En Sıcak Konular

Sarkozy: Türkler Kapadokyalı

0 0 0000 00:00 tsi
Sarkozy: Türkler Kapadokyalı Fransa'da Royal ile Sarkozy, televizyon düellosunda Türkiye yüzünden kapıştı. Royal ılımlı konuşurken, 'Kapadokyalılar, Anadolulular' diyen Sarkozy, 'AB'ye Türkleri alırsak İslam güçlenir, Kürdistan Avrupa sorunu olur' çıkışı yaptı

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin pazar günkü ikinci turunda yarışacak iktidardaki sağcı Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy ile Sosyalist Parti adayı Segolene Royal, önceki akşam televizyonda 20 milyon kişinin izlediği canlı tartışma programında fena kapıştı. 8 milyona yakın kararsız seçmeni tavlama çabasındaki iki rakibin, ekonomi, işsizlik ve güvenliğe odaklı düellosunda hararetli bir Türkiye tartışması koptu. Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkarken kullandığı 'Kapadokyalılar, Anadolulular' sözleriyle 'İslamiyet ve Kürt sorununu Avrupa'ya taşımama' tezleri, seçimi kazanırsa Ankara-Paris hattında ilişkilerin gerileceğine işaret.
'Siyasi Avrupa yanlısı' ve 'sınırsız genişleme karşıtı' Sarkozy, Türkiye karşıtlığını şöyle anlattı: "Bu demokrasi veya İslam sorunu değil. Türkiye'nin Avrupa değil Küçük Asya'da olmasından kaynaklanan bir sorun. Türkiye'yi AB'de isteyenler, siyasi Avrupa'ya karşı."
'Genişlemede mola' yanlısı Royal ise rakibini "İnsanları bu tip sözlerle korkutmayın" diye uyarırken, Türkiye'yle müzakerelerinin başladığını anımsattı. Royal'in "Vakti gelince Fransızlara da referandumda fikri sorulacak" sözleri üzerine Sarkozy rakibini sıkıştırmaya çalıştı: "Türkiye AB'ye girmeli mi, girmemeli mi, onu söyleyin. 1964'ten beri Türkiye oyalanıyor. Artık onları isteyip istemediğimizi söyleme vakti geldi. Yani büyük Türk halkına AB değil, Akdeniz birliğinin kalbi olabileceklerini söylemeliyiz." Royal'in cevabı müzakerelerin başlamasını Fransa'nın da onayladığı ve bu sözün tutulması gerektiği oldu.

'Şimdilik mola verelim'


Sarkozy'nin "Tavrınız Türkiye'ye hayır mı" sorusuna "Şimdilik mola. Ama değişebilir" diyen Royal, kaçamak konuştu: "Üyelik tek seçenek değil. Güçlü bir işbirliği veya özel ilişki de olabilir. Bunlar zaten 10 yıl sonranın konusu. Türkiye'deki demokrat güçlerin olduğunu da unutmayın. Onlara destek verilmeli. Türk halkı büyük bir halk, Türkiye büyük bir ülke. Bu kadar kaba bir söylemle Türkiye gibi büyük bir medeniyet ve büyük bir halkın yüzüne kapıları kapatırsanız dünya dengelerini de tehlikeye atarsınız. Büyük bir halk var karşınızda, belki Avrupa'ya katılma hevesleri var. Bu konuyu bu kadar kaba bir söylemle kapıları çarparak yapamazsınız."


'Küçük Asya ülkesi'


UMP lideri bu kez "Kapadokyalılara Avrupalı olduklarını nasıl anlatacağız. Kapadokyalılara Avrupalı olduklarını anlattığınızda, tek birşey yaparsınız, o da İslamcılığı güçlendirmek" çıkışı yaptı. Royal ise "Türkiye demokratik ve laik bir ülke, her gün laiklik ve demokrasi için yürüyen demokratların desteklenmeye ihtiyacı var. Son dönemdeki laiklik gösterilerine bakın" dedi. Bunun üzerine Sarkozy 'Kürt kartını' çıkardı: "Türkiye, laik de olsa küçük Asya ülkesi. Ben Fransız çocuklarına Avrupa sınırlarının Irak ve Suriye olduğunu açıklayamam. Kürdistan sorununu da Avrupa sorunu yaptığımızda pek ilerlemiş olmayız. Sınırsız genişleme siyasi Avrupa'yı öldürüyor. Dolayısıyla Türklere 'Ortak ilişkilerimiz olacak, alışveriş yapacağız ama AB üyesi olamayacaksınız çünkü Anadolulusunuz, Avrupalı değil' denilmeli."
Fransız basını Royal'i daha 'saldırgan' bulurken, Opinionway'in anketi izleyicilerin yüzde 53'ünün Sarkozy'yi, yüzde 31'inin Royal'i 'inandırıcı' bulduğunu gösterdi Liberation 'Sarko kaybetmedi ama Sego kazandı' derken, Figaro 'Sonuçta Sarkozy otokontrolüyle parladı' değerlendirmesini yaptı.
Uzmanlar tartışmanın, Sarkozy'nin yüzde 53.5, Royal'in yüzde 46.5 oy alacağını gösteren son IPSOS anketini en fazla yüzde 1-2 oranında etkileyeceği fikrinde. Bu da, ilk turda yüzde 18 oy alan Fransa Demokrasi Birliği lideri François Bayrou ile yüzde 10 oy alan aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Jean-Marie Le Pen'in seçmenini 'kilit' konumuna getiriyor. Le Pen, seçmenine 'boykot' çağrısı yaparken, önceden seçmenini serbest bırakan Bayrou ise dün, "Sarkozy'ye oy vermeyeceğim" çıkışı yaptı.

radikal



Bu haber 216 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,695 µs