En Sıcak Konular

Başbakanlık Başmüşaviri: İsrail'in tavrı...

14 Mart 2011 17:45 tsi
Başbakanlık Başmüşaviri İbrahim Kalın, İsrail yönetimine Tunus ve Mısır’da yaşanan olaylar bağlamında “nefis muhasebesi yapmaları” çağrısında bulundu.

Değişim Liderleri Zirvesi’nin “Ortadoğu barışı mümkün mü?” başlıklı panelinde konuşan Kalın “Tunus ve Mısır’da yaşananlardan sonra İsrail’in izlediği politikalarda bir nefis muhasebesi yapması, stratejik önceliklerini değerlendirmesi gerekiyor” dedi. Kalın, Tel Aviv hükümetinin sürdürmekte olduğu Filistin ve Ortadoğu politikalarının İsrail’e barış ve huzur getirmeyeceğini söyledi.
 
Bölgede yaşanan kelebek etkisine değinen Kalın, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerdeki ifadelerine atıfta bulunarak, “Bölgede sıkışmış bir hava, bir gaz vardı ve bu enerji yayılmaya başladı. Anormal olan Ortadoğu’daki hakim o otoriter rejim sistemiydi” dedi.
 
Son 30-40 yılda bölgede “istikrar için otoriter rejimlere ihtiyaç var” anlayışının hakim olduğunu ifade eden Kalın bu yaklaşımın altında İsrail’in güvenlik algısının yattığını belirtti.
 
“Mübarek istifa etmeden önce son dakikada arayıp, ‘Gitme, biz arkandayız’ diyen üst düzey siyasetçiler olduğunu biliyoruz. Kendisini bölgenin tek demokratik ülkesi olarak lanse eden İsrail’in bu demokratikleşme girişimlerine karşı böyle bir tavır takınması ironiktir” dedi.
 
“NETANYAHU HÜKÜMETİNDE ÇÖZÜM YÖNÜNDE IŞIK GÖRMÜYORUM”
Panelin ardından Hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Kalın, Gazze filosu baskını sonrası normalleşme süreciyle ilgili olarak, “Türkiye’nin bu konudaki beklentilerinin değişmediğini ifade eden Kalın, “Bizim tavrımız sabit. Özür ve tazminat. Top onların sahasında” dedi.
 
 İsrail’in bölgenin Türkiye ve İran dahil bütün önemli aktörleriyle kavgalı olduğunun altını çizerek “Bölgesel barış olacaksa bu komşularının tümüyle nasıl birlikte yaşayabileceğine dair kafa yorması lazım. O yüzden bir kere işgal politikalarından vazgeçmesi lazım, çok hızlı bir şekilde. Gazze konusundaki tutumunu değiştirmesi lazım” dedi.
 
Normalleşme sürecinin üçüncü şartı olarak “Sürdürülebilir bir Filistin Devleti’yle ilgili konuşmaya başlamamız lazım” diyen Kalın şu an için Netanyahu hükümetinden bu yönde bir ışık görmediğini söyledi.

Sevin Turan / Hürriyet



Bu haber 761 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,661 µs