En Sıcak Konular

Vatan: Plaj mı sandık mı?

0 0 0000 00:00 tsi
Vatan: Plaj mı sandık mı? Vatan gazetesi seçim tarihinin 22 Temmuz olarak açıklanmasını bilginç bir şekilde haberleştirdi. Vatan "22 Temmuz sol oyları etkileyebilir" derken "plaj mı sandık mı" diye sordu. İşte o haber...

Vatan'ın haberi:

3 Kasım seçimlerinde 8 milyon olan oy kullanmayan seçmen sayısının, seçim tarihinin yaz ortasına gelmesi nedeniyle bu kez 10-14 milyonu bulacağı tahmin ediliyor
 
Seçim için genellikle ilk ve sonbahar ayları ile kış aylarını tercih eden Türkiye, ikinci kez yaz ortasında sandık başına gidecek. 1945’te, çok partili düzene geçilmesinden sonraki ilk seçim 21 Temmuz 1946’da yapılmıştı. “Açık oy, gizli sayım” esası ile yapılan seçimde 465 milletvekilliğinden 397’sini CHP kazanmıştı. Sınırlı sayıda ilde seçime girebilen DP ise 61 sandalyede kalmıştı. 61 yıl sonra, seçmen yine Temmuz ayında sandık başına gidecek.

Seçimin yaz ortasında yapılması, katılım oranı konusunda endişe yarattı. Okulların 19 Haziran’da tatil olması nedeniyle pek çok aile, Haziran ortasından Eylül’ün ilk haftasına kadar tatil programlarını gerçekleştirecek.

1 milyon 700 bin kişi yazlığa koşuyor
Türkiye’de her yaz mevsiminde yaklaşık 700 bin kişinin tatil için yurt dışına çıktığına dikkat çekiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre geçtiğimiz yaz 2 milyon 240 bin yerli turist Turizm Bakanlığı belgeli otellerde konakladı. 890 bin kişi ise belediye ruhsatlı konaklama tesislerinde... Bir başka ifadeyle yaklaşık 4 milyon kişi seyahat etti. Peki bu 4 milyondan kaçı seçmen? TÜRSAB’ın yerli turistler üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre yerli turistlerin ortalama yüzde 20’si 18 yaş altında. Buradan yola çıkıldığında seçim zamanı, tatile çıkma olasılığı bulunan 3 milyon 200 bin kişi seçmen var.

Tatile çıkanlar yalnızca turizm tesislerini tercih edenler değil... Bir de yazlıkçılar var. Yine istatistik verilerine göre Türkiye’deki yazlık sayısı 850 bin. Yani en az 1 milyon 700 bin kişi Temmuz ayını yazlığında geçiriyor. Çoğunun emekli ve ’seçmen’ olduğunun altını çizmek gerekiyor.

800 bin kişi ise yaylaya çıkıyor
Çalışanların önemli bir bölümünün yaz mevsiminde tatilini ailelerinin yanında geçirdiği, ayrıca yaklaşık 800 bin kişinin de yaylaya çıktığı tahmin ediliyor. Böylece her yaz yaklaşık 6 milyon civarında seçmen niteliği taşıyan vatandaşın ikametgahlarının bulunduğu yerleşim yerlerinin dışında bulunması nedeniyle oy kullanma oranının daha da düşebileceği hesaplanıyor. Son seçimde 8 milyon olan oy kullanmayan seçmen sayısının, 10-14 milyonu bulması tahmin ediliyor.

Mitingler seçime olan ilgiyi artıracak mı?
Seçmen davranışlarında siyasi konjonktürün etkili olduğuna işaret eden uzmanlar, oy kullanma oranının 3 Kasım’dan yüksek olabileceği ihtimaline vurgu yapıyor. Siyaset kulislerinde, cumhuriyet mitinglerinin siyasete ilgiyi artırdığı konuşuluyor.

İlk kez tatilde seçim olmuyor ki!
Başbakan Erdoğan, YSK’nın önerdiği 22 Temmuz tarihine karşı çıkan CHP’yi eleştirdi. Erdoğan şöyle konuştu: “Hadi en yakın zaman, buyur. Asıl seçmen açısından sıkıntı Kasım’da olur. Çünkü kar kış her şey başlıyor. Eylül okulların açıldığı zamanlar. Seçim icabında sayımlar vesaire uzayabilir. Tatile gidebilecek olanların durumu bellidir. İlk defa tatilde seçim yapılmıyor.”

YAZLIKÇILARA UYARI
8-22 Mayıs arası başvurursanız tatilde oy kullabilirsiniz
VatandaŞlar ancak ikametgahlarının bulunduğu muhtarlıklardaki listeye kayıt yaptırabilecekleri için 22 Temmuz’da tatilde olanlar ancak ikametgahlarının olduğu yere dönerek oy kullanabilecek. Tatilde bulunduğu yerde oy kullanmak isteyen vatandaşlar ise ancak ikametgahlarını naklederek tatilde seçime katılabilecek. Bunun için ise 8-22 Mayıs arasında tatilde olacakları yere gidip oradaki muhtarlıkta işlem yapmaları gerekiyor. İkametgahlarının dışında başka bir yerde okumak için bulunan öğrenciler de yine bu yöntemle ikametgahlarının bulunduğu yerde oy kullanabilecek.

Turizm çalışanlarının sayısı da 1 milyon
Turizm tesislerinde çalışanların sayısı ise 1 milyonun üzerinde. TÜRSAB ARGE Bölümü Sorumlusu Cengiz Yücel, TÜİK’in 2001 verilerine dayanarak sektördeki çalışan sayısının 1 milyon 7 bin 793 kişi olduğunu söylüyor. Bunların hepsi 18 yaşın üstünde, yani seçmen. Ancak içlerinden kaçının ikametgahı olan bölgede çalıştığı bilinmiyor.

Erken rezervasyon yaptıranlar ise 15 bin
Seçim kararı öncesi tatilini planlayanlar da var... 2007 yılı Temmuz ayı için erken rezarvasyon yaptıranların sayısı ise 15 bin...

Vatan



Bu haber 264 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,746 µs