En Sıcak Konular

Estonya ve Rusya arasında gerilim tırmanıyor

0 0 0000 00:00 tsi
Estonya ve Rusya arasında gerilim tırmanıyor Estonya'nın II. Dünya Savaşı anısına dikilen Sovyet dönemine ait 'Bronz Asker' anıtını kaldırması üzerine iki ülke arasında yükselen tansiyon tırmanıyor.

Ria-Novosti haber ajansının bildirdiğine göre, Kremlin yanlısı Genç Muhafızlar Birliği, Estonya Büyükelçiliği önünde II. Dünya Savaşı üniformaları giyerek gösteri yapmaya başladı.

Genç Muhafızlar, Estonya yanlış kararından dönünceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor. Rusya nezdinde Estonya Büyükelçisi Mariana Kalijurand bir gazeteye demeç vermek üzere geldiği sırada dışarıda toplanan bir kalabalık büyükelçilik aracındaki bayrağı yırtarak 'Faşisti susturun' şeklinde slogan attı.

Estonya Başbakanı Andrus Ansip, gelişmelerin bir merkezden yönetildiğini iddia ederek Moskova'yı içişlerine karışmakla suçladı. Estonya Dışişleri Bakanı da bir ülkeyi temsil eden diplomata ve aracına yönelik saldırıyı kabul edilemez bir davranış olarak niteleyerek uluslararası toplumdan yardım istedi.

Bakan, elçilikte bulunan diplomatların ailelerinin güvenlik gerekçesi ile Tallinn'e çağrıldığını kaydetti. Sanal dünyada da saldırıya uğrayan Estonya Devlet Başkanlığı kabine üyeleri ve hukukçulara ait yüzlerce site bloke edildi.

Itar-Tass haber ajansının verdiği bilgiye göre de diplomatların aileleri Moskova'dan ayrıldı. Elçilik görevlileri de güvenlik gerekçesi ile elçilik binasına gelmedi.

Rus diplomat Boris Malakhov, "Rusya Nazizme karşı yapılan savaşta büyük bedel ödedi. Hiç kimse sadece kendi ülkesi için değil, bütün dünyanın özgürlüğü için hayatını feda etmiş Sovyet askerinin anısına dokunmaması gerekir." dedi. Neo-nazizm akımlarının canlanmasına vesile olacak gelişmeyi kınayan Malakhov, Estonya ile diplomatik ve ekonomik ilişkilerin kesilmesini istedi.

Avrupa Komisyonu, yayınladığı önerge ile Rusya yönetimini diplomatik ilişkileri düzenleyen Viyana Konvensiyonu'na uymaya çağırdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Estonya büyükelçiliğinin yanında yeterli güvenlik önlemlerinin alındığını açıkladı. Sözcü Mihail Kamynin, orada yapılan tüm gösterilerin yasal olduğunu belirterek, göstericilerin yasal haklarını kullandığını savundu.

Estonya Devlet Başkanı Toomas Hendrik Ilves, bronz asker hikayesinin tamamlandığını ifade ederek, "Bronz asker heykeli ve yakınında bulunan Sovyet askerlerine ait mezarlıklar bir başka mezara taşındı. Biz savaş kurbanlarının hatıralarının daha fazla siyasi ve başka amaçlar için kullanılmasını istemiyoruz." dedi.

Moskova, Estonya'yı II. Dünya Savaşı'nda ölen Sovyet askerlerinin hatırasına saygılı olmamak ve etnik Ruslara karşı ayrımcılık yapmakla suçluyor. 2004 yılından bu yana AB ve NATO üyesi olan Estonya da ülkede artan gerilimden Rusya'yı sorumlu tutarak içişlerine karışmamasını istiyor.

Tallinn'de bulunan Brozn Asker heykeli bir çok Estonyalı tarafından ülkeyi Kızıl Ordu'nun işgali olarak yorumlanıyor. Heykelin kaldırılması aşamasında yaşanan olaylarda bir kişi ölürken 150 kişi yaralanmış ve binden fazla kişi de gözaltına alınmıştı.

dünyabülteni



Bu haber 198 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,955 µs