En Sıcak Konular

Davutoğlu, Atatürk'ün evini gezdi

10 Mart 2011 17:34 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan'a ilk resmi ziyareti çerçevesinde eşi Sare Davutoğlu ile Selanik'te Atatürk Evi'ni gezdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan'a ilk resmi ziyareti çerçevesinde eşi Sare Davutoğlu ile Selanik'te Atatürk Evi'ni gezdi.

Kavala'dan Selanik'e karayoluyla gelen Davutoğlu, burada yaşayan soydaşlarla bir süre Selanik Başkonsolosluğu'nda görüştü. Konsolosluğun hemen yanındaki Atatürk Evi'ni eşi Sare Davutoğlu ile gezen Bakan Davutoğlu, Atatürk Evi'nin protokol defterine "Cumhuriyetin kurucusu Büyük Atatürk'ün doğduğu evi ziyaret etmekten büyük onur duyduğunu" yazdı.

"Derin aile ve ev kültürünün ruhunun ve atmosferinin her köşesine sindiği bu mekanın, Türkiye'nin Selanik'teki mevcudiyetinin sembolü olan Başkonsolosluğa ilham verdiğini" belirten Davutoğlu, deftere "Büyük bir liderin hayat izlerini taşıyan bu ortamda bulunmak bana ve heyetime büyük bir enerji ve hizmet azmi vermiştir. Türkiye ile Yunanistan arasında gelişen dostluk ilişkileri, Atatürk Evi'nin manevi etkisiyle daha da güç kazanacaktır" diye yazdı.

Evin balkonunda Sare Davutoğlu ile basın mensuplarına görüntü veren Davutoğlu daha sonra Selanik Belediyesi'ne gelerek Belediye Başkanı Yanis Butaris ile görüştü. Görüşmede, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu ve diğer yetkililer de bulundu.

Görüşmeden sonra açıklamalar yapan Davutoğlu, Selanik'in tarihini anlayamayanların Balkan, Avrupa ve Akdeniz tarihini ve hatta genel olarak insanlık tarihini anlayamayacaklarını belirterek, Selanik'in bütün Avrupa ve Akdeniz'in kültür ve ticaret köprüsü olduğunu bildirdi.

Bu nedenle Selanik'in çok kültürlü ve dini hoşgörünün merkezi olduğunu ifade eden Davutoğlu, Selanik'i tekrar Avrupa, Akdeniz ve hatta dünyanın en önemli ticaret ve kültür merkezlerinden biri yapmanın mümkün olduğunu ifade etti. Davutoğlu Selanik Belediye Başkanı Butaris'in çok vizyoner ve entelektüel bir kişi olmasından dolayı memnuniyetini dile getirerek, Butaris'e söz verdiğini belirtti ve "Dünyanın her yerinde Selanik'in promosyoncusu olacağım" dedi.

Selanik'in geliştirilmesi çerçevesindeki her teşebbüse yardımcı olacağını söyleyen Davutoğlu, Selanik ve İzmir'in kardeş şehirler olması, iki şehir arasında deniz, hava ve karayolu bağlantılarının sağlanması gibi projeleri destekleyeceğini kaydetti.

Bakan Davutoğlu, Butaris'e Müslümanların cami ve mezarlık talepleri konusundaki engin hoşgörüsü ve tutumu için teşekkür de etti. Davutoğlu bir dahaki sefere Selanik'e geldiğinde Aristo ve Selanik üzerine konferans vermek istediğini de sözlerine ekledi.

Butaris'i Türkiye'de misafir etmekten mutluluk duyacağını vurgulayan Davutoğlu, İstanbul ya da İzmir'de cami, sinagog ve kiliselerin iç içe olduğu sokaklarda Butaris ile birlikte dolaşmak istediğini bildirdi. Davutoğlu, Butaris ile şehirler üzerinden yeni bir dostluk köprüsü oluşturacaklarını söyleyerek, "Yunanistan'dan ayrılırken iyimser misiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Çok daha iyimserim ve büyük bir mutlulukla ülkeden ayrılıyorum. Ben genelde iyimser bir tabiata sahibim ve vizyoner bir bakış açısı geliştirmeye çalışıyorum. Türk-Yunan ilişkileri konusunda da eskiden beri iyimser bir bakış açım var" dedi.

Butaris de Davutoğlu ile görüşmelerinde iki ülke arasındaki ortak kültürel mirasın nasıl değerlendirilebileceğini konuştuklarını, İzmir ile Selanik arasındaki deniz bağlantısının tekrar kurulması ve kardeş şehir olmaları konusunun da gündeme geldiğini belirtti. Selanik ile Türkiye'deki bazı kentler arasındaki ilişkilerin gelişmesi için elinden geleni yapacağını söyleyen Butaris, "Şu teminatı da verdim; Müslümanlar için bir ibadet mekanı ve bir Müslüman mezarlığı tesis edilmesinde kolaylık göstereceğim" dedi.

THY'nin İstanbul-Selanik seferlerinin 27 Mayısta başlayacağını hatırlatan Butaris, Dedeağaç-İstanbul karayolu ve demiryolunun geliştirilmesi konusunda elinden gelen gayreti göstereceğini belirterek, "Selanik Türklere açıktır. Buraya gelsinler, iş ya da kültürel amaçlı...Selanik Türk kardeşlerimize açıktır" dedi.



Bu haber 1,037 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,161 µs