En Sıcak Konular

Almanlar, nükleer kararını gözden geçirecek

14 Mart 2011 18:30 tsi
Alman hükümeti, nükleer santrallerin faaliyet süresini gözden geçirecek

Japonya'daki nükleer kaza Alman hükümetini harekete geçirdi. Başbakan Angela Merkel ve Yardımcısı Guido Westerwelle üç gün içinde nükleer santral konusunda 2 kez basın toplantısı düzenledi. Merkel ve Westerwelle, bir veya iki nükleer santralin kapatılmasının kararını açıklayarak sürpriz yapması bekleniyordu fakat beklentiler boşa çıktı. Japonya'daki gelişmelere kayıtsız kalamayacaklarını belirten Merkel, daha önce 8 ila 14 yıl uzatma kararı alınan nükleer santrallerin faaliyet süresini askıya aldığını, önümüzdeki 3 aylık moratoryumda santrallerin güvenliğinin araştırılacağını söyledi.

Bir taraftan doktora tezindeki intihalden dolayı istifa eden Karl-Theodor zu Guttenberg'den dolayı kan kaybeden Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Partisi'nin (FDP) kurduğu hükümet, diğer taraftan eyalet seçimlerinde nükleer santrallerden dolayı daha fazla oy kaybetmemek için hamle yaptı. Merkel, önceki gün Almanya'nın nükleer tehdidi görmezden gelemeyeceğini belirtirken ülkesindeki santrallerin sağlam ve güvenli olduğunu söylemeyi de ihmal etmemişti. Bugün ise hem Hıristiyan Birlik Partileri ve hem FDP'li siyasetçiler arasında nükleer santrallerin kapatılmasını talep edenlerin sayısı arttı.

Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Hessen'de 27 Mart'taki eyalet seçimleri öncesi telaşa giren hükümet partilerini Merkel şu açıklamasıyla rahatlatmak istedi: "Japonya'daki olaylara kayıtsız kalamayız. Bu olaylar Avrupa ve Almanya'yı da etkiledi. Bu çerçevede nükleer santrallerin güvenliğini gözden geçirmek için 3 aylık moratoryuma karar verdik." Merkel'in Yardımcısı Westerwelle ise Almanya'daki hiçbir nükleer santralin süresinin uzatılacağı yönde söz verilmediğine dikkat çekti. Merkel ayrıca moratoryum sürecinin Avrupa Birliği (AB) genelinde gündeme gelebileceğini ima etti. Genel itibariyle ise Merkel, cumartesi yaptığı açıklamadan farklı bir açıklama yapmadı.

Merkel hükümetinden önce iktidarda olan SDP ve Yeşiller koalisyon hükümeti, 2021 yılına kadar tüm nükleer santrallerin kapatılmasını kararlaştırmıştı. Sarı-Siyah hükümet ise nükleer santrallerin faaliyet süresinin 8 ila 14 yıl arasında uzatılması doğrultusunda karar almış ve bu kararla çevre örgütleri başta olmak üzere muhalefet partiler tarafından da sert bir şekilde protesto edilmişti. Çevre Bakanı Jürgen Rüttgers (CDU) ise Hıristiyan Demokrat Partisi'nin nükleer reaktörle ilgili yeniden tavır takınması gerektiğini belirtti. Şimdi ise bu nükleer santrallerin kapatılması yönünde sinyal veren CDU, CSU ve FDP'li siyasiler de eklendi. Bunların arasında CDU'lu Avrupa Birliği Enerji Komiseri Günther Öttinger, 27 Mart'taki seçimlerde eyalet başbakanlık koltuğunu muhafaza etmek isteyen Stefan Mappus(CDU) ve CSU'lu Baverya Eyalet Çevre bakanı Markus Söder gibi isimler yer alıyor.

DÜNYADA 442 NÜKLEER REAKTÖR FAAL

Japonya'daki Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen patlamalar dünyaya korku saldı. Japonya tarihinde hükümet ilk kez nükleer acil durum ilan etti. Çernobil faciasından da daha bir büyük felaketle karşı karşıya kalmakla tedirgin olan dünya kamuoyunun gözleri dünya genelindeki 442 reaktörlü 212 nükleer santrallere çevrildi. Alman resmi kanallardan alınan bilgilere göre, aralarında Türkiye'nin Akkuyu'da kurmayı düşündüğü nükleer santral dâhil dünyada 200 yeni santral inşası planlanıyor. Halihazırda 17 nükleer reaktörü faaliyette olan Almanya'nın hükümeti ise japonya'dan ders alarak eski santrallerin kapatılmasını bile göze aldı.

Dünyanın yaklaşık 30 ülkesindeki 442 nükleer reaktör elektrik üretimi için çalıştırılıyor. 65 nükleer santralin inşası devam ederken, alınan bilgilere göre 200 civarında yeni reaktör gündemde. 2011 yılına kadar 125 nükleer reaktör değişik sebeplerden dolayı faal değil. Almanya'da ise 17 nükleer santral faaliyette. Ayrıca 6 santral ise araştırma amaçlı kullanılıyor. Nükleer santrallerden enerji elde ediminde dünya sıralamasından 4.sırada olan Almanya, elektrik ihtiyacının yüzde 23,3'ünü bu santrallerden elde ediyor. Dünya genelindeki reaktörlerin toplamından yılda 374 bin 683 megawatt elektrik elde edilirken, Almanya 17 santralden 21 bin 465 megavat elektrik üretiyor.

REAKTÖRLERİN KAPATILMASI TALEPLERİ YOĞUNLAŞTI

Almanya'daki nükleer santralleri nükleer karşıtların yanı sıra hükümetteki partilerin milletvekilleri de sorgulamaya başladı. Hükümet ortağı Hür Demokrat Partisi'nin (FDP) Schleswig Holstein teşkilatı Krümmel ve Brunsbüttel'deki santraller başta olmak üzere eski nükleer santrallerin kapatılması yönünde karar aldı. Parti eyalet teşkilat Başkanı Jürgen Koppelin, ARD kanalına yaptığı açıklamada, "Japonya çok uzakta, bizim burada bir şey olmaz diye gözlerimizi kapatamayız. Gelecekte ne olacağını hiç kimse bilmiyor." dedi.

Köln merkezli Reaktör Güvenliği Topluluğu'nun yöneticisi Lothar Hahn 'Frankfurter Rundschau' gazetesindeki açıklamasında şu konulara dikkat çekti: "Hükümetin nükleer santrallerin faaliyet süresini uzatması hataydı. Bu hatadan acilen dönülmeli." 2000 yılında bu nükleer santrallerin faaliyet süresi uzatıldığına değnen uzman, o zamanlar uzatmayı zorunlu kılan haklı sebepler mevcut olduğunu, şimdi bir daha 8 ve 14 yıllığına bu sürenin uzatmanın mantıklı açıklaması bulunmadığını vurguladı. Nükleer uzmanlar bu çerçevede 2010 ve 2011 yıllarında daha önceden kararlaştırılmış 8 santralin hemen kapatılmasını talep ediyor.



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,076 µs