En Sıcak Konular

Biden'den Medyedev'e İltifat

10 Mart 2011 14:16 tsi
Medvedev, ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden'ı Moskova'nın Dışında Gorki Devlet Rezidansında Kabul Etti.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden'ı Moskova'nın dışında Gorki devlet rezidansında kabul etti. Rusya'nın ABD ile stratejik ortaklık yönünde ilişkilerini geliştirmeye devam edeceğini kaydeden Medvedev, Biden'dan ABD Başkanı Barack Obama'ya iyi dileklerini iletmesini istedi.

Moskova'da iş dünyası ile bir araya gelen Skolkovo teknoloji bölgesinde incelemelerde bulunan Biden, Rusya Lideri Medvedev'le görüştü. Ekonomik ilişkilerin siyasi ilişkilerin yanısıra önemli olduğuna değinen Rusya Devlet Başkanı, "ABD'nin desteği ile yıl sonundan önce Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) girmeyi ümit ediyoruz..." dedi.

Ortadoğu'da son dönemde ortaya çıkan ayaklanmaların çözümünde Rusya ve ABD'nin ortak çabalarının önemine işaret eden Medvedev'e Biden'den iltifatlar geldi. Rusya'yı halen büyük bir güç olarak gördüğünü ifade eden ABD Başkan Yardımcısı, eski Sovyet lideri Leonid Brejnev'le yaptığı görüşmeyi hatırlattı.

Biden, Medvedev'le görüşmesinde dünyanın en güçlü insanlarından biri ile karşılaşmış olma hissiyatı yaşadığını söyledi. Biden, Medvedev'e hitaben, "Benim siyasi kariyerimde Rus liderlerle oturduğumda, dünyanın en güçlü insanlarından biri ile karşılaştığımı düşünürüm. Şimdi de aynı duygular içinde kaldım. Bunu en samimi duygularımla söylüyorum" dedi. Biden Rusya'dan çok fazla ilerlemenin çok kısa sürede beklendiğini de hatırlatarak; bunun Moskova'ya olan saygı ve güvenden kaynaklandığını, saygısızlık içermediğini vurguladı.

Biden'ın Moskova temaslarında Washington'ın 2012 Rusya Devlet Başkanlığı seçimlerinde Medvedev'in ikinci dönem Kremlin'de kalmasını destekleyeceği yönünde işaret vereceği iddiaları dile getirilmişti. Beyaz Saray'ın yalanladığı söylentilerle ilgili Kremlin'den bir açıklama yapılmazken, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in basın sözcüsü Dmitri Peskov RT'ye verdiği özel demecinde 2012 için Medvedev ve Putin'in zamanı geldiğinde birlikte karar vereceklerini yineledi.

Rusya'NIN DTÖ ÜYELİĞİNE TAM DESTEK

Moskova temaslarında birinci gündeminin Rusya'nın DTÖ üyeliği olduğuna da vurgu yapan Biden, bunun için gerekli desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı. Rusya 153 üyeli DTÖ'ye girebilmek için 17 yıldır müzakereleri sürdürüyor. Gürcistan'ın Rusya'nın DTÖ üyeliğine karşı olduğunu açıklamasının ardından; Moskova, Washington ve Brüksel'in Tiflis'i ikna etmesini bekliyor.

ABD ile de DTÖ müzakerelerini sürdüren Rusya'nın uzun süredir başını ağrıtan 1974 tarihli Jackson-Vanik düzenlemelerinin de tarihe karışması bekleniyor. Rus silah şirketleri böylece Amerikan pazarında önemli avantajlar kazanacak. Yahudilerin göçüne izin vermeyen Sovyetler Birliği'ne yönelik sert ekonomik yaptırımlar içeren Jackson-Vanik düzenlemeleri kısmi değişikliklere uğrasa da halen yürürlükte. Washington istediği şekilde tek taraflı olarak ekonomik sınırlamaları değiştirebiliyor ve Rus şirketlerinin Amerikan piyasasında çalışmalarını engelleyebiliyor. Jackson-Vanik uygulamalarının müzakeresinin sürdüğüne işaret eden Medvedev, gelecek toplantıda artık bu uygulamanın tarihe karışacağını belirtti.

Cihan



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,478 µs