En Sıcak Konular

"AKP'yle birlikte kendini de vurdu"

0 0 0000 00:00 tsi
Deniz Baykal '367 şartı' ile Ak Parti'yi vurdu ama sözde çok önem verdiği milletin iradesiyle karşı karşıya kaldı. Çünkü Cumhurbaşkanını halkın seçmesini de göze alamıyor.

Mehmet Ocaktan'ın yazısı

Baykal kendi silahıyla vuruldu…

Türkiye, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin başladığı günden bu yana kritik günler yaşadı. Bu dönemde, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve medya önemli bir 'demokrasi sınavı'ndan geçti.

Bu süreçte, hangi siyasi partinin 'demokrasi cephesi'nde yer aldığını, milletin emanetine sadık kaldığını, hangi siyasi partinin 'millet iradesi' dışında başka güçlerden himmet beklediğini çok net bir şekilde görmüş olduk.

Tarihsel misyonunun bir gereği olarak 'gerilim' stratejileriyle, cumhurbaşkanlığı seçimini mahkeme kapısına düşüren ve böylece demokrasiyi arkadan hançerleyen CHP, rejimin önünü tıkamış bulunuyor. Anayasa Mahkemesi'nin son kararından sonra, artık Türkiye Büyük Millet Meclisi asla bir cumhurbaşkanı seçemez. Çünkü 367 şartı ile birlikte Meclis bloke edilmiştir ve demokrasi yara almıştır.
Bu dar koridordan çıkışın tek adresi, 'millet iradesi'dir. Nitekim Başbakan Tayyip Erdoğan MYK toplantısından sonra yaptığı açıklamada ve dünkü grup toplantısındaki konuşmasında seçimin öne alınacağını ve en kısa sürede sandığın milletin önüne konulacağını söyledi.

Bu arada Başbakan Erdoğan, çok önemli bir hamle daha yaparak cumhurbaşkanını halkın seçmesini sağlayacak Anayasa değişikliği için de düğmeye basmış bulunuyor.

Bir bakıma, CHP'nin geleneksel uzlaşmazlığı ve 'demokrasi dışı' arayışları, Türkiye'nin önüne tarihi bir fırsatı getirdi. Muhtemelen önümüzdeki on gün içinde, Meclis Anayasa değişikliği yaparak cumhurbaşkanını halkın seçmesinin önünü açmış olacak.

Kuşkusuz, Tayyip Erdoğan'ın bu 'tarihi hamlesi' CHP'yi hiç de memnun etmemiştir. Aslında CHP, 'millet iradesi'ni hiçe sayarak cumhurbaşkanını 'ittifak' halinde olduğuna inandığı güçlerle birlikte kendisinin seçmesi gerektiğine inanıyordu.

Bu yüzden de, yedeğine DYP ve Anavatan'ı alarak cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclis'i bypass etti ve sonucu Anayasa Mahkemesi'nden aldı. Yani, 'millet iradesi'ne ipotek koydurttu…

Ancak bu süreçte, Baykal'ın hiç de hesap edemediği bir sonuç ortaya çıktı. Eğer Anayasa değişikliği gerçekleşirse, artık cumhurbaşkanını halk seçecek. İşte Baykal'ı kara kara düşündüren de bu…

Çünkü işin halka havale edilmesi demek, CHP'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde ebediyen 'denklem dışı'na çıkması anlamına gelmektedir.
Çünkü CHP, tarihi boyunca Türk halkıyla hep kavgalı olmuştur. Bu yüzden de, bugüne kadar attığı bütün siyasi adımlarda 'millet iradesi'ni değil, başka güçlerin 'iradesi'ni dikkate almıştır.

Tam da Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla birlikte, mutluluk şarkıları söylediği bir günde, Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanını halkın seçeceğini açıklaması CHP'nin keyfini kaçırmıştır.

Aslında CHP, 367 zaferiyle Erdoğan'ın sakalını kesmiştir, ama aynı zamanda kendi kolunu ve bacağını da kaybetmiştir. Evet Baykal, “367 fantezisi” ile görünürde bir zafer kazanmıştır.

Ama öyle görünüyor ki, bu “fantezi” ileride Baykal'ın başına çok iş aşacaktır. Eminim ki, bu süreci yeniden başa döndürmek mümkün olsa Baykal hiç tereddüt etmeden koşa koşa Meclis'e girer ve AK Parti ile birlikte cumhurbaşkanını seçerdi. Ama iş işten geçmiştir ve artık Baykal “367 fantezisi” ile kazandığı zaferle yetinmek zorundadır.

Yeni Şafak



Bu haber 229 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,428 µs