En Sıcak Konular

Alman hükümetine tepki

19 Mart 2011 13:40 tsi
Alman hükümeti yabancılar yasasının sertleştirilmesini öngören yasa tasarısını Federal Meclis'te oylamaya sunarak kabul etti. İktidar

partilerinin milletvekilleri, 'Göçmenlerin uyumuna katkı sağlayacak' gerekçesiyle hazırlanan yasa tasarısına "Sahte evliliklerin ortaya çıkarılması amacıyla çiftlerin boşanmadan önce asgari birlikte yaşama süreleri 2 yıldan 3 yıla çıkartılacak." sözleriyle övgüler yağdırıldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel başkanlığında Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan Alman hükümeti 2005 yılında sertleştirilen Göç Yasası'nın ardından bu kez ise Yabancılar Yasası'nı sertleştirdi. Muhalefet partilerinin ağır eleştirilerine rağmen yabancılar yasasının sertleştirilmesini öngören yasa tasarısını Federal Meclis'te yapılan oylamayla kabul ettiren Merkel hükümeti, buna gerekçe olarak ise "uyumun teşvik edilmesini" gösterdi. Göreve başlamadan önce "İslamiyet, Almanya'ya ait değil." açıklamasıyla tartışmalı hale gelen yeni Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich (CSU), mecliste yapılan oturumda yaptığı konuşmada, "yeni yasa tasarısının uyumu teşvik edeceğini, özellikle de genç göçmen bayanlara güzel bir gelecek hazırlanacağını, zoraki evliliklerin ise ceza kapsamına alınarak engelleneceğini" savundu. Friedrich, Almanya'da göçmenler tarafından kaç zorunlu evlilik yapıldığına dair ise somut verilere yer vermedi.

Açıklamalarında göçmenlerin Almanya'nın ekonomik kalkınmasına katkılar sağladıklarını ve herkesin kendi kültürüne sahip çıkma hakkının olduğunu söyleyen Friedrich, bunun ardından ise "Almanya'daki kurallarımıza herkes uymak zorundadır." ifadesini kullandı. Göçmenlerin uyumu alanında başarılar elde edilmesine rağmen, elde edilenlerin "yetersiz ve eksik" olduğunun altını çizen Bakan Friedrich, "Uyumda yaşanan eksikliklerin giderilmesi şart." dedi. Uyum kurslarına katılan mülteci statüsündeki genç göçmenlerin yeni yasa ile ödüllendirileceklerini savunan Friedrich, bu gençlere bir yıllık oturma izni verileceğini kaydetti. "Sahte evliliklerin ortaya çıkarılması amacıyla çiftlerin boşanmadan önce asgari birlikte yaşama süreleri 2 yıldan 3 yıla çıkartılacak." diyen Friedrich, mevcut yasanın böylece uyuma katkılar sağlayacağını savundu.

SERKAN TÖREN SERTLEŞTİRİLEN YASAYI SAVUNDU

Mevcut yasayla gençlere fırsatlar verildiğini savunan Hür Demokrat Parti Federal Meclis milletvekili Serkan Tören, Almanca dil öğreniminin önemine değindi. "Göçmenlerin Almanca konuşması topluma katılım ve istihdam piyasasında yer alma için önemli." diyen Tören, muhalefet partilerinin yabancılar yasasının sertleştirilmesine karşı çıkmalarını ise eleştirerek, göçmenlerin uyumu için çalıştıklarını kaydetti.

YEŞİLLER: SAHTE EVLİLİKLERİN ARTTIĞI YÖNÜNDE BİR VERİ YOK!

Aynı konuda açıklamada bulunan Yeşiller Partisi Federal Meclis milletvekili Memet Kılıç, hükümetin sahte evliliklerin arttığı yönündeki açıklamasının gerçekleri yansıtmadığını belirtti. İktidar partisinin iddialarını meşru kılmak için Almanya'nın Ankara büyükelçiliğinden, İstanbul ve İzmir'deki Alman başkonsolosluklarından tahmini rakamlar aldığı eleştirisinde bulunan Kılıç, yabancılar yasasının sertleştirilmesini ağır bir dille eleştirdi.

SOSYAL DEMOKRAT PARTİ: YASA GEREKSİZ

İlgili yasanın "gereksiz ve hiçbir yenilik getirmediğini" kaydeden SPD Federal Meclis milletvekili Aydan Oğuz ise, "zoraki evliliklerin cezalandırılmasının yürürlükte olan yasayla da mümkün olduğunu, başkonsolosluklardan alınan tahmini sayıların ise yeni bir yasa tasarısına temel oluşturamayacağı" tepkisinde bulundu. İlgili yasa tasarısına SPD, Yeşiller Partisi ve Sol Parti karşı yönde oy kullandı.

(CİHAN)



Bu haber 856 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,970 µs