En Sıcak Konular

Libya'da flaş gelişme

8 Mart 2011 16:39 tsi
Arap Birliği, Libya'yla ilgili acil bir karar aldı...

16.05: ARAP BİRLİĞİ DIŞİŞLERİ BAKANLARI CUMA YERİNE CUMARTESİ TOPLANACAK

Arap Birliği dışişleri bakanlarının Libya krizini görüşmek üzere cuma günü yerine cumartesi günü toplanacağı bildirildi. Arap Birliğinden bir yetkili, bakanların cumartesi saat 11.00'de birliğin Mısır'ın başkenti Kahire'deki merkezinde bir araya geleceğini belirtti. Arap Birliği dışişleri bakanlarının Libya krizini görüşmek üzere Kahire'de cuma günü acil toplantı yapacağı açıklanmıştı.

16.02: MUHALİF MİLİSLERİN TECRÜBESİZLİĞİ DE DİKKAT ÇEKİYOR

Libya'da Muammer Kaddafi rejimine muhalif güçler, kontrolü ele geçirdikleri bölgelerdeki pozisyonlarını korumak için yoğun çaba harcıyor. AA muhabirinin izlenimlerine göre, Kaddafi'nin paralı askerleri ile muhalifler arasında sert çarpışmaların yaşandığı Raslanuf ve civarında gerginlik devam ediyor. Bölgedeki kontrolü ellerinde bulunduran muhalifler, petrol kuyularının da bulunduğu Raslanuf ve çevresini kaybetmemek için bölgeye gönüllü milis, silah ve lojistik takviyesine devam ediyor.

Bingazi ve Raslanuf arasındaki otoyolda sık sık üzerinde ağır silahlar bulunan araçların süratle çatışma bölgesine gittikleri görülüyor. Yanan araç ve hayvan leşlerine sıkça rastlanan otoyolda, silahlı muhalifler kontrol noktalarında araç trafiğini denetliyor. Kontrol noktalarına gelen araçlar ile yolculuk yapanlara kimlikleri soruluyor.

ÇARPIŞAN GÖNÜLLÜLER TECRÜBESİZ

60 kilometre mesafedeki Kaddafi'nin paralı askerleri ile uçakların bombardımanına karşı koyan ve sayılarının 3 bin olduğu belirtilen Rasnaluf'taki gönüllülerin tecrübesizliği dikkat çekiyor. Bu gruplara komuta edenler arasında da meslekten asker olan birisine rastlanmıyor. Gönüllü milislerin, uçak sesi duyduklarında veya taciz ateşiyle karşılaştıklarında çok çabuk paniğe kapıldıkları, kontrolsüzce mühimmatlarını harcadıkları görülüyor. Gönüllü askerlerden Muhammed Ali, halk ayaklanması öncesinde öğrenci olduğunu, hayatında hiç silah kullanmadığını belirtti.

"Kaddafi askerlerinin silahsız insanları öldürmeye başlaması üzerine" silahlanarak karşı koymaya başladıklarını anlatan Ali, "Çoğumuzun hiçbir askeri tecrübesi yok. Kendimizi korumaya çalışıyoruz sadece. Karşımızda düzenli birliklerin olduğunun farkındayız ancak ne paralı askerler ne de uçak saldırıları bizleri geri döndüremez. Kaddafi'yle yaşamaktansa ölüm daha iyidir" dedi. Rasnaluf'un kontrolünün hala muhalif güçlerde olduğu ifade ediliyor. Dünkü uçakların bombardımanında çocuklu bir ailenin tümüyle hayatını kaybettiği öne sürülüyor. Zaviye'de bir çok noktanın ise Kaddafi uçaklarınca bombalandığı iddia ediliyor. Bazı Bingazili aileler, Zaviye'deki hava saldırıları nedeniyle korku içinde olduklarını, orada bulunan yakınlarından dün geceden beri haber alamadıklarını ve bu nedenle hayatlarından endişe ettiklerini kaydettiler.

BİNGAZİ'DE GÜNLÜK HAYAT

Öte yandan, Bingazi'de herhangi bir çatışma yaşanmıyor. Günlük hayat normal akışını sürdürüyor. Dükkanlar ve alışveriş merkezleri açık olduğundan yiyecek temininde sıkıntı yaşanmıyor. Bingazi'de son bir haftadır ise hiç elektrik kesintisi olmadı. Kentte, benzin fiyatları ise giderek ucuzluyor. Geçen hafta bir otomobilin deposu 10 dinara doldurulabilirken, bu hafta aynı tip bir aracın deposunu doldurmak için 6 dinar yetiyor. Kaddafi'nin, "ayaklanmanın El Kaide militanlarınca gerçekleştirildiği, isyana destek verenlerin El Kaide militanları olduğu" iddialarına karşın, Bingazililer ayaklanmanın hiçbir radikal dinci örgütle bağlantısının olmadığını, amaçlarının "Demokrasi, özgürlük ve refaha kavuşmak" olduğunu ifade ediyorlar.

15.00: SINIR TANIMAYAN DOKTORLAR ÖRGÜTÜNDEN ÜRDÜNLÜ BİR DOKTOR, KALDIĞI OTELDEN SİLAH ZORUYLA GÖTÜRÜLDÜ

Libya'nın Bingazi kentinde, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünde görevli Ürdünlü bir doktor, kaldığı otelden silah zoruyla götürüldü. Doktorun meslektaşları, Muhammed Nayif'in üniformalı kişilerce götürüldüğünü söyledi. Doktoru silah zoruyla alanların kimler olduğu henüz açıklık kazanmadı. Yabancı gazetecilerin de kaldığı otelin girişinde ayrıca sabah 04.00 civarında bir kişinin patlayıcı bir madde infilak ettirdiği kaydedildi. Bölgedeki Reuters muhabiri, bombanın patladığı yerde kırılmış camlar gördüğünü bildirdi.

14.58: ARAP BİRLİĞİ, LİBYA İÇİN CUMA GÜNÜ ACİL TOPLANIYOR

Arap Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, Libya krizini görüşmek üzere Kahire'de cuma günü acil toplantı yapacak. Bir yetkili, Reuters ajansına, "Dışişleri Bakanları, Libya'daki son durumu değerlendirmek için bir araya gelecek" dedi.

14.38: "YERYÜZÜ DOKTORLARI"NDAN LİBYA'YA SAĞLIK DESTEĞİ

"Yeryüzü Doktorları"nın temsilcilerinden oluşan bir ekip, Libya'daki olaylar nedeniyle sınır boylarında mülteci durumuna düşen onbinlerce insana hizmet vermek amacıyla Libya-Tunus sınırında çalışıyor. "Yeryüzü Doktorları Türkiye Teşkilatı"ndan yapılan açıklamada, doktorların, Libya'daki ihtiyaçları yerinde tespit etmek ve sonraki adımları belirlemek üzere bölgede incelemeler yaptığı belirtilerek, buradan gelecek haber ve raporlara göre sınır bölgelerinde sağlık hizmeti verilmesi planladığı kaydedildi. Açıklamada, ekibe FIMA (Federation of Islamic Medical Associations), AMU (Arap Medical Union), IMANA(Islamic Medical Association of North America) temsilcilerinin de destek verdiği belirtildi.

14.16: "LİBYA'DA OLASI BİR UÇUŞ YASAĞI SİVİLLERE YÖNELİK SALDIRI İHTİMALİNİ ORTADAN KALDIRMAZ"

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsünün (IISS) yıllık raporunda, Libya üzerindeki olası bir uçuş yasağının sivillere yönelik hava saldırısı ihtimalini ortadan kaldırmayacağı bildirildi. Merkezi Londra'da bulunan enstitünün raporunda askeri uzmanların görüşlerine yer verildi. Buna göre askeri uzmanlar, Libya üzerindeki olası bir uçuş yasağının Libya lideri Muammer Kaddafi'nin helikopterlerle sivillere ve muhalif güçlere saldırması tehlikesini ortadan kaldırmadığını söylediler. Raporda ayrıca, Libya ordusunun 35 saldırı helikopteri olduğu ve askeri uzmanların, jet uçuşlarına kısıtlamalar getirilmesinin, küçük ve yavaş hareket eden helikopterlerin ayırt edilmesini zorlaştırdığı tespitinde bulundukları belirtildi. Avrupa ve ABD, Libya üzerinde olası bir uçuş yasağı ihtimalini konuşurken, BM Güvenlik Konseyinden henüz bu yönde bir karar çıkmadı. Enstitünün kasım ayındaki verilerine göre, Libya ordusunda yaklaşık 76 bin asker ile 40 bin milis bulunduğu kaydediliyor.

13.52: RAS LANUF'TA İKİ KATLI BİNAYA HAVA TAARRUZU -LİBYA'DA İKİ TUNUSLU ÖLDÜ

Libya'nın doğusunda stratejik petrol kenti Ras Lanuf yakınlarında iki katlı bir ev hava taarruzuna hedef oldu. Basın mensupları, Kaddafi güçlerinin sürekli hedefi olan bölgede, bir savaş uçağının, yakınında direnişçilerin bulunduğu iki katlı bir binayı ön cephesinden vurduğunu bildirdiler.

Bölgede ilk kez bir yerleşim birimine düzenlenen saldırı sonrasında ölü ya da yaralı olup olmadığına dair bilgi verilmedi. Hedeflerin daha önce ıskalandığı taarruzlarda dün bir baba ile oğlu yaralanmıştı. Bu arada, üç haftadır direnişin sürdüğü Libya'daki olaylarda, biri Trablus diğeri de Bingazi de iki Tunuslu hayatını kaybetti. Libya'da yaşayan 50 bin ila 60 bin Tunusludan 35 bin kadarı ülkelerine ödündü.

13.30: LİBYA HÜKÜMETİ, BM'DEN ŞİDDET OLAYLARINI ARAŞTIRMAK ÜZERE BAĞIMSIZ HEYET GÖNDERMESİNİ İSTİYOR

Avrupa Birliği, Libya hükümetinin BM'den, ülkedeki şiddetin araştırılması için bağımsız heyet göndermesini istediğini bildirdi. Trablus'tan dün akşam dönen ve adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir AB yetkilisi, Libya Dışişleri bakanlığı yetkililerinin, görüşmeleri sırasında bu konuya defalarca gündeme getirdiğini belirtti. Libyalı yetkililerin, böyle bir heyetin ülke genelinde serbestçe dolaşmasına izin vereceğini ve heyet için koruma sağlayacağını bildirdiği kaydedildi.

13.09: EL ARABİYA: "LİBYA HÜKÜMETİ İSYANCILARLA GÖRÜŞMEYİ REDDETTİ"

El Arabiya televizyonu, Libya hükümetinin isyancılarla görüşmeyi reddettiğini duyurdu. El Arabiya'nın haberine göre, Libya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, muhalifler tarafından iş başına getirilen Libya Ulusal Konseyi'nin Trablus hükümetine yönelik suçlamalarının yanıt vermeye değmez olduğunu söyledi. Libya'da muhalifler istifa etmesi ve Libya'yı terk etmesi halinde Muammer Kaddafi hakkında tahkikat yapılmayacağını bildirmişti.

12.06: LİBYALI MUHALİFLER: "İSTİFA EDER VE LİBYA'YI TERK EDERSE KADDAFİ ALEYHİNE TAHKİKAT YAPILMAZ"

Libya'da muhalifler istifa etmesi ve Libya'yı terk etmesi halinde Muammer Kaddafi hakkında tahkikat yapılmayacağını söylediler. Geçişi hazırlamak amacıyla muhalifler tarafından iş başına getirilen Ulusal Konseyin Başkanı, AFP'ye yaptığı açıklamada, "istifa etmesi ve Libya'yı terk etmesi halinde muhalefet, Kaddafi hakkında hukuki tahkikat başlatmayacak" ifadesini kullandı.

11.46: LİBYA'DA MUHALİF GÜÇLER, KADDAFİ CEPHESİNİN DİYALOG TEKLİFİNİ REDDETTİ

Libya'da 3 haftadır mevcut yönetime karşı mücadele eden muhaliflerin, Kaddafi cephesinden gelen diyalog başlatma teklifini reddettiği bildirildi. Muhalif cepheden yapılan açıklamada, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin baş temsilcisinin müzakere başlatılmasını önerdiği, ancak teklifi reddettikleri belirtildi. Öte yandan, başkent Trablus'un 120 kilometre güneybatısındaki Zenten kentinin muhaliflerin eline geçtiği bildirildi.

Zenten'de belgesel film çekmek üzere bulunan Fransız vatandaşı Florent Marcie, telefonla AFP'ye yaptığı açıklamada, Kaddafi yanlılarının kentin dışında mevzilendiğini, bununla birlikte kent içindeki kontrolün muhaliflerin elinde olduğu söyledi. Marcie, kent sakinlerinin Kaddafi yanlılarının saldırısını beklediğini, bununla birlikte bir saldırı düzenlenmediğini anlattı. Fransız vatandaşı, sıkıntı içindeki kentte su ve elektriğin geçen hafta kesik olduğunu, muhaliflerin bu sorunu çözdüğünü ifade etti.

11.29: BİR GÖRGÜ TANIĞINA GÖRE ZAVİYE YİNE KADDAFİ YANLILARININ ELİNE GEÇTİ RAS

Libya uçaklarının, petrol limanı Ras Lanuf'taki muhalif mevziilerin yakınına saldırı düzenlediği bildirildi. AP'nin haberine göre, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin askeri uçakları muhaliflere iki saldırı düzenledi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair henüz bilgi verilmedi. Kaddafi güçleri, muhaliflerin başkent Trablus'a ilerlemesini engellemeye çalışıyor. Öte yandan Kaddafi yanlılarının başkentin en yakınındaki Zaviye kentinin kontrolünü yeniden ele geçirdiği belirtildi. Bir görgü tanığı, Kaddafi'nin tankları ve savaş araçlarının kentte dolaştığını söyledi.

11.12: SAMSUN FERİBOTU İSKENDERİYE LİMANINA VARDI

Libya'da meydana gelen olaylar nedeniyle bölgede bulunan Mısırlıların ülkelerine ulaştırılması için tahsis edilen Samsun Feribotu, TCG Gelibolu Fırkateyni refakatinde dün Mısır'ın İskenderiye Limanına vardı. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgi notuna göre, Samsun Feribotu ile 1054, TCG Gelibolu Fırkateyni ile 81 olmak üzere toplam bin 135 Mısırlı emniyet içinde ülkelerine ulaştırıldı. Gemiler, İskenderiye Limanında Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı ve Mısır Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Mohab Mameesh tarafından karşılandı. Ayrıca, dün saat 12.00 civarında Kayseri'den kalkarak Libya'ya hareket eden Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 2 ulaştırma uçağı, aynı gün saat 23.00 civarında Dalaman Havaalanı'na döndü. Söz konusu uçaklarla, Libya'daki 61 Türk, 75 Bosna-Hersek, 2 Suriye, 2 Sırbistan, 1 Bangladeş, 1 Rusya, 1 Libya vatandaşı olmak üzere toplam 143 kişi Türkiye'ye tahliye edildi.

10.48: İKT GENEL SEKRETERİ İHSANOĞLU, LİBYA'DA UÇUŞ YASAĞINDAN YANA

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Libya'da bir uçuş yasağı bölgesi oluşturulmasından yana olduğunu bildirdi.

İhsanoğlu, İKT genel merkezinde Libya'daki durumlu ilgili yapılan olağanüstü toplantıda yaptığı açıklamada, "Uçuş yasağı bölgesi oluşturulmasını isteyenlere katılıyor ve BM Güvenlik Konseyi'nden bu yönde sorumluluk almasını istiyoruz" dedi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, buna karşın Libya'ya doğrudan bir askeri müdahaleye karşı olduğunu yineledi.

Körfez ülkeleri de dün akşam, Abu Dabi'de düzenlenen toplantı sonunda, Libya'da sivillerin korunması için bir uçuş yasağı bölgesi uygulamasından yana olduklarını bildirmişlerdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe de önceki gün, Libya'daki bombardımanları engellemek amacıyla bir uçuş yasağı bölgesi oluşturmak için İngiltere ile üzerinde çalıştıkları bir Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tasarısını bitirmek üzere olduklarını açıklamıştı.

Libya'daki durumu yakından izlediklerini söyleyen Juppe, "Bombardımanları engellemek amacıyla uçuş yasağı bölgesi oluşturacak bir BM Güvenlik Konseyi tasarısı çıkarmak için İngilizlerle New York'ta çalışmaktayız" demişti.

10.45: İRAN, YABANCILARIN LİBYA'YA OLASI ASKERİ MÜDAHALESİNE KARŞI

İran, Libya'ya olası bir müdahalenin ne bu ülke halkının ne de bölgenin yararına olacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, haftalık olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, Libya'da halka yönelik şiddet uygulamalarının kabul edilemez olduğunu söyledi.

''Libya'daki siyasi ve askeri makamların, halka sert müdahalede bulunmasına ve onları öldürmesine karşıyız'' diyen Mihmanperest, bu ülke yönetimini halkın irade ve isteklerini dikkate almaya çağırdıklarını ifade etti.

Libya'ya yönelik ABD ve AB ülkeleri tarafından olası bir askeri müdahaleye de karşı olduklarını belirten Mihmanperest, ''Libya'ya yabancı müdahalesine gerek yok. Böylesi bir müdahale, ne Libya halkının ne de bölge ülkelerinin yararınadır'' dedi.

Mihmanperest, ''Libya halkının içinde bulunduğu zor şartlar, Batılı ülkeler özellikle de ABD için bu ülkeyi işgale ve sonrasında da kendi çıkarları için askeri üsler kurmaya bahane olmamalı'' ifadesini kullandı.

İranlı sözcü, Libya halkının isteklerinin yerine getirilmesi için bütün ülkelerin yardımının yerinde bir davranış olacağı görüşünü dile getirdi.

Türkiye, İran, Irak, Suriye gibi ülkelerin sahip oldukları potansiyelin bölgede istikrar ve kalkınmaya katkı sunacağını kaydeden Mihmanperest, bölge ülkeleri arasındaki yakınlaşma ve işbirliğinin bölge halkları tarafından kabul gördüğünü sözlerine ekledi.

01.16: EL CEZİRE: KADDAFİ İSYANCILARLA GÖRÜŞMEYE VE BAZI GARANTİLER KARŞILIĞINDA İSTİFA ETMEYE HAZIR

Merkezi Katar'da bulunan El Cezire televizyonu, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin "isyancılarla pazarlık yapmaya ve bazı garantiler karşısında istifa etmeye hazır olduğunu" öne sürdü.

El Cezire, başka ayrıntıya yer vermediği haberinde, Kaddafi'nin bazı garantilerle iktidarı terk etmesi için isyancılarla Libya parlamentosu olarak bilinen Genel Halk Kongresi'nde görüşme talep ettiğini belirtti. El Cezire, bu garantilerin, kendisinin ve ailesinin güvenliğinin sağlanması, kendisinin ve ailesinin yargılanmayacağı yönünde söz verilmesi olduğunu bildirdi.

El Cezire ayrıca, Kaddafi'nin önerdiği pazarlığın ayrıntılarını isyancılarla görüşmesi için eski Başbakanı Cadallah Azous Talhi'yi görevlendirdiğini belirtti.

El Cezire, isyancıları yönetenlerin, Kaddafi'nin kurtulmak için "şerefli" bir çıkış yolu aradığını ve bu durumun kurbanları için bir hakaret olacağı gerekçesiyle Libya liderinin görüşme teklifini reddettiklerini ifade etti.

(AA)



Bu haber 853 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,431 µs