En Sıcak Konular

NATO üslerinde olağanüstü hareketlilik

19 Mart 2011 13:39 tsi
NATO üslerinde olağanüstü hareketlilik Bugün sabah saatlerinden itibaren NATO üslerinde başlayan hareketlilik, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Libya'ya askeri müdahaleye hazırlanıldığı açıklamasıyla zirveye çıktı.

Gün boyunca uluslararası haber ajanslarına düşen fotoğraflarda, İtalya'nın Sicilya bölgesinde bulunan Sigonella NATO askeri üssüne çok sayıda savaş uçağı iniş yaptığı ve saldırı hazırlıklarına hız verildiği görüldü.  

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen dün akşamki görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Libya'ya yönelik askeri bir operasyonun ön koşullarının oluştuğunu söyledi.   

Rasmussen, "NATO, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararına destek olacak şekilde uygun eylemin gerçekleştirilmesine hazırlık planlamalarını tamamlamak üzeredir" dedi.  

NATO’NUN 200-300 UÇAĞI VAR

Associated Press ajansı, NATO askeri yetkililerinin, İtalya'nın yanı sıra Avrupa'daki diğer üslere de savaş uçağı, yakıt ikmali yapan uçaklar, helikopter ve izleme uçaklarının nasıl ve ne şekilde konuşlandırılacağı konusunu ele aldıklarını bildirdi.

NATO'nun Libya üzerindeki uçuş yasağının Kaddafi yanlısı güçler tarafından ihlal edilmesi halinde müdahale edebileceği çok sayıda üs bulunuyor. Sigonella'nın yanı sıra Fransa'nın güneyindeki Istres ve Korsika'daki Ventiseri-Solenzara'nın kullanılması gündemde. Ayrıca ABD'ye ait USS Kearsarge savaş gemisi Akdeniz'de konuşlu bulunuyor.

Bununla birlikte, Cebelitarık'tan Yunanistan'a kadar uzanan NATO üsleri ile ABD ve Fransa'nın Akdeniz'deki savaş gemilerinden yönlendirilebilecek 200-300 civarı savaş uçağının olduğu belirtiliyor.

UÇAKSAVAR FÜZELERİ KORKUTUYOR

Dahası NATO'nun uçuş yasağını korumaya yönelik operasyonlarda ciddi bir deneyimi bulunuyor. NATO güçleri, 1990'ların başında Bosna'da ve 1999 yılında Kosova'da benzer operasyonlar düzenledi.

Uzmanlar, Libya'nın hava kuvvetlerinin elindeki uçakların teknik kapasitesi ve pilotlarının niteliklerinin NATO ile baş edebilecek düzeyde olmadığını vurguluyor. Tüm bu etkenler alt alta konduğunda NATO açısından düzenlenecek bir operasyonun sorunsuz geçeceği tahmin ediliyor.

Ancak NATO açısından esas endişe kaynağı Libya'nın elindeki uçaksavar füzeleri ile omuzdan ateşlenen kısa menzilli füzelerin etkisi. Kosova savaşı sırasında da Sırplar tarafından benzerleri kullanılan bu silahların NATO güçlerine ciddi kayıplar verebileceği uyarısı yapılıyor.

Hürriyet



Bu haber 1,062 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,108 µs