulü işleri hiç olmazsa 'dijital güvenlikte' yapmasak iyiydi ya... Zira bu iş aleni 'garp' işidir. 'Hırsıza kilit dayanmaz' sözünü 'hırsıza anahtar verilmez'e mi çevirelim? Dua edelim ki o 15 valiliğin e-postalarından 'kritik' bilgiler geç

Sen tut... Hani bir tane de değiller. İç yazışmaların da dahil olduğu e-postalarla internet ortamının hakimiyetini Amerikalılarla Almanlara ver! Yani savcı iddanemesinde yer alsa, iş nereye gider Allah saklaya...  

Sakın yanlış anlaşılmasın! Sehven olduğu aşikar. Bilerek değil yani. "Bilmeden, bilmemek yüzünden" olduğu o kadar aşikar ki!

Sanal dünyanın “şakası olmayacağına” yönelik yırtına yırtına yapılan sayısız haber ve resmi bilgilendirmeye rağmen tam 15 ilin “iç yazışmalar” da dahil olmak üzere “web hosting” hizmetini yabancılara vermiş olması şapka çıkartacak bir hareket!

Bir kere şunu açıklamakta fayda var. web hosting hizmeti, sizin intenret üzerindeki tüm faaliyetlerinizi eknik olarak destekleyen ama bunu yapabilmek için de bu alandaki tüm kritik bilgilerinize sahip olan kurum demektir.

Türkiye’de ve dünyada her ülke bu hizmelerin güvenliğini kendi özel kanunlarıyla düzenler ve denetler. Bunların için inerne sitenizin alt yapısı olduğu kadar o kurumun birbiriyle intenret üzerinden haberleşmesini sağlayan ve artık çocukların bile ne olduğunu çok iyi bildiği “e-mail” (e-posta) hizmetleri de bulunmaktadır.

Gelelim tehlikeye… Bir resmi kurum bu hizmeti yabancı bir kuruluşa ya da yabancı bir firmadaki kuruluşa verirse, sadece kendi aralarındaki haberleşmeyi değil, “üst” ve “alt” kurumların tüm mesajlaşmasını tehtide açık hale getirir.

Bu tehdit de öyle filmlerde görüldüğü gibi “şakacıktan” olmaz. Burada önemli olan bir “kapı”nın açılmış olmasıdır. Küçüklüğü büyüklüğü veya evin hangi odasına açıldığı fark etmez. Evinize tuvale camından giren hırsız, “eh buradan girdim ‘işimi’ görüp gideyim” der mi?

Döndüğnüzde tüm evi nasıl bulacağınız sürpriz mi? Yani eğer Bayburt Valiliği kendi e-postalarını yabancıların teknik olanaklarına açık hale getirirse, bu ildeki valiliğe bağlı tüm kurumlara “virüs” gibi yayılacağı gibi, yukarıda, İçişleri Bakanlığı, diğer valilikler, emniyet müdürlükleri ve emniyet genel müdürlüğü, hatta başbabakanlığa kadar ulaşabilir.

Dün ortaya çıkan 15 ilin valiliklerinin internetteki tüm hizmet ve e-posta trafiğini ABD ve Almanya’nın hakimiyeindeki web hosting firmalarına vermiş olması bu bağlamıyla gerçekten de şaşırtıcı bir hamle.

Yapılma nedeni basit. Daha ucuz olsun diye. Bu aslında klasik bir bakış açısını da ortaya koyuyor. Yani bir işi “kalitelendirirken”, neden tasarruf edileceği ve neden tasarruf edilmeyeceği bakışının henüz oturmamış olması.

Lüks bir jeep’e kabak lastik alırsanız, ilk yağmur da o arabanın kalitesi sizi kurtarmaz. Ya bu tür hizmetler de aşırı lükse kaçmadan yatırım yapıp, gerçek tasarruf uygulayacaksınız, ya da zaten “kaç para bu kardeşim” denilen işlerde tasarruf yapalım diye nekesleşmeyeceksiniz.

Şimdi o 15 ilin ismini yeniden sayıp mahcubiyeti artırmayalım… Ama “nerede yaşıyorsunuz?” diye sormak farzdır! Türkiye yıllardan beri özelliştirme gibi son derece ağır konulurda bile “bunları yabancılara satmayalım, bu stratejik değerdir” diye sert tartışmalar yaşayıp, özelleşitrse bile özel kanunlarla bu kurumları izlerken, e-devlet projesiyle tüm resmi sistemi birbiriyle ilintili kılıp, halkın işini kolaylaşırırken, ama aynı zamanda da bu dijital yapıyı tehditlere kapalı kılmaya çalışırken, “siz yorulmayın Türkiye’ye kadar biz size getirip verelim” mantığı nasıl iştir?

Hani bu yanlışın nasıl zararlar açabileceğine ilişkin sayfalar dolusu bilgiler vermek mümkün ama imtina ediyoruz. Ama şu açık, yabancı ülkelerdeki bu firmalar tüm bilgilerinizi kopyalar ve bu dünyanın artık en kolay işlerinden biridir.

Bu süreç içinde 15 valilik üzerinden hangi dijital ve kritik bilgilerin, kişisel olanlar da dahil geçtiğini sormaya korkarız… İnşallah bu haber vesilesiyle valiliklere bakışlarını çeviren İçişleri Bakanlığı’nı kızdıracak birşeyler çıkmaz ortaya!




Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,019 µs