En Sıcak Konular

Economist: Türkiye'nin ruhu için savaş

0 0 0000 00:00 tsi
Economist: Türkiye'nin ruhu için savaş İngiliz Economist dergisi, Türkiye'de yaşanan siyasi krizin çözümünün halkın elinde olduğunu belirtirken, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin korumaya çalıştığı ülkenin yararına siyasetten uzak durması gerektiği yorumunu yaptı.

İngiltere'de yayımlanan Economist dergisi, kapak haberini Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri ve sonrasındaki gelişmelere ayırarak "Türkiye'nin ruhu için verilen savaş" başlığını kullandı. Yazının alt başlığında ise, "Eğer Türkler bir seçim yapmak durumunda kalırlarsa, demokrasi laiklikten daha önemli" ifadesi yeraldı.

Dergiye göre, tüm dünyada köktendinci Müslümanlığın yükselişte olduğu bir zamanda, 500 ila bir milyon insanın İstanbul'da laiklik adına yürümesi, dikkate değer bir durum. Dergi, Laik demokrasinin uygulandığı Müslüman Türkiye'nin, İslam ile demokrasinin bir arada olamayacağı yolunda yaygın inanışı çürüttüğünü belirtirken, Avrupa'ya kritik enerji güzergâhı üzerinde yer alan, ABD'nin ardından NATO'da en büyük orduya sahip olan Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle müzakereler başarıya ulaşması halinde, Avrupa'nın en büyük nüfusa sahip ülkesi olacağını hatırlattı.

"Bu hafta tüm dünyanın dikkatini üzerine toplamasının sebebi, ordunun İslam'ın hükümetteki rolünü sınırlama ihtimaliydi." diyen Economist, "Eğer Türkiye, İslam ile demokrasiyi uzlaştıramazsa, bunu kim başarabilir?" sorusuna, “Batı'nın ülkenin eylemleri üzerindeki nüfuzunun giderek azaldığı bir ortamda, Türkler kendi siyasi krizlerini kendileri çözmeliler. Bunu yapmanın en iyi yolu da AKP'yi yeniden seçerek ordunun müdahalesine karşı çıkmaları olacaktır. Laiklik yanlılarının İslamcılığın giderek yayılmasından korkmaları anlaşılır bir durum; ama AKP'nin sicili bu korkuları haklı çıkarmıyor ve bu yayılmayı önlemenin yolu da askeri müdahale değil. Korumaya çalıştıkları devletin yararına, Türkiye'de askerler, siyasetten elini çekmeli.” şeklinde cevap verdi.

LAİKLİK ÇATIŞMASI
Economist'in Avrupa sayfalarında yeralan "Laiklik ile Demokrasi karşı karşıya" başlıklı bir diğer yazıda ise, 27 Nisan'daki Genelkurmay açıklamasının demokrasiye zarar verdiği; laikliklerle dindarlar arasındaki uçurumu derinleştirdiği savunuldu. Dergi, buna rağmen kamuoyu yoklamalarının erken seçimden AKP'nin zaferle çıkacağını gösterdiğini belirtti.

"Askeri darbe önlendi, ama ufukta erken seçim belirdi. Türkiye'nin sorunları çözülmedi, sadece ertelendi" diyen dergiye göre bir diğer kaygı unsuru da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin olası Kuzey Irak operasyonu. Yazıda, "Endişe veren, sadece ordunun siyasete olan ilgisi de değil. Genelkurmay Başkanı, geçtiğimiz günlerde Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine saldırı düzenlemenin "gerekli" ve "faydalı" olacağını söylemişti. Silahlı Kuvvetler üzerinde söz hakkının mecliste olduğunu kabul etmiş olsa da, bazı çevreler, ordunun yine de saldırı kararı alması ihtimalinden kaygılı" denildi.

Dergi, ABD için Türk ve Amerikan askerlerinin Irak'ta çatışmaya girmesinin karabasandan farksız olduğunu, geçen haftaki gelişmelere bakıldığında ise herhangi bir şeyi ihtimal dışı kabul etmenin doğru olmayacağı yorumunu yaptı.

WASHINGTON POST: AKP SEVİLİYOR
Amerikan Washington Post gazetesi ise, "Türkler iktidar partisinde beğenecek çok şey buluyor" başlıklı haberinde Ümraniye örneğinden yola çıkarak, Türkiye'nin ekonomik patlamasıyla giderek zenginleşen kentlere göç edenler için, populist ve dini içerikli bir polikası bulunan AKP'nin cazip geldiğini söyledi. Türkiye'de 22 Temmuz'daki genel seçimler yaklaşırken, bu kitlenin AKP'nin başarısı için çok önemli olduğu yorumunu yaptı. Bu kesimi AKP'ye çeken unsurlardan birinin 'din' olduğunu belirten gazete, Ümraniye sakinlerinin yorumları doğrultusunda, başta etkenler olduğunu da ifade ediyor.

Yoksul kesime ve gecekondu bölgelerine yapılan yardımlar ve bu çevrelerde altyapının iyileştirilmesine yönelik icraatler ve yerel teşkilatların da etkili olduğu belirtiliyor. Ekonomi ve reform yolunda atılan adımları da sıralayan gazete, "Ama dini amaçlarının ne olduğu sorusu, AKP'yi eleştirenlerin tartışmalarına temel teşkil ediyor. Dini amaçlar konusu, AKP destekçilerinin görüşlerine de temel teşkil ediyor. Ümraniye'deki bazı Türkler, AKP'nin dini kökenlerinin aslında bu partiyi daha hoşgörülü yaptığını ve kendi muhafazakar hayat tarzlarına biraz hareket alanı sağladığını ifade ediyor" dedi.

NYT: YEREL ÖRGÜTLENMESİ İYİ
Yine saygın Amerikan gazetelerinden New York Times'ta yayımlanan bir haber-analizde ise, AKP'nin özellikle taşra halkı ve orta sınıf arasındaki yerel örgütlenmesinin çok iyi olduğunu belirterek, Erdoğan'ın da erken seçim isterken buna güvendiği yorumunu yaptı. Gazete, "Türkiye'nin laik elit kesimine göre Erdoğan ve peşindeki kitle, ülkeyi geriye götürmek istiyor. Ancak AKP'nin galip gelmesini muhtemel kılan şey kesinlikle partinin yerel yaklaşımıdır. Eğer Erdoğan galip çıkarsa, güç de Erdoğan'ın temsil ettiği dindar orta sınıfa doğru kayıp, 1923'ten bu yana ülkeyi kontrolleri altında tutan laik elit kesimden uzaklaşacaktır" ifadesini kullandı.

AKP görevlilerinin, orta ve düşük gelir düzeyine sahip hanelere yapılan ev ziyaretleriyle de partiye desteği artırdığını kaydeden New York Times, "Erdoğan'ın partisi, 2004 yılında seçilen bir belediye başkanları ordusundan da yardım görüyor. İstanbul'un 32 belediyesinden 24'ünde AKP var ve bu kişiler, AKP'yi güçlendirmek için kendi mevkilerini kullanmakta tereddüt etmiyorlar" dedi. "Analistlere göre AKP'nin en büyük kusuru, laik Türkleri dinlememiş ve onların endişelerini ciddiye almamış olmasıdır" diyen gazete, "AKP'nin genç destekçilerinin daha iyi köprü kurma yöntemleri bulup bulmayacağı ise beklenip görülecek" ifadesini kullandı.

Gazeteport.com.tr



Bu haber 327 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,773 µs