En Sıcak Konular

Al Gore, iklim değişiklikleri konusunda uyardı

14 Mart 2011 20:20 tsi
ABD'nin 45. Başkan Yardımcısı olmasının yanı sıra iklim değişiklikleri konusunda dünyayı bilinçlendirme çalışmaları sebebiyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Al Gore, Değişimin Liderleri Zirvesinde "21. Yüzyıl çevre ve ekonomi stratejileri" başlıkl

Al Gore, iklim konusundaki riskler ve fırsatların ne olduğunu sorarak başladığı konuşmasına dünyanın içinde bulunduğu riskleri anlatarak devam etti. İklim konusunun çok önemli bir konu olduğunu ve dünyadaki her bireyi çok yakından ilgilendirdiğinin altını çizen Al Gore, küresel ısınma gibi dünyamızı tehdit eden iklimsel tehlikelerle başa çıkabilmenin tek yolunun bütün ülkelerin ortak bir çalışma içerisine girmesiyle mümkün olacağına dikkat çekti.

Tüm insanların iklim konusunda bir çözüme ulaşmak istediklerini, fakat bunun için başta kendi devleti ABD olmak üzere devlet yönetimlerinin hala çözüme yönelik bürokratik engelleri aşamadığını ifade eden Gore, "Farkındayım ki, başta benim ülkem ABD bu konuda politikasını değiştirmek zorunda. Ben de elimden geldiğince ilgili yetkililerle konuşup onları ikna etmeye çalışıyorum." şeklinde konuştu.

Çince ve Japonca'da kriz kelimesinin iki karakterden oluştuğunu, bunların birinin tehlike diğerinin ise fırsat olduğunu söyleyen Gore, "İklim konusunu ele alırken de aynı şekilde düşünebiliriz." dedi. Mevcut iklim durumunun özellikle gelecek nesiller için büyük tehlikeler barındırdığına işaret eden ABD'li politikacı, "Ben doğduğumda dünyanın nüfusu 2 milyardı. Şimdi ise 6,9 milyar. Nüfusun eko-sisteme etkisi çok büyük oluyor." şeklinde konuştu.

Konuşmasına slaytlar eşliğinde devam eden Al Gore, iklimler sonucu gelecekte ne gibi tehlikelerle yüz yüze kalabileceğimizi ayrıntılı olarak anlattı. 2005 ve 2010 yıllarında ölçülen en yüksek sıcaklık değerlerine ulaşıldığını kaydeden Gore, geçtiğimiz sene ise Pakistan'daki 53 derecelik sıcaklığın rekor olduğunu aktardı. Küresel ısınmanın ekonomi üzerindeki etkileri üzerinde de duran Al Gore, bu durumun özellikle gıda fiyatlarını çok yükselttiğini söyleyerek Rusya'nın buğdayını dünyadan çekmek zorunda kaldığını buna örnek olarak verdi.

Japonya'daki tsunami felaketi sonucu hayatını kaybeden kişiler için taziyelerini sunan Al Gore, nükleer santrallerindeki patlamaların kaygı verici olduğunu ve biran önce önlem alınması gerektiğini aktardı.

Türkiye'ye büyük övgüler yağdırarak çok sevdiğini dile getiren Al Gore, Türkiye'nin çok büyük bir ülke olduğunu ve büyük ümitler beslediğini söyledi. Türkiye'ye birçok kez geldiğini ve İstanbul'un da muhteşem bir şehir olduğunu sözlerine ekleyen Al Gore, "Türkiye'yi gerçekten çok seviyorum. Kibarlık olsun diye değil, bunu bütün samimiyetimle, kalbimle söylüyorum." şeklinde duygularını paylaştı. Al Gore, Türkiye'nin iklim politikalarını da "tek kelimeyle 'vaavvvv' diyebilirim." şeklinde övdü.

(CİHAN)



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,146 µs