En Sıcak Konular

Arınç’ın beş kritik hatası!

0 0 0000 00:00 tsi
Arınç’ın beş kritik hatası! Oklar Meclis Başkanı Bülent Arınç’a yöneliyor… Bu sadece basının “kızgınlığı” değil. Sanki AKP yönetiminde de okların Arınç’a kayması isteniyor gibi… Neden mi? İşte o beş kritik hata…

Meclis Başkanı Bülent Arınç son günlerde gazetelerin manşetlerini süslüyor. Elbette Arınç’ın kritik dönemlerde yaptığı çarpıcı çıkışlar bunun tek nedeni değil. Arınç AKP’de günah keçisi haline geliyor. Basında çizilen Arınç portresi çıkan krizi Meclis Başkanı’nın omuzlarına yüklüyor. AKP yönetiminin bunu istemediğini öne sürmek gün geçtikçe daha güçleşiyor.

Elbette okların kendisine yönelmesinden Arınç da sorumlu. Arınç son günlerde öyle çıkışlar yaptı ki okların kendisine yönelmesi adeta kaçınılmaz hale geldi. İşte o beş çıkış!

Cumhurbaşkanı muhafazakar olacak!

Meclis Başkanı Bülent Arınç, AKP’nin Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı henüz belli değilken yaptığı çıkışla dikkatleri üzerine çekti. Arınç basın mensuplarına “Cumhurbaşkanı dindar, muhafazakar ve sivil olacak” dedi. Arınç’ın sözlerinde bir gariplik yoktu ancak bu “uzlaşılan” bir aday arayan Erdoğan’a bir dayatma olarak algılandı.

Vecdi Gönül’ü engelledi mi?

Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde etkin rol oynadığı iddiası Arınç’ın hanesine yazılan ikinci eksi olarak tarihe geçti. Arınç aday belirleme sürecinde Erdoğan’a Gül’ü aday göstermesi için baskı yapmadığını, Vecdi Gönül’e rezerv koymadığını söylese de kulislere Arınç’ın Başbakan’a “ya siz, ya Gül ya da ben” dediği bilgisi sızdı. Her ne kadar Arınç “böyle söylemedim” dese de tam olarak inandırıcı bulunmuyor. Arınç bir hafta önce “adaylık için rezervim var” demişti. İşte bu söz adaylık belirleme sürecindeki o gece yaşananlar ile birleştiriliyor ve “Arınç müdahil oldu” sonucuna varılıyor. Gül’ün adaylığı kriz çıkarınca, aday olması halinde kriz çıkmayacağı düşünülen Vecdi Gönül’ün adaylığını engellediği inancı ile oklar Arınç’a yöneliyor. Üstelik eğer bu iddia doğruysa AKP yönetiminin de Arınç ile arasının soğuduğu söylenebilir.

Yoklama yapmadı

TBMM Başkanı Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk oturumunda CHP’lilerin istemesine rağmen yoklama yapmadı. Arınç’ın günler öncesinden “367’yi aramak zorunda değilim, 184’ü gördüğüm anda oturumu açarım” şeklindeki sert tavrı uzlaşmazlık olarak algılandı.

“Sezer’e vekalet edeceğim” dedi…

Arınç makamı nedeniyle kendisini yeni bir tartışmanın ortasında buldu. Erken seçime gidildiği için Cumhurbaşkanı Sezer’in durumu önce netlik kazanmadı. Sezer’in 16 Mayıs’ta görev süresi doluyor ancak yeni Cumhurbaşkanı seçilemediği için ne olacağı tartışma konusu oldu. Arınç erken davranarak “maalesef Sayın Cumhurbaşkanımız Sezer’in görev süresi 16 Mayıs’ta sona eriyor, Cumhurbaşkanı’na TBMM Başkanı vekalet eder” dedi. Ancak buna AKP’liler de karşı çıkınca vazgeçti ve “Sezer’e kalmış” dedi.

1 Mart tezkeresi…

Bunlar son dönemde yaşanan gelişmeler ve sayılan sebepler genellikle Arınç’a basının yaklaşımını ve neden basındaki okların Arınç’a yöneldiğini ortaya koyuyor. Ancak AKP’nin çekirdek yönetim kadrosu da uzun bir süredir Arınç’tan şikayetçi… Arınç’ın AKP içerisinde çok saygın bir yerinin olduğu kesin. Ancak Arınç’ın Erdoğan’a rağmen TBMM Başkanlığına adaylığını koyması ve AKP’li vekillerin üzerindeki etkisi dolayısıyla başkan seçilmesi dikkatlerden kaçmamıştı. Daha önemlisi, iplerin kopmaya yaklaştığı olay 1 Mart tezkeresi oldu. 1 Mart tezkeresinin çıkmamasında Arınç’ın etkisi çok fazla oldu. Bu yüzden Erdoğan’ın kurmaylarından kimi vekillerin “Arınç çok duygusal davrandı” şeklinde serzenişte bulundukları biliniyor. Arınç’ın duygusallığı eğer Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yansıdıysa-ki iddia o- bu AKP yönetiminin Arınç’a bakışını sertleştireceği anlamına gelebilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,979 µs