En Sıcak Konular

Bozdağ: Selam verilmekten korkulan insanlara haklar iade ediliyor

10 Mart 2011 17:37 tsi
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, TBMM'nin bugün tarihi oturumlarından birini yaptığını belirterek, ''Türkiye, geçmişte TSK'dan ilişiği kesildiği için selam vermekten korkulan insanlara hakkını iade ediyor, onlarla yüzleşiyor'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, sözleşmeli er ve erbaş istihdamı ile YAŞ kararlarıyla TSK'dan ilişiği kesilenlere çeşitli haklar tanıyan yasa tasarısının ikinci bölümü üzerinde konuşan MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan, Milli Savunma Bakanlığı bütçesiyle profesyonel askerliğe geçmenin mümkün olmadığını söyledi. Ülkelerin askerlik modelini, o ülkenin şartlarının belirlediğini kaydeden Atılgan, ''Türkiye'de zorunlu askerliğin Türk insana verdiği çok büyük katkılar vardır'' dedi.

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, üç gündür tasarı üzerinde yaptıkları çalışmalarla mağduriyetleri azaltmayı amaçladıklarını, 12 Mart 1971'den bu yana yargıya kapalı idari işlemleri de kapsama aldıklarını kaydetti.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da tasarının, ''sorunların şiddete davetiye çıkarılarak çözülmeye çalışılması' anlamına geldiğini savunarak, ''Kürt sorununu yıllarca şiddete ve silaha havale ettiniz ama sorun bu yöntemlerle çözülmedi'' ifadesini kullandı.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığının, tasarının hazırlanmasında birinci derecede rol oynadığını kaydetti. Yılmaz, tasarının kapsamına YAŞ ile ilgili 1543; 12 Mart ve 12 Eylül dönemleriyle ilgili olarak da 1193 kişinin girdiğini bildirdi.

Yılmaz, tasarının mali büyüklüğüne ilişkin başvurulardan önce bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

-''BUNLAR MİLLETİN ASKERİ OLMAZ''-

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise düzenlemeyle, darbe dönemlerinde harp okullarından atılanların mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini belirterek, ''Her darbe döneminde harp okullarından atılanlar oldu. Bunların mağduriyetlerini niye gidermiyorsunuz? Burada eşitlik, adalet yok'' dedi.

Tasarıyla, ''AKP'nin yeşil berelilerini oluşturmak istediğini'' ileri süren Kaplan, bunun açıkça ifade edilmesini istedi. 50 bin erin doğrudan Hükümete bağlı olacağını belirten Kaplan, ''Bunların bir tek kepleri eksikti. Ona da yeşil bere koyarsınız. Ama bunlar, milletin, halkın askeri olmaz. Bunu kafanıza sokun. Ülkenin birliğini, bütünlüğünü, eşitliğini bozuyorsunuz. İdeolojiniz doğrultusunda kadrolaşıyorsunuz. Bunu askere kadar getiriyorsunuz'' görüşünü savundu.

-''TBMM TARİHİ OTURUMLARINDAN BİRİNİ YAPIYOR''-

Daha sonra, AK Parti'li milletvekillerinin verdiği, TSK'dan ilişiği kesilenlere tanınan haklardan 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 sonrasında ilişiği kesilenlerin de yararlanmasını içeren önerge görüşüldü.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, önerge sahibi olarak yaptığı konuşmada, ''TBMM'nin bugün tarihi oturumlarından birini yaptığını'' söyledi. ''TBMM, bütün grupların ittifakıyla, tarihimizde yer alan bir takım haksızlıkları ortadan kaldırıcı bir kararın altına imzasını koyacak'' diyen Bozdağ, 12 Mart ve 12 Eylül ile arada ve sonrasında yargı yoluna kapalı idari işlemlerle ve YAŞ kararlarıyla TSK'dan ilişiği kesilenlerin tamamının kapsama alındığını anlattı.

Yapılanın önemli bir adım olduğuna dikkati çeken Bozdağ, düzenlemeyle ilgili eleştirilerin de giderilmeye çalışıldığını söyledi. Bozdağ, ''Türkiye, geçmişte TSK'dan ilişiği kesildiği için selam vermekte korulan insanlara hakkını iade ediyor, onlarla yüzleşiyor'' dedi.

-''KÜRTLERE KARŞI SAVAŞ TASARISIDIR''-

BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, düzenlemenin profesyonel askerliğe geçiş amacını taşımadığını belirterek, ''Evli olmayan, hatta anne babası olmayan, yetiştirme yurtlarından alınacaklardan oluşturulacak bir ordu kurulmak isteniyor. Bu düzenleme, Kürtlere karşı yeniden savaş tasarısıdır. Orada ölecek, öldürecek adam bulma tasarısıdır'' diye konuştu.

Oyunun rengini belli etmek üzere lehte söz alan CHP'li Rasim Çakır, partilerle çok olumlu bir noktaya birlikte ulaştıklarını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın süreci yakından takip edip yönettiğini söyledi. Çakır, Başbakan Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile ''tasarının geçmesinde iyi niyet ve hoşgörülü yaklaşımından'' ötürü Genelkurmay Başkanlığına ve milletvekillerine teşekkür etti.

Konuşmaların ardından tasarı kabul edilerek yasalaştı. Tasarının oylamasına 243 milletvekili katıldı. Tasarı, 8 ret oyuna karşılık 233 oyla kabul edilirken, 2 milletvekili çekimser kaldı.



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,280 µs