En Sıcak Konular

Gül çizgiyi çekti: Söz konusu olamaz

14 Mart 2011 13:47 tsi
Gül çizgiyi çekti: Söz konusu olamaz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO'nun Libya'da yaşanan halk ayaklanmasına direk bir müdahalesinin söz konusu olamayacağını söyledi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic ise bütün bu süreçlerden kan dökülmeden çıkılmasını istediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic'i Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşıladıktan sonra, bir süre basına kapalı olarak görüştü. Daha sonra iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmede iki ülke ilişkilerinin ele alındığını dile getiren Gül, Bosna Hersek konusunun da konuşulduğunu ifade etti.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic de bölgede neler yapılacağının konuşulduğunu kaydetti. Birçok konuda görüş alış verişinde bulunduklarını anlatan Josipovic, Bosna Hersek konusunda Türkiye ile yapılan ortak çalışmaları takdir ettiklerini vurguladı. Bu çalışmaların kendileri için önemli olduğunun altını çizen Josipovic, her konuda destek olmaya çalıştıklarını ifade etti. Hem NATO hem de Avrupa Birliği konusunda ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını belirten Josipovic, Afganistan halkının, biran önce güvenliğini kendi eline almasını ve sorumluluk üstlenmesini istediklerini kaydetti. Türkiye'nin Afganistan'da yaptığı hizmetlerin öneminin farkında olduklarını vurgulayan Josipovic, gösterilen dostluk için teşekkür etti.

Açıklamaların ardından her iki ülkenin lideri, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bosna Hersek'e ilişkin yapılan toplantılara ilişkin bir soruya Cumhurbaşkanı Gül; Türkiye'nin Balkanlara verdiği önem doğrultusunda, Türkiye-Hırvatistan-Bosna Herkes arasında üçlü toplantıların söz konusu olduğunu söyledi. Bu toplantılara devam edileceğini dile getiren Gül, toprak bütünlüğüne önem verdiklerini belirtti.

Bosna Hersek'in, NATO ve Avrupa Birliği çatısı altında olması gerektiğini düşündüklerini anlatan Gül; refahın, istikrarın burdan geçtiğine inandıklarını ifade etti. NATO üyelik anlaşmasının çok önemli olduğunu kaydeden Gül, bunun biran önce gerçekleşmesi için bazı reformların, önemli adımların atılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Gül, görüşmelerinde bu konuyu da konuştuklarını dile getirdi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic ise bağımsızlığa saygı duyduklarını ve içişlerine karışmak istemediklerini söyledi. Bosna Hersek'e anlaşmalar konusunda destek vereceklerini ve NATO ile Avrupa Birliği yolunda teşvik edeceklerini anlatan Josipovic, Bosna Hersek ile iyi ilişkileri olduğunu, sorunların da bulunduğunu, bunların çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Libya'daki halk ayaklanmasına ilişkin bir soruya cevap veren Cumhurbaşkanı Gül, NATO'nun direk müdahalesinin söz konusu olamayacağını vurguladı. Bunu Libya halkının, hükümetin ve muhalefetin de istemediğinin altını çizen Gül; uluslararası hukuk, meşruiyet çerçevesinde ne yapılacaksa onun yapılması gerektiğini belirtti. Bütün bu süreçlerden kan dökmekten çıkılması gerektiğini dile getiren Josipovic da görüşme ve anlaşmalardan yana olduklarını söyledi. Josipovic, bu görüşün NATO'nun bütününün bir tutumu olduğuna dikkat çekti.

Diğer yandan, ünlü şarkıcı İbrahim Tatlıses'in uğradığı silahlı saldırıya ilişkin bir soruya ise Cumhurbaşkanı Gül, "Üzücü bir durum. Yakından takip ediyorum. Böyle bir saldırı üzücüdür." diyerek geçmiş olsun dileklerini iletti.

(CİHAN)



Bu haber 1,061 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,959 µs