En Sıcak Konular

Bağış: AP'nin raporu ciddiye alınmamalı

10 Mart 2011 13:06 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bugüne kadar Avrupa Parlamentosunun Türkiye raporlarından hiçbirinin dengeli olmadığını belirterek, son raporun da ne dengeli ne de gerçeğe dayalı olduğunu söyledi.

Bağış, AB Ombudsmanı Nikiforos Diamandouros ile AB Genel Sekreterliği İstanbul Ofisinde düzenlenen çalışma kahvaltısında bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen çalışma kahvaltısının ardından açıklama yapan Bağış, Diamandouros'un sadece AB kurumlarının çok önemli bir şahsiyeti ve ombudsmanı olmadığını, aynı zamanda Türkiye'nin gerçek bir dostu ve Türkiye'nin AB sürecine katkı sağlamış, destek vermiş önemli bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Diamandouros'un, uzun süre Yunanistan'ın kamu denetçiliği konumunda bulunduktan sonra 27 ülkenin kamu denetçiliği konumuna getirildiğini ifade eden Bağış, Diamandouros'un Türkiye'yi yakından takip eden ve Türkiye'de kamu denetçiliği kurumunun kurulması ve Ombudsmanlık Yasası'nın hazırlanması sürecine katkıda bulunduğunu kaydetti.

Bağış, Adalet Bakanlığınca hazırlanan ve TBMM'ye sevk edilen Kamu Denetçiliği Yasa Tasarısıyla ilgili olarak kendisiyle Brüksel'de kapsamlı bir görüşme yaptıklarını anımsatarak, bugünkü toplantıda üzerinde çalışılan Kamu Denetçiliği Yasa Tasarısıyla ilgili görüşlerini ve AB üyesi ülkelerde yaşanan tecrübelerle ilgili düşüncelerini aldıklarını belirtti.

Egemen Bağış, bugün aynı zamanda Türk vatandaşlarının üzerinde hassasiyetle durduğu vize konusunda Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı haksız muameleyi de değerlendirme fırsatı bulduklarını vurguladı.

-AP RAPORU-

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda kabul edilen Türkiye raporuna ilişkin soru üzerine Bağış, kamuoyunda Avrupa Komisyonunun İlerleme Raporu ile Avrupa Parlamentosunun yayımladığı Türkiye raporunun karıştırıldığına dikkati çekti.

Bağış, ilerleme raporunun, Türkiye'deki kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının, akademik çevrelerin, medyanın ve toplumun farklı kesimlerinin görüşleri alındıktan sonra Türkiye'yi takip eden üye ülkelerdeki uzmanların da görüşlerinin alınmasıyla hazırlandığını ve 27 üye ülkenin komisyon temsilcilerinin onayladığı bir rapor olduğunu anlattı.

İlerleme raporunda Türkiye ile ilgili birtakım eleştiriler dile getirilse de genel olarak daha dengeli olduğunu kaydeden Bağış, şöyle devam etti:

''Ancak Avrupa Parlamentosunun raporu hiçbir şekilde bir dengeye oturtulmaz, gerçekleri ihtiva etme amacıyla hazırlanmış bir rapor olmadığı gibi, taslağı hazırlandıktan sonra adeta 'at pazarlığı' şeklinde parlamenterler arasında tartışılan ve karşılıklı bir destek mekanizmasıyla veya köstek mekanizmasıyla şekillenen bir rapordur. Bugüne kadar Avrupa Parlamentosunun Türkiye raporlarından hiçbiri dengeli olmadığı gibi bu rapor da ne dengelidir, ne gerçeğe dayalıdır, ne de çok fazla ciddiye alınması gerekir. Avrupa Parlamentosu raporu içindeki birtakım bilgiler yanlış mıdır? Hayır. İçerisinde birtakım haklı eleştiriler de olabilir ama bunlar bir haklılık zemini üzerinde veya gerçekler üzerinde yazılması amacıyla ortaya çıkmış bir rapor değildir. Bu bir siyasi uzlaşı neticesidir. Bunu raportörün kendisi bile itiraf etmektedir. Açıklamalarında önemli birtakım şeyleri de dile getirmiştir. Ülkemizde devam eden birtakım davaların, Türkiye'nin demokratikleşmesi, şeffaflaşması için hala çok büyük önem taşıdığını dile getirmiştir. Ümit ediyoruz ki Türkiye, AB sürecinde attığı reform adımlarıyla her geçen gün daha da demokratik, çağdaş, şeffaf ve saygın bir ülke olma yolunda kararlılıkla yürüyecektir.''

-AB OMBUDSMANI DIAMANDOUROS-

AB Ombudsmanı Nikiforos Diamandouros da AB ombudsmanı olduğundan beri İstanbul'a 4. kez geldiğini ve bundan dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, kişisel ve Yunanistan ombudsmanı olarak sayamayacağı kadar çok kez bu kente geldiğini söyledi.

Diamandouros, ''İstanbul benim dünyadaki en çok sevdiğim şehirlerden bir tanesidir. Sayın Egemen Bağış'a daha şimdiden benimle ikinci kez bir araya gelmesinden dolayı çok minnettarım. Aynı zamanda kendisiyle Türkiye'deki ombudsmanlık kurumunun kurulmasıyla ilgili düşüncelerimi özgürce paylaşma fırsatı verdiği için de çok teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

AB ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de ombudsmanlık kurumunun olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Diamandouros, bu kurumun kurulmasıyla ilgili sürecin hızlı bir şekilde ilerlediğini görmekten son derece memnun olduğunu dile getirerek, ''Türkiye'de bu kurumun kurulmasını ve en kısa zamanda benimsenmesini diliyorum. AB'ye Türkiye'den de bir ombudsmanın katılmasını diliyorum'' dedi.

Kopenhag'da ekim ayında düzenlenecek olan ve bütün AB'deki ombudsmanların katılacağı toplantıdan önce Türkiye'de ombudsmanlık seçiminin gerçekleşmesini dilediğini aktaran Diamandouros, ''Bu önemli toplantıda Türkiye'den de bir çalışma arkadaşının katılmasını önemsiyorum. Türkiye'nin en iyi şekilde bu yasa tasarısını oluşturulabilmesi ve en iyi ombudsmanı seçebilmesi için yardım etmeyi, hem AB ombudsmanı, hem Yunanistan'ın eski ombudsmanı, hem de aile kökleri Türkiye'ye kadar uzanan biri olarak istiyorum'' şeklinde konuştu.



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,895 µs