En Sıcak Konular

“Genetik mısır piyasadan toplatılmalı”

0 0 0000 00:00 tsi
“Genetik mısır piyasadan toplatılmalı” Doğader hükümete önemli bir çağrı yaptı: “Bandırma limanından ülkemize giren ve laboratuar analizinde GDO’lu olduğu belirlenen mısırlar derhal toplatılmalı!” Dernek ayrıca “ülkemizin biyolojik çeşitliliği ve gen kaynaklarını satmak

Doğader’in duyurusu:
 
TMO - Toprak Mahsulleri Ofisi, çeşitli firmalardan gelen talepler üzerine, Türkiye’ye 235.000 ton mısır ithal edeceğini ve 16 Mart 2007’de Hububat ithalat ihalesi sonuçlarının 15.000 ton ekmeklik buğday ve 235.000 ton mısır olacağını internet sitesinde duyurdu.
 
Mısırların 110.000 tonu Arjantin'den, 125.000 tonu AB, Ukrayna, Bulgaristan ve Macaristan'dan gelecekti. Nitekim 40.000 tonluk ilk parti geçen ayın ortasında Bandırma limanına indirildi.
 
40.000 ton mısır GDO’lu çıktı

Gelen mısır üzerinde yaptırılan analizler sonucunda, laboratuarlardan alınan ilk incelemede, ithal edilen mısırların GDO'lu oldukları anlaşıldı.
 
Bu konuda Tarım Bakanlığı’ndan herhangi bir açıklama gelmediği gibi ithalatı gerçekleştiren kurumun yetkilisi talihsiz beyanlarda bulundu.

Çok tartışılan mısır ithalatı konusunda TMO'nun yetki aldığını ve bunun limanlara geldiğini belirten Genel Müdür Kemaloğlu, "Bunun yaklaşık 90 bin tonu da Bandırma limanına geldi. Genetiği değiştirilmiş bir ürünün ülkeye girişini yasaklayan bir mevzuat yoktur. Sadece gıda maddesi amacıyla kullanılıyorsa GDO oranının binde 7’yi geçmemesi gerekir. Geçiyorsa da etiketlerde bu durum dikkate sunulmalıdır. Bunun dışında bu ürünün Türkiye'ye girdi veya girmedi anlamında bizim yapacak herhangi bir şeyimiz yok. Sektör yıllardır aynı menşei ithalat yapmış ve yapmaktadır. Bu noktada TMO'nun yaptığı şey de farklı bir şey değildir." (Ilkhaber Gazetesi Haberi 2 Mayis 2007)  dedi.

Türkiye’ye GDO’lu ürün sokmak yasa dışı

Oysa ki Türkiye’nin taraf olduğu ve onaylayarak yürürlüğe soktuğu, Cartagena Biyogüvenlik Protokolü uyarınca Türkiye, Biyogüvenlik Yasası’nı çıkartmadan Türkiye'ye GDO'lu ürün ithalatı yapmak yasal olarak olanaksızdır. Türkiye’nin Ulusal ve Uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerini yerine getirmeden genetiği değiştirilmiş organizmaları toprağımıza ve soframıza sokan hükümet, halkımızı zehirlemektedir. Genetiği değiştirilmiş organizmalar konusunda, ülkemizin kabul ettiği ihtiyatilik prensibi uyarınca, bu ürünlerin zararlı olmadığı kanıtlanmadıkça Türkiye’ye sokulması olanaksızdır.
 
GDO’lu mısırlar piyasadan toplanmalı

Daha önce Cargill'in zulmüne uğramış bu toprakları bir kez daha zehirlemeye çalışanları uyarıyoruz. Toprak ve tohum bizim geleceğimizdir. Geleceğimiz ellerimizden alınamaz. Bandırma limanından Türkiye’ye giren GDO'lu mısırlar topraklarımızı, yaşamlarımızı ve dünyamızı tehdit etmektedir. Bu tehdidi en kısa zamanda savuşturmak gerekiyor. Bunun için her türlü yasal yola başvuracağız. Bandırma limanından yeni GDO'lu mısırların ülkeye girişine izin vermeyeceğiz.
 
Ülkemizin biyolojik çeşitliliği ve gen kaynaklarını satmak isteyenlerin karşısında bizler tohum ve toprağın yanındayız. Bu nedenle Hükümete sesleniyoruz: Bir an önce iç piyasaya dağıtılan GDO'lu ürünleri toplatın ve bu yasaklanmış ürünleri çocuklarımıza yedirmeyin.
 
DOĞADER- Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği
Bursa Nilüfer Belediyesi Yerel Gündem 21



Bu haber 263 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,831 µs