En Sıcak Konular

'Dünyada iki vizyon çarpışıyor'

14 Mart 2011 16:07 tsi
'Dünyada iki vizyon çarpışıyor' Dışişleri Bakanı Davutoğlu’ndan Batı’yı şaşırtan sert çıkış: Biri bizim İpekyolu vizyonu diğeri Edirne’ye vize duvarı örmek isteyen statükocu vizyon...İki vizyon çarpışıyor.

Değişim Liderleri Zirvesi’ne Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu damgasını vurdu. Zirvenin “Türkiye’nin Yeni Rolü ve Bölgesindeki Etkileri” başlıklı ilk panelinde Davutoğlu’nun yaptığı çıkış, Batılı konukları şaşırtırken, Türk katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.

Davutoğlu Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da değişime nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda akademisyen kimliğini anımsatır bir konuşma yaptı. Değişime yönelik direnişçi, reaktif ve vizyoner yaklaşımlar sergilemenin mümkün olduğunu belirten Davutoğlu, Türk dış politikasının değişimi doğru algılayıp parçası olmaya dayanan üçüncü yaklaşım üzerinden yürüdüğünü ifade etti.  
    
Bölgedeki değişimin 20 yıl geç kaldığını bunun sebebinin de öncelikle sömürgecilik ve Soğuk Savaş dolayısıyla bölge toplumları arasında yaşanan bölünmeler olduğunu söyleyen Davutoğlu, teknolojik değişimlerin bu yapıyı yıkarak toplumları birleştirdiğini belirtti.
        
AB’YE TEPKİ GÖSTERDİ 
Ancak Davutoğlu’nun asıl çıkışı ilk tur konuşmaların ardından yorum kısmında yaşandı. Davutoğlu Avrupa Birliği’ne Türkiye’ye yönelik yaklaşımı dolayısıyla sert tepki gösterdi.
 
Uluslararası arenada iki vizyonun çarpıştığını belirten Davutoğlu, “Bunların biri İpekyolu vizyonuna sahip olan bizim vizyonumuz, diğeri de bizim de dahil olmaya çalıştığımız Edirne’ye vize duvarı örmek isteyen statükocu vizyon” dedi. “"Bizim zihnimizde bir resim var. Biz Ortadoğu’da, Balkanlar’da sınırların kalkmasını istiyoruz, anlamsızlaşmasını istiyoruz. Tarihte olduğu gibi bu halkların bir arada yaşamasını istiyoruz. İki vizyon çarpışıyor şu anda dünyada” diyen Davutoğlu bu anlayışla mücadele ettiklerini de sözlerine ekledi.
 
Davutoğlu, “Avrupa Birliği Türk vatandaşını değer olarak mı görüyor risk olarak mı görüyor. Artık buna karar vermesi gerek” sözleriyle eleştirilerini sürdürdü.
 
Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’nin dış politika vizyonunu anlatmak için kullandığı “Benim vatandaşım Suriye’den, Lübnan’dan, Özgür Filistin’den geçebilecek” sözleri ise salonda büyük alkışla karşılandı. 

Sevin Turan / Hürriyet



Bu haber 1,416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,863 µs