En Sıcak Konular

Olmert'e 'Lübnan' muhtırası

0 0 0000 00:00 tsi
Olmert'e 'Lübnan' muhtırası Geçen yılki Lübnan operasyonunu iyi yönetemediği gerekçesiyle istifası istenen İsrail Başbakanı Ehud Olmert’e en sert çıkış kendi kurmaylarından geldi.

Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, dün başbakan ile görüşüp "İstifa et" dedi. Medya olayı muhtıra diye niteledi. Olmert’in yerine en kuvvetli aday Livni’nin kendisi. Halkın üçte ikisi tarafından da istifaya çağrılan Olmert ise, "Hatalarımı düzeltmek amacıyla devam edeceğim" dedi.

İsrail kamuoyu, medyadaki muhtıra haberleriyle çalkalanıyor. İki İsrail askerinin kaçırılması üzerine başlayan geçen yılki Lübnan operasyonunu iyi yönetemediği şeklindeki rapor üzerine köşeye sıkışan İsrail Başbakanı Ehud Olmert’e karşı kendi partisi Kadima’dan sesler yükseliyor. En cesur çıkış ise dün Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’den geldi. Livni, Olmert ile yaptığı görüşmede başbakandan geri çekilmesini istedi. Livni, görüşmenin ardından gazetecilere, "Kendisine, istifa etmesinin yapacağı en doğru şey olacağını söyledim" dedi.

Olmert’in parti içindeki bir numaralı rakibi olan Livni’nin, "Çekilmediğiniz takdirde parti içinde ayaklanma başlatırım" şeklinde muhtıra verdiği ileri sürülüyor. Livni’nin, hükümeti bozmadan, yıpranan başbakanın koltuğuna oturmayı planladığı ifade ediliyor.

BEDELİ AĞIR OLACAK

Parti zirvesi sırasında istifa etmeyeceğini vurgulayan Olmert’in, Livni’yi sert bir şekilde uyarırken, "kendisine karşı bir kampanya yürüterek ve otoritesini sarsarak iki numarada kalamayacağını" söylediği belirtiliyor. Kanal 10 Televizyonu, Olmert’in bir yardımcısına atfen, "Livni’nin, istifa çağrısı nedeniyle görevinden alınacağını" bildirdi. Uzmanlara göre Livni, Kadima Partisi içindeki liderlik yarışını kızıştırmakta kararlı ve "kovulmadan vazgeçmeyecek."

Hükümetin tayin ettiği komisyonun raporunda, Lübnan operasyonunda hatalar yaptığı belirtilen Olmert’in yanı sıra Savunma Bakanı Amir Peretz de topun ağzında. Peretz’in ise her an istifa etmesi bekleniyor. Dönemin Genelkurmay Başkanı Dan Halutz eleştiriler üzerine daha önce istifa etmişti. Raporun açıklandığı pazartesi günü de, Kadima’nın koalisyon ortağı olan İşçi Partili bir bakan derhal görevi bırakmıştı.

Winograd Komisyonu’nun hazırladığı raporun ana fikri şöyle: Olmert, Hizbullah gerillaları tarafından kaçırılan iki İsrail askerini kurtarmak üzere çok acele bir kararla Lübnan’a müdahale etti. Çok ciddi bir yargı ve sorumluluk hatası yaptı. İki askeri kurtarmak ve Hizbullah grubunu çökertmek amacıyla başlattığı operasyon, kazanılması mümkün olmayan bir savaştı



Bu haber 179 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,625 µs