En Sıcak Konular

Diyanet-sen: Bu uyarılara dikkat

14 Mart 2011 11:56 tsi
Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet- Sen) Araştırma ekibi tarafından hazırlanan ‘internet’ raporu açıklandı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK),  Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Uluslararası kuruluşların verileri baz alınarak hazırlanan rapora göre, Türkiye’de internet kullanan 24 milyon kişi var. 24 milyon internet kullanıcısının yaklaşık 21 milyonu günde bir defa mutlaka internete giriyor. Kullanıcıların yüzde 86'sı her gün, yüzde 13’ü haftada birkaç kez, geriye kalan yüzde 1 ise nadiren internet kullanıyor.
 
Çocuklar internetin başından kalkmıyor!

24 milyon kullanıcının yüzde 22’sini 12 ile 17 yaş arasındaki çocuklar oluşturuyor. Günün 2 saatini internet başında geçiren çocukların yüzde 80’den fazlası sosyal ağlara üye olmuş durumda. Günün 2 saatini internete ayıran çocuklar, en uzun zamanı sosyal ağlarda geçiriyor. İnterneti kullanan çocukların yüzde 66’sı günde en az bir kere sosyal ağları kullanıyor.
 
Çocuklar risk altında

Güvenli İnternet ve sosyal ağ kullanımı konusunda çocukların bilgisiz olduğunu da ortaya koyan rapora göre, çocukların ortalama yüzde 30’unun ev adreslerinden, telefon numaralarına kadar tüm bilgilerini herkesle paylaşıyorlar. Hiç tanımadıkları kişilerle arkadaş olanların oranı ise yüzde 65. Çocukların sadece yüzde 0.4’ü ders ve bir şeyler öğrenmek için sosyal ağları kullanırken, arkadaşlarıyla ilişki kurmak için girenlerin oranı yüzde 83.6. Araştırmada ‘havalı görünmek’ ve ‘özel hayatımı paylaşmak için’ girdiğini belirten çocukların oranlarının da toplamı yüzde 13 olduğu belirtiliyor.  
 
Gayri ahlaki site oranı yüzde 15

Araştırmada internet sitelerinin yüzde 15’inin ahlaki bir zaaf içinde olduğu, yaklaşık yüzde 12’sinin ise sakıncalı içerikli olduğu ifade ediliyor. İstatistiklere göre, arama motorlarında gayri ahlaki ve sakıncalı içerik arayanların oranı ise yüzde 60’lara ulaşmış durumda.
 
Küresel vurgun!

Ahlak dışı içeriklerin bulunduğu web sitelerinin çoğu ABD bağlantılı ve sitelerin kazancı 5 milyar doları geçiyor. Bu sitelerin sayılarının 200 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. 
 
İnternet kullanımın her geçen gün arttığına vurgu yapılan araştırmada, şuanda internet kullanıcısı sayısının dünyada 2 milyara ulaştığı da ifade ediliyor.
 
Toplum hazırlıksız yakalandı

Yaptıkları raporu değerlendiren Diyanet- Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, milleti ayakta tutan en güçlü bağın manevi değerler olduğunu, internet bağımlılığının ise manevi hayatı olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Bayraktutar, Teknolojik alanda hızlı gelişmeye itirazının olmadığını ancak toplumun büyük oranının interneti doğru kullanmamasından dolayı sıkıntılarla karşılaşıldığını vurguladı.  İnternetin beklenilenden çok daha hızlı yayıldığını ve toplumun hazırlıksız yakalandığını vurgulayan Bayraktutar, çocukların şiddet eğiliminin artması, kötü alışkanlıklara küçük yaşta başlanılması, boşanma oranlarının yükselmesi, ahlaki erozyonun genişlemesi ve kişinin sosyal hayatının bozulmasının başlıca nedenlerinden birinin yanlış internet kullanımından kaynaklandığını söyledi. Çocukların din, eğitim, spor, kültür sanat gibi yararlı bilgiler dışında interneti kullandıklarının yaptıkları araştırma ile belgelediklerini vurgulayan Bayraktutar, aileleri de uyardı.
Bu uyarılara dikkat

Bayraktutar, “Günümüzde 24 milyondan fazla çocuk korumasızca Internet'te saatlerce sörf yapmaktadır. Çocukların dünyayı keşfetmeleri için interneti kullanmak yerine, farklı kulvarlara sürüklendiği yaptığımız araştırmada görünmektedir.  İnternet'te çocuk güvenliği ve çocukların Internet'i kullanmalarına yardımcı olmak için devlet devreye girmeli, aileler ise ister evde olsun ister internet kafede olsun çocuklarımızı bekleyen büyük tehlikelere karşı kalkan olmalıdır. Aileler çocuklarının günlük bilgisayar kullanım süresini ayarlamalı, sosyal ağlara ayırdıkları zamanı kısıtlamalıdırlar. İnternet başında çocukların davranışı izlenmeli, onlara bilgisayar dışında zaman geçirebilecekleri alanlar meydana getirilmelidir” diye uyardı.

 



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,330 µs