En Sıcak Konular

Sol ve Kürtler bağımsız adayı tartışıyor

0 0 0000 00:00 tsi
Sol ve Kürtler bağımsız adayı tartışıyor SDP, EMEP, DTP, ÖDP, TKP 22 Temmuz'daki seçime hazırlanıyor. SDP, EMEP, ÖDP ittifaka açık. DTP bağımsız aday modeline yakın. TKP bağımsız adaya uzak duruyor. Henüz nihai taktik ve sonuçlanan görüşme yok ama zaman da daralıyor.

bianet'in görüştüğü Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Emek Partisi (EMEP), Demokratik Toplum Partisi (DTP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) yöneticileri, işbirliği için geçerli ilkelerin belli olduğunu, parti içi organlarda yapacakları değerlendirmenin ardından nihai adımlarını belirleyeceklerini söyledi.

Sosyalist partilerin parlamentoya girmelerinin önündeki engel yüzde 10'luk ülke barajı. Bunun için ittifak ve bağımsız adaylar en sık telaffuz edilen işbirliği yollarından. Ancak henüz sonucu netleşmiş bir işbirliği görüşmesi yok.

Koçali: Bağımsız aday zorunluluk gibi görünüyor

SDP Başkanı Filiz Koçali yaklaşımlarının barış, özgürlük, demokrasi isteyen güçlerin seçime ortak çabayla hazırlanması olduğunu söylüyor.

2002 genel seçimlerinde ve 2004 yerel seçimlerinde ittifak kurduklarını anımsatıyor, bu seçime de tek başlarına girmeyeceklerinin altını çiziyor: "Seçime 'askeri vesayete hayır' diyen, Kürt sorununa demokratik çözümden yana olan her çevreyle birlikte girebiliriz."

Koçali bağımsız adaylar için birlikte çalışılmasının öncelikli, bu yöntemin zorunluluk gibi göründüğünü de ekliyor.

Yalçıner: Görüşmelerimizi hızlandıracağız

EMEP'ten Mustafa Yalçıner daha önce yaptıkları işbirliği çağrısının temel ilkelerini anımsatıyor:

* Demokrasinin savunulması, Kürt sorununun hakkaniyetli çözümü.

* Gerçek laisizmin savunulması.

* Emeğin haklarının savunulması.

Sosyalist partilerle görüşmelerini hızlandıracaklarını, herhangi bir ön şartları olmadığını, nasıl bir platform üzerinden seçime gidileceğinin önemli olduğunu söyleyen Yalçıner "Tartışmaya açığız" diyor.

Miroğlu: Bağımsız aday olasılığı yüksek

DTP'den Orhan Miroğlu, Kürt siyasetinin yüzde 4,5-6 arasındaki oy oranlarının bağımsız adaylar yönteminin uygulanması halinde DTP'yi parlamentoya sokacağını söylüyor.

"2002'de seçimlerine bağımsız adaylarla girilseydi, İstanbul'da 1. ve 2. bölgelerde birer, 3. bölgede ikişer milletvekili çıkabilirdi. Metropollerde bu potansiyelimiz var."

Sosyalist partilerin bağımsız adaylar üzerinden mutabakat kurmasına daha yakın olduklarını söyleyen Miroğlu, nihai yaklaşımlarının gelecek hafta belli olabileceğini bildirdi.

Uras: Solun ilkelerinde anlaşan her çevreyle işbirliğine açığız

ÖDP Başkanı Ufuk Uras henüz yürüyen bir görüşme olmadığını, yaklaşımlarının "ırkçı milliyetçiliğe ve neoliberal tahribata karşı her çevreyle bir araya gelmek" olduğunu, bunun yalnız partileri değil, toplumsal muhalefetin bütün kesimlerini kapsadığını söyledi.

Uras istisnai bazı bölgelerde bağımsız adaylar yönteminin tercih edilmesine sıcak baktıklarını da ekledi. Gelecek haftalarda "ortak akıl oluşturma" girişimi içinde olacaklarını bildirdi.

Güler: Gelecek hafta seçim çalışmamızı başlatabiliriz

TKP Başkanı Aydemir Güler seçimlere Yurtsever Cephe'nin programı ve adaylarıyla, TKP adıyla gireceklerini açıkladıklarını anımsattı. Henüz sol partilerle bir görüşmelerinin olmadığını, öneri gelmediğini, görüşmeye kapalı olmadıklarını, ama sosyal demokrat partilerle beraber olmayacaklarını bildirdi.

22 Temmuz tarihi üzerinden henüz değerlendirme yapmadıklarını, gelecek hafta Yurtsever Cephe olarak kendi seçim çalışmalarını başlatabileceklerini söyleyen Güler, bağımsız adaylar modeline sıcak bakmadıklarını da ekledi.

Bianet Haber Merkezi / Tolga KORKUT



Bu haber 305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,389 µs