iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Libya derler mi?

15 Mart 2011 11:08 tsi
Libya derler mi? Ayrı ayrı dediler. Birlikte derler mi? iyibilgi Ankara

Başbakan Erdoğan Rusya'ya gidiyor. İki ülke liderlerinin uzun zamandır sık sık görüşerek yükselttikleri ikili ilişkilerin bir diğer ayağı gerçekleşiyor.

Bu gezinin birden çok önemi var. Birincisi vize konusu. İki ülkenin çalışmaları bir sonuca ulaşmış durumda ve bu görüşmeler ertesinde vizeler kalkabilir.

Bunun yanında enerji konuları her zaman olduğu gibi bu seferde de iki ülke üst düzey temaslarının önemli bir parçasını oluşturacak.

Zaten şu Erdoğan’a eşlik edecek bakanlar listesi durumu net biçimde anlatıyor: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Ali Babacan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay.

Türkiye-Rusya ilişkileri uzun zamandır iyi. Türkiye’nin “komşularla sıfır sorun” politikası denebilir ki en parlak sonuçlardan bir tanesini Rusya ile verdi.

TBMM’nin Irak tezkeresindeki tutumu, Gürcistan savaşında Türkiye’nin sağlam pozisyonu, İran, Ortadoğu, AFPAK, Kafkas meseleleri ve benzerlerine bakış iki başkenti yakınlaştırdı.

Hemen her konu güllik gülistanlın değil ama işler genel olarak yolunda sözü rahatlıkla söylenebilir. İşte bu son temas, önemli bir zamanlamaya da denk geliyor.

Libya’ya Batı müdehalesinin yoğun biçimde tartışıldığı ve zamanın da buna göre kullanıldığı bir ana. ABD Dışişleri Bakanı Clinton’un bölge turları atmaya başladığı bir zamana.

Türkiye-Rusya görüşmelerinin gündeminde resmi madde olarak bu konu yok. Konuşulacağı söylenebilir ama asıl önemli nokta şu: iki ülke liderleri Libya konusunda Batı müdehalesini istemeyen bir açıklama yaparlar mı?

Ankara ve Moskova’nın ayrı ayrı Batı müdehalesine karşı olduğu biliniyor. Fakat bunun birlikte yapılması bahsettiğimiz zamanlama ile küresel diplomasi de üzerinde düşünülmesi gereken dalgalar yaratabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,204 µs