En Sıcak Konular

Türkiye'den yeşil ışık

10 Mart 2011 08:28 tsi
Türkiye'den yeşil ışık

Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin, ülkedeki muhaliflere ve sivillere karşı her geçen gün sertleşen saldırıları karşısında Türkiye de tutumunu yeniden masaya yatırdı.

Brüksel'deki iki günlük NATO Zirvesi'nde Batı dünyası, Libya'ya yaptırımı görüşecek. Tutumunu yumuşatan Ankara, Libya'nın uçuşa yasak bölge ilan edilmesi kararının NATO değil BM tarafından alınmasını istiyor.

Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin, ülkedeki muhaliflere ve sivillere karşı her geçen gün sertleşen saldırıları karşısında Türkiye de tutumunu yeniden masaya yatırdı. Kaddafi'yi durdurmak için NATO değil, Birleşmiş Miletler (BM) kararı alınmasını savunan Türkiye, bunun Doğu ve Batı'yı ayrıştıracak değil, birleştirecek bir karar olmasında ısrarlı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "NATO'nun orada ne işi var?" dediği sırada Kaddafi'nin hava bombardımanına başlamadığına dikkat çeken kaynaklar, Türkiye'nin pozisyonunu gözden geçirdiğini doğruladı. İslam Konferansı Örgütü'nün ve Arap Ligi'nin Kaddafi'ye yönelik çağrılarının ardından dün de Körfez İşbirliği Konseyi'nin açıklamasını Türkiye yakından izledi. Batı, bugün Brüksel'de başlayacak olan iki günlük NATO Gayri Resmi Savunma Bakanları toplantısında Libya'ya yaptırımları masaya getirmeye hazırlanırken, Türkiye, Libya halkına yönelik uluslararası yardım ve işbirliği istiyor. Ankara, NATO'nun Afganistan'daki gibi bir operasyon üstlenmesini istemiyor.

RUSYA'NIN İKNA EDİLMESİ...
Türkiye, Libya'nın uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve askeri müdahale yapılması da dahil olmak üzere varılacak kararın uluslararası toplum tarafından alınmasında ısrarlı. Bu amaçla da önümüzdeki hafta toplanacak BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın ikna edilmesi halinde toplu bir kararın çıkması bekleniyor. Böyle bir karara Türkiye de uyacak. Uçuş yasağı ve deniz gözetimi dahil olmak üzere uluslararası toplumun alacağı kararları destekleyecek. BM'nin karar alması halinde gönüllülerden oluşacak bir uluslararası gücün "sivilleri koruma" müdahalesine de kapı aralandı. Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin de yer aldığı Müslüman ülkelerin, Batı güçleri ile birlikte hareket etmesi halinde Türkiye de buna sıcak bakacak.

KUZEY IRAK MODELİ DE OLABİLİR
Askeri kaynaklar, NATO tarafından geliştirilip Türkiye'nin önüne konulan bir plan olmadığını belirtirken, Brüksel'deki NATO toplantısında Libya'ya yönelik atılacak adımların istişare yapılacağını belirtti. Ankara, NATO merkezli uzun dönemli bir müdahale beklemiyor. Kısa süreli, insani yardım ve sivillerin tahliyesi eksenli operasyonlar ile bölgeye silah sevkiyatının kontrolü gibi seçenekler değerlendiriliyor. Bir dönem Kuzey Irak'ta uygulanan Çekiç Güç benzeri uçuşa yasak bölge ilanı ve bunun denetlenmesi gibi bir yöntem ise ancak BM kararı olursa düşünülüyor.

Kaddafi: Türkler ile Libyalılar kardeş, hepimiz Osmanlıyız
Libya lideri Muammer Kaddafi, Türklerle Libyalıların kardeş olduğunu belirterek, "Türkler kardeşimiz, tarihimiz bir, yüzlerce yıl birlikte yaşamış bir halkız. Hepimiz Osmanlıyız. Tarihimiz bu, bundan kurtulamayız'' dedi. TRT Türk televizyonuna konuşan Kaddafi, ülkesindeki isynın, El Kaide örgütünün Libya'daki uzantılarıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Kaddafi, Fransız LCI televizyonuna verdiği demeçte ise ABD, İngiltere ve Fransa'nın petrollerinde gözü olduğunu, isyancıların da Libyalılar değil Afganistan, Mısır ve Cezayir'den gelenler olduğunu söyledi.

İsyancı mevzilerine yönelik bombardımanlar sürüyor
Libya'da muhaliflerin elindeki mevzileri bombalamayı sürdüren Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler, dün ülkenin doğusundaki Essider petrol terminali yakınındaki yerleri vurdu. Ağır bombardımana roketlerle karşılık veren muhalifler geri çekilirken Zaviye'yi ele geçiren Kaddafi güçleri, kentin merkezini tanklarla kuşattı. Ras Lanuf kenti de topçu ateşiyle vuruldu. Dünkü çatışmalarda ölen ya da yaralananlar hakkında bilgi verilmedi.

sabah



Bu haber 1,241 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,131 µs