En Sıcak Konular

Japonya'da 3. nükleer patlama

15 Mart 2011 11:20 tsi
Önce deprem sonra tsunami felaketi ile sarsılan Japonya'da korkutan bir gelişme daha yaşandı...

 07.58: TAYLAND, JAPONYA'DAN İTHAL EDİLEN GIDA ÜRÜNLERİNE RADYASYON TESTİ YAPACAK

Tayland, Japonya'dan ithal edilen gıda ürünlerine radyasyon testi yapacak.

Tayland Gıda ve İlaç İdaresi Genel Sekreteri Pipat Yingsarii, testlerin rastgele yapılacağını, önceliği sebze meyve gibi taze gıdalara vereceklerini belirtti.

Pipat, gerekmesi halinde yetkililerin tüm gıda ürünlerine test yapmaya hazır olduğunu da bildirdi.

Japonya'da deprem ve tsunami facialarında hasar gören nükleer enerji tesislerinin birkaçında patlamalara bağlı olarak radyasyon sızıntısı olmuştu.

06.56: FUKUŞİMA NÜKLEER SANTRALİNİN 4 NUMARALI REAKTÖRÜNDEKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Deprem ve tsunamiden zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe çıkan yangın, söndürüldü.

Japon Jiji haber ajansı, yangının Japonya'da konuşlandırılmış ABD birliğinin askerleri tarafından söndürüldüğünü duyurdu.

Japon hükümet sözcüsü Yukio Edano, yaptığı açıklamada, reaktördeki yangının bir hidrojen patlamasından kaynakladığını belirtmişti.


06.53: TÜRKİYE'NİN TOKYO BÜYÜKELÇİLİĞİ, TÜRK VATANDAŞLARINA KANTO BÖLGESİ DIŞINA ÇIKMALARI ÇAĞRISI YAPTI

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği, Japonya'da yaşayan Türk vatandaşlarına, Kanto bölgesi dışına çıkmaları çağrısı yaptı.

Tokyo Büyükelçiliği, Japonya'da yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik ''acil ve önemli'' duyuru yayımladı.

Deprem ve tsunamiden zarar gören ülkenin kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 Nükleer Santralinin 1, 2 ve 3 Nolu reaktörlerinde soğutma ile ilgili sorunun devam ettiği belirtilen duyuruda, Japon makamlarının, soğutma çalışmalarının sürdüğünü, bununla birlikte bir miktar radyasyonun havaya sızmış olduğunu ve sızıntı miktarının artabileceğini söyledikleri ifade edildi.

Bu bilgiler ışığında, Büyükelçilik duyurusunda, Türk vatandaşlarına, ''Kanto bölgesi sınırları içerisinde kalmalarını gerektiren önemli bir sebep bulunmayanların bölge dışına çıkmaları, deprem ve nükleer santral ile ilgili gelişmeler hakkında Japon makamlarının yaptığı açıklamaları takip etmeleri ve Japon makamlarının tavsiye ve talimatlarına titizlikle uymaları, Büyükelçilik tarafından yapılacak duyuruları izlemeleri'' uyarısında bulunuldu.

05.40: JAPONYA BAŞBAKANI NAOTO KAN: ''RADYASYON ORANI TEHLİKELİ ŞEKİLDE ARTIYOR''

Deprem ve tsunamiden zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe yangın çıktı.

Japonya Başbakanı Naoto Kan, televizyondan halka hitaben yaptığı konuşmada, 4 numaralı reaktörde yangın çıktığını ve radyasyon oranının tehlikeli bir şekilde arttığını duyurdu.

Naoto Kan, "Santrale 20-30 kilometre yakın mesafede bulanan vatandaşlarımızdan bulundukları ev veya işyerinden dışarıya çıkmamalarını rica ediyorum" diye konuştu.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano ise santralden atmosfere yayılan hidrojenin radyoaktif madde taşıdığını ve insan sağlığı için tehlike teşkil ettiğini belirtti. Edano, "Nükleer yakıtın kendisi yanmıyor, yangını kontrol altına almak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Edano, artan radyasyon oranının insan sağlığı için zararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Yetkililer, Cumartesi günü meydana gelen reaktör patlamasının ardından, santrale 20 kilometre mesafede oturan 200 binden fazla kişinin bölgeyi terk etmesini istemişti.

FRANSIZ BÜYÜKELÇİLİĞİ

Başkent Tokyo'daki Fransız Büyükelçiliği yetkilileri, radyoaktif bir bulutun başkente doğru yol aldığı yönündeki haberleri yalanladı.

Büyükelçilik tarafından yayımlanan yazılı açıklama, meteorolojinin verdiği son habere göre, rüzgarın döndüğü ve radyoaktif bulutun Tokyo'ya doğru yönelmedği belirtildi.

Deprem ve tsunamiden zarar gören ülkenin kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe bugün meydana gelen patlamanın ardından, atmosferde oluşan radyoaktif bir bulutun Tokyo'ya doğru yöneldiği bildirilmişti.

04.30: ÖLÜ SAYISI 2 BİN 400'Ü GEÇTİ

Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide, 2 bin 400'den fazla kişinin öldüğü, 3 binden fazla kişinin kayıp olduğu, 2 bine yakın kişinin de yaralandığı bildirildi.

Polisin açıkladığı son resmi bilançoya göre, yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşayan Japonya'da, 2 bin 414 kişi yaşamını yitirdi, 3 bin 118 kişi kayıp ve bin 885 kişi yaralandı. Daha önce yapılan bir açıklamada, bin 647 kişinin öldüğü belirtilmişti.

Depremden en fazla zarar gören Miyagi eyaletinin polis şefi ise ölü sayısının 10 bin'i aşacağından emin olduğunu ifade etti.

FUKUŞİMA NÜKLEER SANTRALİ'NDEKİ PATLAMA

Japon hükümet sözcüsü Yukio Edano, deprem ve tsunamiden zarar gören ülkenin kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe bugün meydana gelen patlama sırasında, reaktörün koruma kabının zarar gördüğünü, ancak delinmediğini açıkladı.

Cumartesi günü ve dün de iki reaktörde patlama meydana geldiğini hatırlatan Edano, bu seferki patlamada, kaza anında meydana gelebilecek radyoaktif sızıntıları önlemek amacıyla reaktörü hapseden koruma kabının zarar gördüğünü ifade etti.

Edano, koruma kabının alt kısmında yer alan ve sistem basıncını azaltmak üzere tasarlanan havuzun da zarar görmüş olabileceğini söyledi.

02.42: FUKUŞİMA NÜKLEER SANTRALİ'NİN 2 NUMARALI REAKTÖRÜNDE PATLAMA OLDU

Yüzyılın en büyük depremlerinden birini yaşayan ve ardından oluşan dev tsunamide zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe patlama meydana geldi.

Japon hükümetinin yaptığı açıklamada, reaktörün koruma kabının patlamadan zarar gördüğü bildirildi. Hükümet sözcüsü Yukio Edano, koruma kabının alt kısmında yer alan ve sistem basıncını azaltmak üzere tasarlanan havuzun da zarar görmüş olabileceğini söyledi.

Yetkililer, kaza anında meydana gelebilecek radyoaktif sızıntıları önlemek amacıyla reaktörü hapseden koruma kabının ilk defa zarar gördüğünü ifade etti.

Reaktörü soğutmak için gerekli suyu pompalamakla görevli çalışanların dışındaki personelin santralden tahliye edildiği belirtildi.

Japon haber ajansı Kyodo, yayımladığı haberde, ülkenin orta kesiminde bulunan başkent Tokyo ile kuzeydoğuda yer alan Fukuşima arasında bulunan İbaraki kentinde normal seviyenin üzerinde radyoaktivite tespit edildiğini aktardı.

Fukuşima santralinde hidrojen yoğunluğu yüzünden, Cumartesi günü ve dün iki reaktörde daha patlama meydana gelmişti.

AJANSLAR



Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,518 µs