En Sıcak Konular

ODTÜ Senatosundan sert açıklama

7 Mart 2011 17:49 tsi
ODTÜ Senatosundan yapılan açıklamada, “Basın üzerindeki baskıları ve akademik özerkliği zedeleyen uygulamaları, ülkemizde düşünce, ifade ve bilim özgürlüğüne müdahale olarak görüyoruz” denildi.

Yazılı açıklamada, çağdaş demokrasilerde üniversitelerin ve basının ortak zemininin düşünce ve ifade özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğünün güvencesinin ise evrensel normlara uygun bir hukuk sistemi olduğu belirtildi.

“Ülkemizde, bu çizgiden uzaklaşan ve adalet hissini zedeleyen her türlü uygulamadan derin kaygı duyuyoruz” ifadesine yer verilen açıklamada, düşünce ve ifade özgürlüğünün demokrasilerin olmazsa olmaz koşulu ve bir insan hakkı olduğu, en belirgin unsurları arasında özgür basın ve özerk üniversite yer aldığı vurgulandı.
Akademik özgürlüğün, yükseköğretim kurumlarının uluslararası normlara göre gerçek işlevlerini yerine getirmelerini sağlamada özel öneme sahip olduğunun altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Demokratik düzende, gerek basın gerekse yükseköğretim kurumları müdahale ve baskı endişesi taşımadan işlevlerini yerine getirebilmelidir. Hukuk ve yükseköğretim sistemimizin, mensuplarının görüş ve uyarıları dikkate alınmaksızın, evrensel normlara aykırı biçimde yukarıdan aşağıya doğru dönüştürülmekte olması, ilgili kurumlarımızı görevlerini layıkıyla yapamayacak hale getirmektedir. Üniversitelerde öğretim elemanı alma süreçlerine artan müdahaleleri ve sürekli hale getirilen öğrenci affı uygulamasını üniversite özerkliğiyle bağdaştıramıyor ve özenle korumaya çalıştığımız akademik standartlarımızı aşındırmasından rahatsızlık duyuyoruz.

Basın üzerindeki baskıları ve akademik özerkliği zedeleyen uygulamaları, ülkemizde düşünce, ifade ve bilimin özgürlüğüne müdahale olarak görüyoruz. Özgür basının ve özerk üniversitenin olmadığı, hukuk sisteminin çağdaş evrensel normlara uygun çalışmadığı bir düzenin demokrasi olmaktan çıkacağı endişesini kamuoyu ile paylaşırız.”



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,126 µs