En Sıcak Konular

Rusya ile gümrük hattı uygulamasına rağbet yok

14 Mart 2011 10:57 tsi
Rusya ile ticareti basitleştirmek amacıyla 1.5 yıl önce devreye girin Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) uygulaması firmalardan pek rağbet görmedi.

Rusya'ya son bir yılda 4,5 milyar dolar mal ihraç edilirken, bunun sadece 5 milyon doları BGH üzerinden gerçekleşti.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İTKİB) ve Deri Tanıtım Grubu (DTG) Yönetim Kurulu Başkanı Lemi Tolunay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında Rusya ile Türkiye arasında gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi amacıyla, gönüllülük esasına dayalı Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) uygulamasına ilişkin protokol imzalandığını anımsattı.

Bunu daha da basite indirgemek için Rusya tarafının ''Türkiye'de bir şirket kurun, biz bunu yetkilendirelim, mallar bu firma tarafından kontrol edilsin, Rusya'da artık ikinci bir gümrükleme işlemine girmesin'' önerisi geldiğini ve bu şekilde bir takım çalışmaların başlatıldığını ifade eden Tolunay, bunu tamamlayıcı olarak da sistemin nasıl çalışacağına ilişkin 2009 yılında bir tebliği yayınlandığını belirtti.

Bu uygulamanın yaklaşık 1,5 yıldır başladığını, ancak bu arada bir firmanın daha devreye girdiğini, Rusya ucunda Rosteck adında bir firma kurulduğunu söyleyen Tolunay, 'Türkiye'den bütün alımlar bu firma üzerinden gidecek, tek firmaya satış yapacaksınız, bu bir gözetim şirketidir'' denildiğini, zaten Türkiye'de bir sürü uluslararası gözetim şirketi varken bu önerinin gariplerine gittiğini ifade etti.

Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız'ın Rus Müsteşar ile geçtiğimiz hafta sistemin basitleştirilmesine ve onarılmasına ilişkin görüşmelerde bulunduğunu belirten Tolunay, ''Türkiye son bir yılda Rusya'ya 4,5 milyar dolarlık mal ihraç etti. Bunun sadece 5 milyon doları BGH üzerinden geçti. Sistemde bir hata bulunuyor. Uluslararası ticarette böyle sınırlamalar olmaz. Mağazamızdan mal alan müşterilere 'malı buradan al, nakliyesini de gümrüklemesini de kendin hallet' diyoruz. Müşterilerimizi uluslararası formatta illa bu BGH'yi kullan diye zorlayamayız. Kişisel görüşüm tamamen kaldırılsın'' şeklinde konuştu.

Lemi Tolunay, Rusya tarafında gümrüklemede yaşanan sorunlar nedeniyle orada mağazası olan Koton gibi firmaların sezonluk mallarını Rusya'ya göndermekte zorlandıklarını, bu sistemle de işlerin yürümediğini kaydetti.

Tolunay, ''Rusya'da ciddi gümrük duvarları var. Deride muhtelif ürünlerde yüzde 40'lara varan gümrük vergisi, yüzde 18 KDV bulunuyor. Rusya'nın da burada tedbir alması lazım. Vergiler bu kadar yüksek olunca kargo olayları, bavul ticareti dediğimiz olaylar artıyor'' dedi.

Türk deri sektörünün 2010 yılında Rusya'ya 320 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Tolunay, Rusya'ya BGH uygulaması ile yapılan 5 milyon dolarlık ihracatın içinde deri ürünlerinin hiç yer almadığına dikkati çekti.

-''İLK 2 AYDA İHRACAT ARTIŞI YÜZDE 21 OLDU''-

Bu yılın ilk 2 ayında deri ürünlerindeki ihracat artışının yüzde 21 olduğunu, tüm yıl ortalamasını da yüzde 20 artışla kapatmayı hedeflediklerini Tolunay, ''2010 yılı ihracatımız 1.3 milyar dolar, bu yıl yüzde 20 artışla 1.5 milyar dolara yaklaşmayı hedefledik. Turistik satışları ve yolcu beraberi bavul ticaretin de bunun içine koyduğumuzda rakam iki katına çıkıyor'' şeklinde konuştu.

Tolunay, deri ürünlerinde geleneksel pazarın AB ve ABD olduğunu, ilk 2 aydaki ihracat artışında AB ülkelerinin ciddi payı bulunduğunu, Balkan ülkelerinde de artış kaydettiklerini belirtti.

Lemi Tolunay, ''2010 yılı bizim toparlanma yılımız oldu. 2011'de tekrar aktif olacağız. Sektör markalarımızla önümüzdeki 10 yılda dünyada adımızı duyurur noktaya geleceğiz'' dedi.

Deri hammaddesinde yüzde 50-60'lara varan ciddi fiyat artışları olduğuna da işaret eden Tolunay, bir sonraki kış sezonunda fiyatlarda ciddi bir artış izleneceğini, bunun ürüne, nihai tüketiciye yansımasının yüzde 20-25 olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

A.A.



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,381 µs