En Sıcak Konular

Amerikalı casusun Pakistan ağı

7 Mart 2011 20:09 tsi
Pakistan ABD ilişkileri giderek geriliyor; tutuklu Amerikan casusunun 45 kişilik ağı çökertildi, yeni bir ABD'li daha gözaltına alındı

Pakistan polisi tarafından tutuklandıktan sonra Amerikan casusu olduğu ortaya çıkan Raymond Davis (gerçek adı bu mudur bilinmez) 27 Ocak 2011 günü Pakistan’ın Pencap Eyalet başkenti Lahor’da kendisini soyma teşebbüsünde bulunmakla itham ettiği 2 Pakistanlıyı silahla vurarak öldürmüştü. Bir üçüncü Pakistanlı ise Amerikan konsolosluğundan Davis’e yardım amacıyla hızla ters yola giren araç tarafından ezilerek öldürülmüştü. Diğerleri kaçmaya muvaffak olsalar da Raymond Davis paçayı ele vermişti.

Davis’in gözaltına alınması, kendisinin diplomat ve dolayısıyla da dokunulmazlığa sahip biri olduğunu iddia eden, Amerika ile Pakistan arasında büyük bir diplomatik krize neden olmuş ve neredeyse “diplomat dokunulmazlığını ihlal” suçlamasıyla Amerika topyekûn Pakistan’a karşı saldırıya geçmişti.
İki ülke arasındaki tüm üst düzey ilişkiler askıya alınmıştı. Ancak Pakistan baskılara boyun eğmedi ve Davis’in gözaltı süresi 14 Mart’a kadar uzatıldı.

Şimdi ise Davis ile ilgili daha da baş ağrıtacak gelişmeler yaşanıyor. Polis Davis’in cep telefon kayıtlarından Pakistan’ın çeşitli bölgelerinde sürekli görüştüğü 45 Pakistanlıya ulaştı ve onları Lahor, Karaçi ve Peşaver şehirlerinde gözaltına aldı. Bu kişilerle ilgili ifade alma süreçleri devam ediyor.

Bu bağlantıların üzerine gidilmesi durumunda ki halkın konuya duyarlılığı da göz önüne alındığında mutlaka üzerine gidilecektir, Amerikalıların Pakistan’daki gizli faaliyetlerinin / gizli cinayetleri diye de okuyabiliriz / bir kısmı da olsa, buzdağının ucu da olsa ortaya çıkarılabilecektir.

Davis’in ortaya çıkarılan bu bağlantıları ve Amerika’nın gizli faaliyetlerinin açık bir şekilde ortaya çıkarılmasıyla birlikte Pakistan Amerika karşısında azarlanan, susmaya zorlanan ve  aşağılanan konumdan sesini yükselten bir konuma terfi edebilecektir.

Bu arada, Hayber Pahtunhah eyaleti başkenti Peşaver’de özel bir güvenlik şirketi için çalışan Aaron Mark De Haven isimli başka bir Amerikalı daha vizesinin süresini geçirdiği suçlamasıyla gözaltına alındığını belirtelim.

Davis’in Pakistan casus ağının yavaş yavaş ortaya çıkarılmasıyla birlikte Amerikalılar Pakistan ve Pakistan istihbaratını hafife almanın bedelini ağır ödeyeceğe benziyor.

Mahmut Osmanoğlu/ Dünya Bülteni



Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,923 µs