En Sıcak Konular

Ortadoğu'da kilit rol

19 Mart 2011 09:39 tsi
Ortadoğu'da kilit rol 'Türkiye, Ortadoğu'daki dönüşüm sürecinde kilit rol oynama yeteneğine sahip'

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, Demokrat Parti Massachusetts Senatörü John Kerry, Türkiye'nin Ortadoğu'daki dönüşüm sürecinde kilit rol oynama yeteneğine sahip olduğunu düşündüğünü ifade ederek, "Dolayısıyla Türkiye'yi ve liderlerini çok dikkatle dinliyorum. Bu süreci etkin kılmaya yardım etmek için Türklerle çok yakından çalışmamız gerekiyor" dedi.

Carnegie Endowment for International Peace adlı düşünce kuruluşunda "ABD'nin Ortadoğu Politikası" başlıklı konferans veren Kerry, "Türkiye'nin, Ortadoğu ülkelerine demokrasi getirilmesine yardım etmede nasıl bir rol oynayabileceğine" dair bir soruyu yanıtladı.

"Türkiye'nin, ilerlemenin muazzam bir örneği olduğunu" ifade eden Kerry, "Türkiye ve Mısır 1950'lı yıllarda aynı konumdaydı, muhtemelen gayrisafi milli hasılaları ve kişi başına düşen gelirleri de birbirine çok yakındı. Bugünse iki ülke arasında büyük bir uçurum var, Türkiye üst seviyede, Mısır ve Arap dünyasının geri kalanı ise alt seviyelerde" diye konuştu.

Kerry, dolayısıyla Türkiye'nin, demokratik süreci ve güçlü ekonomiyi işletmede, Batı'ya açılmada ve çok yapıcı bir ortak olarak çalışmada harikulade bir yol izleyerek, geleceği yakaladığını kaydetti.

Birkaç ay önce Türkiye'yi ziyaretinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile uzun bir görüşme yaptığını söyleyen Kerry, sözkonusu ziyaretinde biraraya geldiği Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da uluslararası arenada çok akıllı ve yetenekli bir muhatap olduğunu ifade etti.

Kerry, "Türkiye'nin, Ortadoğu barış sürecinde olduğu kadar, Ortadoğu'daki bu dönüşümde de kilit rollerden birini oynama yeteneğine sahip olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle Türkiye'yi, liderlerini çok dikkatle dinliyorum. Bu süreci etkin kılmaya yardım etmek için önümüzdeki aylarda Türklerle çok yakından çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.



Bu haber 1,085 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,623 µs