En Sıcak Konular

25 yaş teklifi komisyonda kabul edildi

0 0 0000 00:00 tsi
CHP, seçime giderken seçilme yaşının 25 alarak uygulanması ve bağımsız adayların adlarının birleşik oy pusulasında yer alması dışında, Anayasa değişikliğine karşı olduğunu bildirdi

TBMM Anayasa Komisyonunda, yapılacak erken seçimde, seçilme yaşının 25 olarak uygulanması ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören Anayasa değişiklik teklifi kabul edildi.

Teklifle ilgili bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, seçime 1 yıl kala seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin, yapılan ilk seçimlerde uygulanamadığını hatırlatarak, daha önce seçilme yaşını 25'e indirdiklerini, ayrıca birleşik oy pusulasında bağımsız adayların da yer almasını sağladıklarını kaydetti.

Konuyla ilgili hukukçular arasında farklı iki görüş bulunduğunu hatırlatan Kapusuz, “Bazı hukukçular, 25 yaşı tartışıyor, bazıları ise bunun Anayasaya takılacağını söylüyor. Biz, buna takılmamak için bu değişikliği getirdik” dedi.

“GENÇLER, BAŞIMIZIN TACI...”

CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, gençlerin siyasete girmesini herkesin arzu ettiğini, ancak getirilen düzenlemenin, bu gerekçeyi aştığını söyledi.

“25 yaş ve bağımsız adaylara evet ama açılan bu kapıdan daha neler geçecek bilmiyoruz” diyen Araslı, sadece 25 yaş ve bağımsız adaylarla ilgili düzenlemenin, yapılacak ilk seçimde uygulanmasını istediklerini, bunun dışında iktidarın kendi isteği doğrultusunda değişiklik yapmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Araslı, “25 yaş, başımızın tacıdır ama acaba önümüzdeki günlerde hangi seçim yasaları buraya getirilecek? Temsil olgusunu iyice çarpıklaştıracak düzenlemelere de olur diyecek miyiz? Biz bu kapıyı, sadece 25 yaş için açık tutmalıyız. Bir belirsizliğe evet diyemeyiz. Tıpkı 2B'de olduğu gibi” diye konuştu.

AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay da erken seçim kararı alındıktan sonra, hiçbir konuda Anayasa değişikliğine gidilmemesi gerektiğini savundu.

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan da AK parti tarafından getirilen değişiklik teklifini “vahim” olarak nitelendirdi ve yapılacak değişikliğin, sadece 25 yaş ve bağımsız adaylarla sınırlı olmasını isteklerini söyledi.



Bu haber 364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,645 µs