En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan Akdeniz çağrısı

10 Mart 2011 14:42 tsi
Davutoğlu'ndan Akdeniz çağrısı "Ege'yi, bütün Akdeniz'i, Balkanları dostluk havzasına dönüştürmek istiyoruz"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kavalalı Mehmet Ali Paşa Külliyesini, yaşadığı evi ve tarihi Alaca Cami'yi gezdi.

Davutoğlu, Yunanistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Batı Trakya'da Kavala'daki tarihi mekanları ziyaret etti.

İşletmeci Anna Misiryan tarafından yaklaşık 8 sene önce restore edilerek otele dönüştürülen Kavalalı Mehmet Ali Paşa Külliyesi'nde konaklayan ve kahvaltı yapan Davutoğlu'na Misiryan tarafından 19. yüzyılın başında Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından bölgenin gelişmesi için yaptırılan külliye hakkında bilgi verildi.

Bakan Davutoğlu daha sonra Eşi Sare Davutoğlu ve beraberindeki heyetle birlikte Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın yaşadığı tarihi evi ziyaret etti.

Davutoğlu 1994'te ABD'de yayımlanan "Alternatif Paradigmalar" başlıklı kitabının Yunanca çevirisini işletmeci Misiryan için imzaladı.

Burada Misiryan'ın Davutoğlu ve eşine yelkenli gemi figürü hediye etmesi ve Davutoğlu çiftinin de buna karşılık Misiryan'a üzerinde gemi figürü olan gümüş bir tabak hediye etmesi, karşılıklı olarak "kalp kalbe karşıdır" dedirtti.

Davutoğlu, burada Türkiye'den gelen basın mensuplarına ziyaretiyle ilgili bir değerlendirme yaptı.

Üç günlük ziyaretinin her açıdan çok verimli geçtiğini belirten Davutoğlu, "Ege'yi, bütün Akdeniz'i, Balkanları dostluk havzasına dönüştürmek istiyoruz" dedi.

Kendisine gösterilen misafirperverlik ve anlayış için Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitri Druças'a teşekkür etmek istediğini vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi.

"Bütün bunlar bizim zihnimizde dostluk nişaneleri olarak kalacak. Bu dostluğu provoke etmek isteyenler olacak ama bunları göze alıyoruz biz. Bu provokasyonlara, bu yanlış yönlendirmelere karşı güvendiğimiz şey Türk ve Yunan halklarının basireti ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Sayın Yorgo Papandreu arasındaki derin dostluktur. Bütün bu engelleri bu olumsuzlukları aşacağız ve inşallah bu sınırlar insanlarımızın rahat geçtiği birbiri ile yakın diyaloğa girdiği sınırlar haline dönüşecek. Hep beraber yaşayacağız ve bu güzel dostluk diğer ülkelere de örnek teşkil edecek."

-"ÇOK DAHA İYİMSERİM"

Bir soru üzerine Davutoğlu, çok daha iyimser olduğunu vurgulayarak "20 sene önce bir Türk dışişleri bakanının gelip Atina'da Türk Rumlarla buluşup böylesine halleşmesi düşünülmezdi. Aynı şekilde bir Türk Dışişleri Bakanının Yunan Dışişleri Bakanının misafiri olarak bütün Batı Trakya'yı böyle gezmesi hem yerel yöneticilerle buluşması, hem halkla kaynaşması kolay görünmezdi" diye konuştu.

Bundan sonra bu geleneği devam ettireceğini, her geldiğinde Yunanistan'ın farklı bir köşesine gideceğini belirten Davutoğlu, Papandreu ve Druças Türkiye'ye geldiğinde onları Türkiye'nin istedikleri her köşesine götüreceklerini söyledi.

Böylece halkların da bu dostluğu hissedeceğini ifade eden Davutoğlu, başkentlerde verilen mesajların yeterli olmadığını kaydetti. Davutoğlu, var olan bir takım sorunlarla ilgili teknik engelleri de aşmayı umut ettiğini dile getirdi.

-"DİNİ ÖZGÜRLÜKLER İNSANİ BİR KONUDUR"

Bir Yunan gazetecinin Batı Trakya'daki Türklerin dini özgürlükler alanındaki sorunları konusundaki bir sorusu üzerine bunun Yunanistan'ın iç işi olduğunu ancak küresel dünyada bunun aynı zamanda insan hakları problemi olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bunları içişlerine saygılı bir şekilde dostane bir şekilde tartışabiliriz" diye konuştu.

Din özgürlüğünün Yunan ya da Türklere özgü olmadığını, bir Avrupa değeri olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye'deki azınlıkların bu alandaki haklarının verilmesinde son yıllardaki gelişmelere değindi.

Bütün azınlıklara pozitif ayrımcılık uygulanması fikrini benimsediklerini vurgulayan Davutoğlu, çevresinde hiç bir Hristiyanın yaşamadığı Sümela Manastırında ayin yapılmasına izin verdiklerine, Rum Ortodoks Kilisesinin yetimhanesinin kendilerine geri verildiğine, vakıflar kanunuyla yaşanan gelişmelere işaret etti.

Dün Batı Trakya'daki Türk toplumunun, bir önceki gün de Atina'da Türkiye'den göç eden Rum Ortodoks toplumun sorunlarını dinlediğine işaret eden Davutoğlu, çeşitli problemlerini çözmeye söz verdiğini ifade etti.

Davutoğlu, "Bu Türkiye'nin iç işi demedim, bu insani bir konudur. Aynı zamanda Avrupa değerleri olan bu değerlerle konuşmaya ihtiyacımız var. Batı Trakya'daki müftü sorunu da Atina'da bu perspektifle tartışılabilir" şeklinde konuştu.

Davutoğlu açıklamasının ardından beraberindekilerle birlikte Kavala'da 20. yüzyılda yapılmış Alaca Cami'yi ziyaret etti.

A.A.



Bu haber 1,100 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,551 µs