En Sıcak Konular

Norveç, elektronik oylama sistemine geçiyor

10 Mart 2011 12:54 tsi
Norveç'in sonbahar aylarında yapacağı belediye ve il genel meclisi seçimlerinde elektronik oylama sistemini kullanacağı bildirildi.

Yerel Yönetim ve Bölgesel Kalkınma Bakanlığı, bir pilot proje olarak, 10 beldede internet üzerinden oy kullanma sisteminin uygulamaya konacağını duyurdu.

Yerel Yönetim ve Bölgesel Kalkınma Bakanlığı'nın yeni uygulamada oluşabilecek güvensizliğin ortadan kaldırılması için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nı (AGİT) pilot e-oylamayı gözlemlemesi amacıyla davet ettiği belirtildi.

Konuyla ilgili medyaya konuşan Yerel Yönetim ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Liv Signe Navarsete, "Bu pilot uygulamanın uluslararası standartlara ve yükümlülüklere uygun olarak yapılmasını istiyoruz. Bu nedenle AGİT'in hem hazırlıklar döneminde hem de elektronik oylama projesinin yürütülmesi esnasında bir gözlemci olarak bulunmasını arzu ediyoruz. Bizim için seçim sürecine güven çok önemlidir" dedi. Navarsete, "AGİT'in elektronik oylamayı gözlemlemek için bir kılavuz hazırlığında olduğunu biliyoruz. Norveç'teki bu pilot projenin AGİT'e yararlı bir deneyim sağlamasına yardımcı olacağını umuyoruz." diye konuştu.

Seçmenlerin internet üzerinden oy verme işleminin usul ve yöntemleri açısından tamamen yeni bir tecrübe olacağını kaydeden yetkililer, e-oylamanın geleneksel oylamadan doğal olarak farklı olduğu ve seçimleri bu açıdan izlemenin de beraberinde yeni zorluklar getireceği kaydedildi.
 
cihan



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,602 µs