iyibil" /> iyibil"/>

En Sıcak Konular

“Süt mısır”ın da genleriyle oynamışlar!

0 0 0000 00:00 tsi
“Süt mısır”ın da genleriyle oynamışlar! Sokakta rahat rahat mısır yiyemeyeceğiz. Çünkü Türkiye koşullarında yaz ortasında çıkan yerli mısır artık yok! Erkenden sokak satıcılarının eline düşenler Arjantin’den ithal, genleriyle oynanmış mısırlar… iyibil

Arjantin’den gelen mısırlar GDO’lu çıktı

Ekoloji Kolektifi’nin mısır tehlikesiyle ilgili verdiği haber şöyle: “Arjantin'den gelen ve Bandırma limanına boşaltılan 40.000 ton mısırın boşaltımı sırasında Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Bandırma Şubesi tarafından alınan numuneler, Tüketici Hakları Derneği (THD) ve Ekoloji Kolektifi tarafından Ankara’daki laboratuarlarda GDO (GDO: Genleri değiştirilmiş organizma) analizine tabi tutuldu. Laboratuarlardan alınan ilk inceleme neticesinde ithal edilen mısırların GDO'lu oldukları anlaşıldı. Numuneler Ekoloji Kolektifi tarafından, ayrıntılı inceleme için yurtdışına gönderiliyor.”

Toprak Mahsulleri Ofisi GDO’lu mısır ithal etti

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu Bandırma’ya yaptığı ziyaret sırasında ithal edilen ve Bandırma limanına indirilen mısırlarla ilgili olarak çeşitli açıklamalarda bulundu. Çok tartışılan mısır ithalatı konusunda TMO’nun yetki aldığını ve bunun limanlara geldiğini belirten Kemaloğlu, “Bunun yaklaşık 90 bin tonu da Bandırma limanına geldi.” dedi.

Yine bu mısırların GDO’lu olduğu yönündeki iddialara da cevap veren Kemaloğlu, AB’nin de dahil GDO’lu ürünlerin girişini yasaklayan bir mevzuat olmadığını söyledi.

GDO’lu mısırın ilk gelişi değil

Sadece etiket olarak, ambalajın üzerinde ürünün ne kadar GDO’lu ürün olduğunun belirtilme şartı bulunduğunu ifade eden İsmail Kemaloğlu, TMO’nun bu ithalatının diğerlerinden çok farklı olmadığını dile getirdi.

Mısır alırken dikkat

Sadece sokak satıcılarının eline düşenlerin değil, pazarlardan satın aldığımız çoğu mısırın artık GDO’lu olduğu tahmin ediliyor.

Peki yerli, “gerçek” mısır ile Arjantin ucubelerini birbirinden nasıl ayıracak, yerli mısırı nasıl tanıyacağız?

Yerli mısır artık çok nadir bulunabiliyor. Şansınız varsa köy pazarlarında veya ekolojik ürün satan yerlerde rastlayabilirsiniz. Yerli mısır yiyebilmek için mevsimini beklemek çok önemli. Mısır, aslında yaz ortasında çıkan bir üründür. Nisan – Mayıs ayında satılan mısırların yerli olma ihtimali çok düşük.

Yerli mısırın görünüşü ithal mısırlardan farklıdır. Genleriyle oynanmış ithal mısırlar tornadan çıkmış gibi ince uzun, dişleri düzgün, taneleri sütlüdür.

Yerli mısır ise bodur veya tıknaz olabilir. Genellikle yamuk yumuk, şekilsiz görünür. Dişleri düzgün olmaz. Tanelerin hepsi bir hizada durmaz. Taneleri daha dolgun, daha serttir ve çok lezzetlidir.

Yerli mısır elbette tek çeşit değil. Marmaris’te, Trabzon’da yörenin kendine has türleri de vardır ama yerli mısırın çok kabataslak bir tarifi yukarıda yaptığımız gibi olabilir.

Ucube mısırlı gofretler, kolalar

Mısırdan bahsederken gofretle kola nereden çıktı diye mi düşünüyorsunuz? Haklısınız, anlam vermek biraz zor. Hikaye şöyle: Ucube mısırlardan binbir teknolojik işlemle “nişasta bazlı sıvı şeker ” elde ediliyor. Genleriyle oynanmış ithal mısırdan, genleriyle oynanmış sıvı şeker üreten şirketin adı Cargill. Biliyorsunuz, tarım arazisine fabrika kurdukları için sayısız kereler mahkemelik olmuş “şaibeli” bir şirket bu.

Buraya kadar tamam, bu şirketin ürettiği şekerden uzak dururuz, olur biter diye mi düşünüyorsunuz? Marketlerde “sıvı şeker” satılsa belki almazsınız. Ama bu şekerin kullanıldığı birçok endüstri ürününü büyük ihtimal kullanıyorsunuz. Cargill üretimi durdurulduğunda Coca Cola, Kent Şekerlemeleri ve Ülker gibi markalar da isyan etmişti, hatırlarsanız. Nestle gibi çikolata, mısır gevreği, bebek maması üreticisi bir şirket bile Cargill şekeri kullanıyor. Sıvı şeker bizim şeker pancarından üretilen toz şekerden daha ucuz ve endüstride kullanımı daha kolay. Yani, acı ama gerçek, markette satılan tatlı ürünlerin çoğu Cargill şekeriyle üretiliyor. Çocuğunuza gofret alırken bir kere daha düşünün!

Bizden söylemesi, ucube mısırdan uzak durun. Az ama öz yiyin; şansınız varsa, bulabilirseniz sadece yerli mısır yiyin…

www.iyibilgi.com
Arzu Aygen



Bu haber 9,228 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,962 µs