En Sıcak Konular

Obama: Arap ülkeleri Brezilya'ya baksın

20 Mart 2011 23:28 tsi
Brezilya'ya ailesiyle birlikte resmi ziyarette bulunan ABD Başkanı Barack Obama, Libya'yı da kastederek, "Arap ülkeleri demokraside Brezilya'yı örnek almalıdır" dedi.

Rio de Janeiro'da, 27 yıl önce askeri diktatörlüğün sona erdiği meydanda tiyatro alanında gençlerle birlikte konuşan Obama, "Brezilya'nın diktatörlüklerden (barış içinde) demokrasiye geçişi Arap alemi için örnek olmalıdır" diye seslendi.

Otelden, meşhur Copacabana Kumsalı'ndan kafilesiyle helikopterine giden Obama, mustarip salaş gecekondu mahallelerini de ziyaret etti. Ziyaret, büyük merakla heyecanla izlendi. Obama bir ara telefonunu açarak Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Savunma Bakanı Robert Gates'le, Libya ve diğer dünya meselelerini konuştu.

Eşi Michelle, kızları Sasha ve Malia ile birlikte Brezilya'da olan Obama, Brezilya'nın, 20 yıl süren askeri diktatörlük döneminin bitiminde (1984) devlet başkanları Joao Baptista de Oliviera Figueiredo ve Tancredo Neves'le demokrasiye barış yoluyla geçişinin unutulmaz olduğunu ve kan dökülmeden yapılan geçişten ders alınması gerektiğini anlattı.

"Tanrı'nın Kenti" adıyla anılan Rio'nun gecekondu semtlerinden birine gelen Obama, burada, son 100 yılda Uruguay ile birlikte dünyanın en ileri futbolunu oynamış Brezilya diyarında çocuklarla futbol oynadı.

Rio'nun meşhur Hazreti İsa heykelini yarın ülkeden ayrılmadan ziyaret etmek isteyen Obama, Rio'nun 842 metrelik tepesinde 39 metre yüksekliğindeki Hazreti İsa heykelini belki göremeyecek. Çünkü subrtopikal iklimin kuvvetli neminde sis heykeli tamamen kaplayabiliyor.

Rio gecekondularında annesinin çok sevdiği, Marcel Camus'nün Siyah Orfe (1959) filmini bizzat yaşamış gibi hatırladığını belli eden Obama, Brezilya'ya özgü ritim Yeni Dalga Bossa Nova'nın Brezilyalı bestecisi Antonio Carlos Jobim'in (1927-1994) "Felicidade"bestesini de hatırladı.

Dün geldiği 50 yıllık genç başkent Brasilia'da, Brezilya'nın çiçeği burnunda yeni Devlet Başkanı Dilma Rousseff tarafından karşılannan Obama, 5 günlük Latin Amerika turunda Şili ve El Salvador'a da gidecek.



Bu haber 867 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,254 µs