En Sıcak Konular

Ban Ki Mun: Kaddafi gitmeli

19 Mart 2011 10:57 tsi
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin "tüm meşruluğunu yitirdiğini" savunarak, "Ne yaparsa yapsın Kaddafi gitmeli" dedi.

İspanyol El Mundo gazetesinde yayımlanan demecinde Ban Ki-mun, "Kaddafi'nin bundan sonra Libya'yı yönetmeye devam edemeyeceğini" kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararın "güçlü bir mesajın yanısıra pratik, detaylı ve somut" olduğunu belirten Ban Ki-mun, "Libya yetkililerinin hemen saldırıları sona erdirmesi, silah bırakması ve barışçıl bir geçiş sürecini görüşmeleri konusunda ısrarcı oldum. Kaddafi ve hükümetinden istenilen bu. Konseyin kararı çok tarihi çünkü sivil halka karşı güç kullanılmasına izin vermiyor. Bundan sonra halklar özgürlük ve demokrasi istediğinde, liderleri onları çok daha dikkatli dinlemek zorunda kalacaklar. Liderler, halkının sesine daha çok kulak verecek" ifadesini kullandı.

Libya'daki olaylar karşısında "dünya liderlerinin birlik olup, tek ses olarak konuşmalarının kendisini heyecanlandırdığını" ifade eden Ban Ki-mun, bugün Paris'te yapılacak AB-Arap Birliği ve Afrika Birliği toplantısının, "Libya'da olanların uluslararası toplumda yarattığı endişenin bir göstergesi olduğunu" belirtti.

Mısır ve Tunus ile başlayan, bazı kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde de yaşanan gelişmeleri "tam demokrasiye geçişte tarihi anlar" olarak tanımlayan Ban Ki-mun, "Aşağı yukarı 10 yıl sonra arkamıza dönüp bakacağız ve ben, kolaylaştırarak, yardım ederek bu demokrasi sürecine hizmet verdiğimi düşünerek çok büyük gurur duyacağım. Bu, büyük bir fırsat. Gerçek özgürlüğün tadını çıkarmak isteyen bu halklara yardım edebilmek için tarihi bir perspektife ve sorumluluğa sahip olmalıyız. Özellikle insan haklarına ve sosyal statülerine saygı gösterilmeyen kadınların seslerini duyurmaları için mükemmel bir zaman" değerlendirmesinde bulundu.



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,151 µs