En Sıcak Konular

'Sırbistan Balkanlar'ın kilit ülkesi'

10 Mart 2011 17:13 tsi
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkoviç ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Şahin, yaklaşık 3 ay önce Sırbistan Meclis Başkanı ile bir araya geldiğini ve bu görüşmede iki ülke parlamentoları arasındaki ilişkinin nasıl daha da artırılabileceği konusunu görüştüklerini anımsatarak, Türkiye'nin Sırbistan'ı Balkanların kilit ülkesi olarak gördüğünü kaydetti.

Mehmet Ali Şahin, iki ülke arasında ortak bir sınır olmasa da ortak bir kültürü ve tarihi paylaştıklarını ifade etti. İki ülke ilişkilerinin son 2 yılda önemli ölçüde geliştiğini belirten Şahin, Sırbistan Dışişleri Bakanının, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinde stratejik ortaklık önerisinde bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Sırbistan ziyaretinin, iki ülke ilişkilerinde dönüm noktasını oluşturduğunu ifade eden Şahin, bu üst düzey ziyaretlerin, Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

TBMM Başkanı Şahin, Sırbistan'ın Balkanlarda istediği yapıcı ve barışçı politikalardan memnuniyet duyduklarını belirtti.

İki ülke arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesinin iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştireceğini ifade eden Şahin, Sırbistan'ın AB üyeliği başvurusuna, kısa sürede sonuç alması temennisinde bulundu.

-''SOĞUKTAN GELDİK SOĞUK HAVA İLE KARŞILAŞTIK''-

Sırbistan Başbakanı Cvetkoviç de sözlerine, ''Soğuktan geldik, burada soğuk hava ile karşılaştık'' diyerek başladı.

Balkanlardan soğuk havanın gelmesi gibi sıcak havanın da geleceğini ifade eden Cvetkoviç, iki ülke arasındaki üst düzey görüşmelerin ''zirveyi yaşadığını'' ve iki tarafın da bundan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Cvetkoviç, ziyaretinin, Sırbistan'dan Başbakanlık düzeyinde Türkiye'ye yapılan ilk ziyaret olduğunu belirtti. Türkiye ve Sırbistan arasında iki anlaşma ve sözleşme imzalanacağını dile getiren Cvetkoviç, bu anlaşmaların iki ülkenin gelecekteki ilişkilerine olumlu yansımalarının olacağını bildirdi.

Mirko Cvetkoviç, AB ile entegre olmak istediklerini ifade ederek, AB'den bu yılın sonunda tarih beklediklerini kaydetti.

Geçen yıl etkilendikleri küresel krizden, bu yıl çıkmak üzere olduklarını belirten Cvetkoviç, iki ülke arasında karşılıklı olarak vizelerin kalktığını söyledi.

TBMM Başkanı Şahin, Cvetkoviç'in, bu ziyarete verdikleri önemden dolayı aralarında 4 bakanın da bulunduğu kalabalık bir heyetle Türkiye'ye geldiklerini belirtmesi üzerine, ''Genç bir kabine'' dedi.

Sırbistan'lı bir bakanın, ''45 yaşındayım'' sözlerine karşılık Şahin'in, ''45 yaş, yaşlı bir yaş değil, siz de 45 yaşından daha genç görünüyorsunuz'' demesi, salondakilerce gülerek karşılandı.

-''KEŞKE ÜLKE VE HALK YARARINA OLAN PROJELERİ KONUŞSAYDIK''-

Şahin, bir gazetecinin, ''Basında, son günlerde siyasilerin özel hayatları ve yolsuzluk iddiaları konusunda haberler var. Meclisin saygınlığı açısından bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine, bu haberlerden TBMM Başkanı ve siyasetçi olarak üzüntü duyduğunu söyledi.

Seçime giden Türkiye'de, siyasi partilerin halka neler vaat ettiği, yeni hangi projeleri halka sunacaklarının konuşulması ve bunlar üzerinde değerlendirmeler yapılması gerekirken, başka konuların konuşulmasının siyasete gölge düşürdüğünü ifade eden Şahin, ''Bütün bu görüşmeler ve tartışmalar milletin gözü önünde cereyan ediyor. Milletimiz, bunları en sağlıklı şekilde değerlendirecektir. Keşke bu tartışmaları değil de ülke ve halk yararına olan projeleri konuşsaydık'' dedi.



Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,548 µs