En Sıcak Konular

Libya'da şok! Geri çekiliyorlar

15 Mart 2011 16:08 tsi
Türk doktor, özel doktoru olduğu Kaddafi'yi anlattı...

15.59: REUTERS MUHABİRİ: "LİBYA'DA MUHALİF GÜÇLER ECDEBİYE'DEN ÇEKİLİYOR"

Reuters muhabiri, Libya'da muhalif güçlerin doğudaki Ecdebiye'den çekildiklerini gördüğünü söyledi. Muhabir telefonla verdiği bilgide, çekilen muhalif güçlerin sayısı hakkında ayrıntı vermedi. Libya devlet televizyonu da Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin Ecdebiye'nin kontrolünü tamamen ele geçirdiğini bildirmişti.

15.44: ULUSLARARASI ENERJİ AJANSI: -"LİBYA'NIN PETROL İHRACATI DURMA NOKTASINDA"

Uluslararası Enerji Ajansı, Libya'nın petrol ihracatının durma noktasında olduğunu bildirdi. Paris merkezli ajansın son petrol piyasası raporunda, Libya'nın petrol ihracatının durma noktasında olduğu, eski seviyeye gelmesinin aylar alabileceği belirtildi. Afrika'nın en büyük kanıtlanmış rezervlerine sahip Libya, karışıklıktan önce günde yaklaşık 1,6 milyon varil petrol üretiyordu. İhracatının büyük kısmı Avrupa'ya yapılıyordu.

Libya'nın petrol üretiminin sekteye uğramasından sonra Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) birçok üyesi, özellikle Suudi Arabistan petrol üretimini artırdı. Raporda, Kuzey Afrika bölgesindeki karışıklıkların, yabancı işçileri kaçırdığı ve uluslararası şirketlerin bölgedeki operasyonlarının durdurması nedeniyle üretimin oldukça azaldığı ifade edildi.

13.35: CLINTON, PARİS'TE LİBYALI MUHALİFLERİN TEMSİLCİSİYLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, G-8 dışişleri bakanları toplantısı dolayısıyla bulunduğu Paris'te, Libya'da muhaliflerin oluşturduğu Milli Konsey'in dış ilişkiler temsilcisi Mahmut Jibril ile görüştü. Clinton'un danışmanı Philippe Reines, dün gece geç saatlerde yapılan görüşmede, ABD yönetiminin Libyalı muhaliflere siyasi ve ekonomik desteğinin ele alındığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Clinton'un görüşmede, Libyalı muhaliflere askeri yardımda bulunma sözü vermekten kaçındığı bildirildi. Basına sızan bilgilere göre, Libyalı muhaliflerin temsilcisi ABD'den doğrudan silah talebinde bulunurken, Clinton bu teklifi inceleyeceklerini, ancak şu an için bir söz vermesinin mümkün olmadığını belirtti. Clinton, bugünkü G-8 toplantılarının ardından Mısır'daki yeni yönetim temsilcileriyle temaslarda bulunmak üzere Kahire'ye gitti.

13.31: EL CEZİRE: "KADDAFİ'NİN OĞULLARINA BAĞLI GÜÇLER BREGA'YA İLERLİYOR"

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğullarının komutasındaki askeri birliklerin, ülkenin doğusundaki Brega kentine ilerledikleri bildirildi. El Cezire televizyonunun haberinde, Kaddafi'nin oğulları Saadi ve Hamis'in önderliğindeki birliklerin, Brega'ya ilerledikleri duyuruldu. Haberde konuya ilişkin ayrıntılı bilgi verilmezken, bunun, Libya liderinin muhaliflerin elindeki bölgeye en iyi askerlerini gönderdiği anlamına geldiği belirtiliyor.

12.59: KADDAFİ'YE BAĞLI GÜÇLER ZVARA KENTİNİN DENETİMİNİ ELE GEÇİRDİ

Libya'daki Muammer Kaddafi'ye bağlı güçleri Zvara kentinin denetimini ele geçirdi. Görgü tanıkları Kaddafi güçlerinin başkent Trablus'un batısındaki, muhalif güçlerin denetimindeki son kent olan Zvara kentinin denetimini ele geçirdiklerini belirtti. Ülkenin doğusunda muhalefetin denetiminde bulunan bölgelere doğru ilerleyişini sürdüren Kaddafi'ye bağlı güçler, Zvara kentinin denetimini ele geçirerek, başkent Trablus ile Tunus sınırını içine alan, sahil şeridinin batı uzantısındaki kontrolünü güçlendirmiş oldu. Zvara kentindeki hükümet karşıtı güçler, ağır tank ve topçu ateşi desteğindeki hükümet güçlerinin, Zvara kentinin denetimini ele geçirmelerine karşın kentte münferit sokak çatışmalarının halen sürdüğünü duyurdu. Muhalifler, güçlerini yeniden toparlayarak Zvara kentinin denetimini tekrar ele geçirmeye çalışacaklarını ifade etti. Zvara kenti muhalif güçlerinin denetimini ele geçirdikleri ilk kentlerden biriydi.

12.52: LİBYA İNSAN HAKLARI BİRLİĞİ BAŞKANI: -"KADDAFİ GÜÇLERİ BİNGAZİ'YE SALDIRIRSA RUANDA BENZERİ BİR KATLİAM OLABİLİR"

Batılı güçler Libya üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturmak için diplomatik çabalarını sürdürürken, isyanın başladığı ilk günlerde nispeten olaylara sessiz kalan Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler son zamanlarda ülkenin batısı ve doğusundaki isyancıları sıkıştırmaya başladı.

Ülkenin doğusunda isyancıların kalesi olarak gösterilen Bingazi kentine doğru adım adım ilerleyen Kaddafi güçleri, dün de ülkenin batısında başkent Trablus'un 120 kilometre batısındaki küçük Zuvara kasabasını isyancıların elinden almak için top ve tanklarla saldırı düzenledi. Doğudaki Brega kentinde önemli bir petrol terminalini önceki gece ele geçiren Kaddafi'ye bağlı güçler, dün de Bingazi ile Brega arasındaki önemli kent Ecdebiye'de isyancıların mevzilerini bombaladı.

Bingazi ve Tobruk yolu üzerindeki Ecdebiye'nin yönetimini ele geçirmek, Kaddafi güçlerine 300 bin kişinin yaşadığı ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'yi kuşatma imkanı verecek. Bu arada Libya İnsan Hakları Birliği'nin Başkanı Süleyman Buşvugir, İsviçre'nin Cenevre kentinde yaptığı açıklamada, Kaddafi'nin ağır silahlı askerlerinin Bingazi'ye saldırmaları durumunda, Ruanda'da benzeri gerçek bir katliam olabileceği uyarısında bulundu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Yardımcısı Kyung-wha Kang da Cenevre'de, Kaddafi güçlerinin sivillere karşı ölçüsüz ve büyük güç kullanmayı seçtiğini söyledi.

12.49: TÜRK DOKTORU KADDAFİ'Yİ ANLATTI

Batı Trakyalı Türk doktor Mehmet Emin, bir dönem çalışmak için gittiği Libya'da özel doktoru olduğu Libya lideri Muammer Kaddafi'ye o dönem sık sık suikast girişiminde bulunulduğunu duyduklarını söyledi. Gümülcine Devlet Hastanesi'nde Kulak-Burun-Boğaz Kliniği'nin müdürü olan Emin, Libya'da Kaddafi ile yaşadıklarını AA muhabirine anlattı. Emin, Mısır El Ezher Üniversitesi'nin İngilizce Tıp Bölümü'nü bitirmesinin ardından 1978 yılında çalışmak için Libya'ya gittiğini belirterek, "Libya'da o dönemde 'Cemahiriye' sistemine geçilmişti. Çok zengin bir ülkeydi. Herkesin hayalinde bu ülkeye ayak basmak vardı. Ben de o yüzden gittim" dedi.

Libya'da kaldığı 5 yıl boyunca çalışkanlığı ve dürüstlüğüyle daha ilk başta dikkatleri üzerine çekerek büyük hastanelerde çalışmaya başladığını anlatan Emin, bir dönem Kaddafi'nin özel doktoru olarak da görev yaptığını ve bu konuda ilginç anıları bulunduğunu söyledi. Kaddafi'nin yaptığı halka açık konuşmalarında, ihtiyaç anında müdahale etmek üzere acil yardım ekibinde doktor olarak görevlendirildiğini anlatan Emin şunları söyledi: "Hiç unutmuyorum... Trablus'taki Yeşil Meydan'da Kaddafi'nin konuşma yapmasını bekliyoruz. Kaddafi konuşurken eğer bir şey olursa ben müdahale edecektim. Böyle bir görevi kabul etmeme diye bir şey olamazdı. Saat altıda konuşma yapacağı bildirilmişti. Ancak iki saat gecikmeyle geldi. Konvoyların biri geliyor, biri gidiyordu. Konuşma yerindeki yüksek binaların çatıları keskin nişancılarla doluydu. Çok sıkı güvenlik tedbirleri alınmıştı. En ufak bir olayda etrafta kan gövdeyi götürebilirdi. Sonunda Kaddafi geldi. Çevresinde 8-10 kırmızı bereli kız vardı. Kaddafi konuşurken kızlardan biri baygınlık geçirir gibi oldu. Hemen müdahale ettim. Kendisiyle Arapça konuştum, ama cevap vermedi; Arapça bilmiyormuş. Daha sonra bu kızların Libyalı olmadıklarını, yabancı olduklarını öğrendim."

ŞÜPHELİLERE SORGU

Emin, "Biz devamlı hastanede olduğumuzdan bazı şeylerden haberimiz olmuyordu. Ancak sık sık Kaddafi'ye suikast teşebbüsü olduğunu duyuyorduk. Bu sebeple insanlar yollarda çevriliyor ve aranıyordu. Şüpheli görülenler, Trablus'taki büyük sorgu merkezine sevk ediliyordu. Bir gün bir Türk firmasından bana kayıp işçileri olduğu bildirildi ve yardımcı olmamı istediler. Daha sonra öğrendik ki, işçileri Trablus'ta sorguya almışlar. Hatta bir tanesi hiç konuşamıyordu, onu da almışlar" ifadesini kullandı. Emin, Libya'da bulunduğu süre içinde birçok kez Kaddafi'yi yakından görme imkanı bulduğunu ve kendisiyle konuştuğunu belirterek, "Kaddafi'nin insanlarla konuşurken sürekli yukarıya baktığını ve konuştuğu kişilerle göz göze gelmekten kaçındığını" söyledi.

Bir defasında Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte'ye birlikte gittiklerini anlatan Doktor Emin, "Orada Kaddafi'nin babasını ziyaret ettik. Babası yaşlıydı ve çadırda yaşıyordu. Kaddafi orada bana, 'Sen nerelisin evladım' diye sordu. Yunanistan'dan geldiğimi öğrenince de 'Ya, orası hemen karşısı. Bir taş atsak oraya düşer' dedi. Ama yüzüme hiç bakmadı. Konuşurken hiçbir zaman insanların yüzüne bakmazdı. Devamlı yukarıya bakardı" dedi. Doktor Emin, "Libya'nın zengin bir ülke olmasına karşın, Kaddafi'nin ülke gelirinin tamamını kontrolü altında tuttuğunu ve uyguladığı yasaklarla halkın servet sahibi olmaması için özel çaba sarf ettiğini" söyledi.

O dönemde, ülkede kuyumcuların altın alım satımlarının yasaklandığını ve sadece diş kaplaması ve düğünler için altın alınabilindiğini anlatan Türk doktor, "Bunun için de imamdan ve doktordan rapor gerekiyordu. Amaç, halkın büyük servet sahibi olmamasıydı. Kaddafi'nin o zamanlar, 'Serveti üçe böldüm. Servetin üçte biri yatırım için, üçte biri sizin için, diğer üçte birinin de hesabını sormayın' şeklindeki sözleri ilginç bir anı olarak hatıralarımda canlılığını koruyor" diye konuştu. Doktor Emin, Libya'da kaldığı sürece çok iyi dostluklar kurduğunu, ayrılırken de kendisine arzu ettiği zaman tekrar Libya'ya dönebileceğini söylediklerini belirterek, "Libya halkı, özgürlüğü seven sıcak kanlı insanlardır. Umarım ülkenin geleceği halkın isteği doğrultusunda oluşur" dedi.

12.06: LİBYALI İSYANCILAR ECDEBİYE'Yİ TAHKİM EDİYOR

Libya'daki isyancıların Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin muhtemel saldırısına karşı Ecdebiye şehrini tahkim etmeye başladıkları bildirildi. İsyancıların sözcüsü Ahmed El Zvey, iki taraf arasındaki çatışmanın Ecdebiye ile Brega arasında 80 kilometrelik bir hatta fasılalı olarak sürdüğünü söyledi. Brega'nın kontrolü isyancılarla rejime bağlı birlikler arasında bölünmüş durumda. Ecdebiye'nin ele geçirilmesinin Kaddafi'ye bağlı birliklere önemli avantaj sağlayacağı belirtiliyor.

11.52: BREGA KENTİNDE İSYANCILARLA KADDAFİ GÜÇLERİ ÇATIŞIYOR

Libya'nın doğusundaki petrol kenti Brega'da isyancılarla Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin çatıştığı bildirildi. İsyancılardan Adil İbriki, Brega'ya 75 kilometre uzaktaki Ecdebiye kentinde yaptığı açıklamada, çatışmaların devam ettiğini, ancak hiçbir tarafın kontrolü sağlayamadığını söyledi. Kaddafi güçlerinin, Brega ve diğer kentlerde yeniden kontrolü sağlamak için sahil şeridinden ilerlediği bildiriliyor. Libya'da isyancılar 41 yıllık Kaddafi yönetimine son vermeyi istiyor.

11.28: KADDAFİ: "HALK BENİM TARAFIMDA"

Libya lideri Muammer Kaddafi, halkın kendi tarafına geçtiğini söyledi. Kaddafi, İtalyan "Il Giornale" gazetesine verdiği demeçte, "isyancıların umudunun artık tükendiğini, bu davanın onlar için kaybedildiğini" belirtti. "İsyancılar için iki seçenek var; teslim olmak ya da kaçmak" diyen Libya lideri, "Bu teröristler, kadınlar da dahil olmak üzere sivilleri kalkan olarak kullanıyor" diye konuştu.

İsyancıların kontrolü altındaki büyük kentlerde "kan akma riskiyle" ilgili olarak da Kaddafi, askerlere isyancıları kuşatma emri verildiğini vurgulayarak, "Terörle mücadele etmek gerek. Bu nedenle kıyımları önlemek için hızla ilerliyoruz. Teslim olurlarsa onları öldürmeyiz" dedi. İsyancılarla görüşmeyeceğini ifade eden Kaddafi, "Kimle diyalog? Usame Bin Ladin'e bağlı teröristlerle müzakere mümkün değil. Onlar bile diyaloğa inanmıyor, sadece savaşmayı, öldürmeyi, öldürmeyi, öldürmeyi düşünüyorlar" diye konuştu. "Uluslararası toplumun Libya'da gerçekten olup biteni bilmediğini" kaydeden Kaddafi, "Halk benimle, gerisi propaganda olarak kalacak" dedi.

Bingazi'dekilerin isyancılardan korktuğunu söyleyen Kaddafi, halkın isyancılardan kurtarılması gerektiğini belirterek, "Halk, 'bizi bu çetelerden kurtarın' diyor" diye konuştu. İtalya başta olmak üzere Avrupalıların tavrının kendisini büyük hayal kırıklığına uğrattığını ifade eden Kaddafi, "Gerçekten şoke oldum, ihanete uğramış gibi hissediyorum. (İtalya Başbakanı Silvio) Berlusconi'ye ne diyeceğimi bilmiyorum" dedi.

10.29: EL CEZİRE: "KADDAFİ GÜÇLERİ ECDEBİYE KENTİNE HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ"

Libya'da Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin doğudaki Ecdebiye kentine hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

El Cezire televizyonu, savaş uçaklarının bu sabah Ecdebiye'ye 4 kez hava saldırısında bulunduğunu duyurdu.

İsyancıların kalesi olarak gösterilen doğudaki Bingazi kentine doğru ilerleyen Kaddafi güçlerinin önündeki son engel olan Ecdebiye, dün de hava saldırısına uğramıştı.

10.12: JUPPE: ''FRANSA, LİBYA'DA UÇUŞA YASAK BÖLGE KONUSUNDA G-8 ÜLKELERİNİ HALA İKNA EDEMEDİ''

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, ''ülkesinin, Libya'da uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusunda G-8 ülkelerini hala ikna edemediğini'' söyledi.

G-8 dışişleri bakanlarının ikinci gün oturumuna başlamadan önce Europe-1 radyo kanalının sorularını yanıtlayan Juppe, ''Hala onları ikna edemedik'' dedi.

Fransız bakan, ülkesinin İngiltere ile birlikte, Libya'da ya uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ya da sınırlı belirli hedeflerin bombalanması konusunda girişim başlattığını hatırlattı ve G-8 ülkelerinin şu anda sadece konunun BM Güvenlik Konseyi gündemine alınması konusunda hemfikir olduklarını bildirdi.

Libya'ya yönelik denizden ambargo uygulanmasının da gündemde olduğunu ifade eden Juppe, G-8 üyelerinin, Arap ülkelerinin de Libya'ya yönelik girişimlerde yanlarında olmasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

Juppe, Japonya'daki doğal felaketle ilgili bir soru üzerine verdiği yanıtta, bu ülkede nükleer riskin hala çok ''yüksek seviyede'' olduğunu söyledi.

G-8 dışişleri bakanları toplantısı, bugün öğleden sonra sona erecek.

08.07: DIŞİŞLERİ BAKANLARI, LİBYA HAVA SAHASININ UÇUŞA YASAK BÖLGE İLAN EDİLMESİ KONUSUNDA ANLAŞMA İMZALANMASINA HALA YAKIN DEĞİL

Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan G-8 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda tarafların, Libya hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusunda bir anlaşma imzalanmasına hala yakın olmadığı bildirildi.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, basına yaptığı açıklamada, toplantıya katılan bakanların, Libya hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusunda bir anlaşmaya henüz yakın olmadıklarını belirtti.

''G-8 bakanları en erken bu hafta içinde BM Güvenlik Konseyi'nde, alınacak ek tedbirleri incelemek amacıyla Libya konusunda yeniden bir görüşme açılmasına karar verdi'' diyen Frattini, burada yapılacak görüşmelerin, Fransa ve İngiltere tarafından tercih edilen, Libya'da uçuşa yasak bölge oluşturulmasını da içereceğini kaydetti.

Frattini, buna karşın Paris'teki G-8 toplantısında Rusya ve Almanya'nın onaylamak konusunda istekli olmadıkları uçuşa yasak bölge oluşturulmasına ilişkin çeşitli teklifler arasındaki farklılıkların azaltılamadığını kaydetti.

AA



Bu haber 929 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,931 µs