En Sıcak Konular

Almanya'da muhalefet nükleere karşı ayakta

20 Mart 2011 17:11 tsi
Almanya'da faaliyet gösteren 1980 yılından önce yapılmış 7 nükleer santraller şimdilik devre dışı bırakıldı. Başbakan Angela Merkel'in "moratoryum" olarak adlandırdığı 3 aylık süre sonunda santrallerin geleceği ilgili karar alınması bekleniyor.

Diğer taraftan ülke genelinde nükleer karşıtı gösteriler düzenleniyor. Muhalefetteki Yeşiller ve Sosyal Demokrat Partisi (SPD) partileri ise nükleer enerjiden tamamen vazgeçmek için yasa taslağı hazırlığına başladı.

RWE enerji şirketine ait Biblis nükleer santralinin kapatılmasıyla ülkedeki 1980 yılından önce kurulmuş tüm 7 santral devre dışı bırakılmış oldu. Hessen eyaletindeki Almanya'nın en eski nükleer santralinin Biblis A cuma akşamı itibariyle kesildi. Böylece Başbakan Merkel'in 'şimdilik kapatma' girişimi başlamış oldu. Diğer Neckarwestheim 1, Philippsburg 1, Brunsbüttel, Isar 1 ve Unterweser isimli santraller önceden kapatılmış, Krümmel santrali ise 2007 yılından bu yana zaten çalıştırılmıyordu.

Japonya'daki Fukuşima nükleer santrali çerçevesindeki gelişmeler Alman nükleer politikasını etkiledi. Haziran ayının 15'e kadar devam edecek 'moratoryum' sürecinde bu santrallerin güvenliği teftiş edilecek. Bu kararı alan Merkel, daha sonra Federal Meclis oturumunda "Almanya'daki tüm nükleer santraller güvenli." diyerek kendi ifadeleriyle çelişmiş, bundan dolayı da muhalefet tarafından ağır eleştirilmişti. Faaliyetine son verilen 7 nükleer santralden, ülkedeki 17 nükleer santralde üretilen toplam elektriğin üçte birine tekabül eden 7 bin megavat elektrik elde ediliyordu.

Diğer taraftan muhalefet partileri Yeşiller ve SPD, nükleer enerjiden vazgeçmek için yeni projeleri gündeme taşıyacak. Bu iki partinin kurduğu hükümet 2000 yılında nükleer santralleri kapatmayı kararlaştırmış, bunun için enerji konsernlere süre vermişti. Merkel yönetimindeki Siyah-Sarı hükümet ise bu süreyi 8 ila 14 yıl arası uzatmıştı. Yeşiller Mainz kentinde düzenlediği parti toplantısında nükleer enerjiden en geç 2017 yılında vazgeçmeyi kararlaştırdı. SPD ise nükleer santralleri kapatmak için bir yasa tasarısı hazırlıyor. SPD Fraksiyon Şefi Thomas Oppermann, gelecek hafta içinde 'kapatma yasası'nı federal meclis oturumunda tanıtacaklarını açıkladı.

ALMANYA GENELİNDE NÜKLEER KARŞITI GÖSTERİLER

Nükleer karşıtı gösteriler ülke genelinde düzenleniyor. Başkent Berlin'in yanı sıra Hamburg, Köln, Stuttgart, Fulda ve diğer kentlerde de gösteriler düzenlendi. Berlin'deki başkanlık binasının önünde her gün 'nöbet' tutan bir grup gösterici nükleer santrallerin kapatılmasını talep ediyor. Hamburg'da ise 1200, Köln'de 1500 civarında gösterici sokaklara çıktı. Landshut kentinde ise bin civarında kişi İsar isimli nükleer santralin tamamen kapatılmasını talep etti. Lübeck'te 1200, Gera'da 200 kişi sokağa çıktı. Stuttgart'ta ise nükleer karşıtı gösteri ile Stuttgart 21 projesinin karşıtları sokaklara döküldü. Polis katılımcı sayısını 18 bin diye tahmin ederken, organizatörler 60 bin kişiden bahsetti. Fulda, Kassel ve Frankfurt'ta ise yaklaşık 2 bin protestocu Japonya'da hayatını kaybedenleri andı.

(CİHAN)



Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,460 µs